събота, 13 август 2016 г.

полезен съвет - от изостаналата пържена риба - рибни кюфтета

























Пържили сте риба и са останали няколко парчета - какво да правим с нея? Претоплена не е вкусна, а престояла от вечерта за другия дън - също.
Е няма да я хвърляме я - просто ще си направим набързо невероятно вкусни рибни кюфтенца...





Просто изостаналата риба се смила с машинката за мелене на месо (или в блендера). Смила се (или намачква) един сварен картоф. 









Към тази смес се добавя едно яйце, малко черен пипер, индийско орехче, 1 ч.л. дивисил или риган.

Сол се слага при необходимост. 

Става още -добре, ако се нарежат и няколко стръка пресен магданоз и копър - като в случая.

Омесва се кайма.






 С намазнени ръце се откъсват от каймата топчета по-големи от орех и се оформят кюфтенца.











Пържат се в малко мазнина на средно силен котлон - до хубаво зачервяване. 











Готови са. Могат да се поднесат със салата или гарнитура по желание.

Стават като основно хапване и като добавка на вече нещо приготвено.










Икономията е налице - вместо да се изхвърли, само с добавката на един, два варени картофа, едно яйце и малко подправки - положението е спасено и на трапезата са сервирани изключително вкусни рибни кюфтенца ... 






П.П. Впрочем по същия начин се правят и кюфтета от сурова риба - бяла риба, херинга, мерлуза - че и от такива с кости след отстраняване на гръбначната кост и по - едрите такива и смилане поне два пъти.

четвъртък, 11 август 2016 г.

"Специални" картофени кюфтета


 Тези фантастични картофени кюфтета ми се получиха съвсем случайно, но изобщо не съжалявам за експеримента.
 Докато правих пържените си тиквички "изненада", ми остана голямо количество от плънката - намачкани тиквички, сирене и кашкавал с яйце, на които добавих 4 сварени средни картофа, малко подправки и т.н. и направих невероятни специални картофени кюфтета.
 Сега ще дам  необходимите продукти за 12-14 броя (които са достатъчни за 4-ма човека) - в зависимост от големината:
 1/2 тиквичка, средна, настъргана и намачкана (като течността й се отцежда)
 100 грама сирене натрошено
   50 грама кашкавал настърган на ситно
    4 средни картофа, сварени и намачкани добре
    2 яйца
    сол и черен пипер на вкус
    1 с.л. пресен и нарязан на ситно копър (или 1 ч.л. сушен)
    1 ч.л. риган, щипка индийско орехче
При необходимост и малко брашно. Разбира се и доста олио за пържене ...
Изпълнението е простичко:




 Всички продукти и подправки се смесват в подходяща купа като добре се намачкват.
  Трябва да се получи гъста и леко лепкава маса.
  При нужда може да се добави малко брашно. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя сол (все пак въпрос на вкус). 





 В тясна касерола се загряват поне три пръста олио - да стига малко повече от средата на кюфтето.

 С добре намазнени ръце се оформят кюфтета и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни.
 След като олиото е загряло, е препоръчително да се намали силата на котлона от максимална с 1/3-та .

Изпържените кюфтета се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Не е необходимо да се овалват преди пърженето в брашно и т.н. - достатъчно е да се оформят с намазнените ръце.
Мазнината от пърженето не се замърсява и след прецеждане може да се ползва поне още веднъж - за пържене на тиквички примерно или картофи....







Вече са готови и могат да се сервират.
Впрочем нека поизстинат малко.
Дори като престоят един ден - студени са още по-вкусни.






Сервират се с някаква лятна салата.
От снимката се вижда каква е консистенцията - направо си приличат на истински кюфтета.


Страхотно вкусни!

Заслужава си направията.










Моята порция...

Страхотно мезе в тези жеги, пости и т.н., но си върви с добре изстудено питие - кой каквото си пие...

Наздраве!

сряда, 10 август 2016 г.

за по-крехко пържено свинско филе - полезен съвет



























Много ми допадаха в началото на 90-те ресторантските "болярски" хапки от свинско (дори в едно заведение имах собствена рецепта). И досега често си правя подобни.




на горната снимка са по-големи парчета, а тука са точно за една хапка. 










В зависимост от желанието свинското контрафиле се нарязва на големи соломони (тънки и големи парчета) или на хапки 3х3 см, около 0,5-0,7 см дебелина.
Месото се овкусява с подправките (черен пипер, червен пипер, кимион, кориандър и т.н.) и нека да си престои така в хладилника.




След овкусяването, се подготвят и зеленчуците за гарнитурата.













И се достига до най-важния момент:
В подходяща купа с малко сол с бъркалката или миксера се разбиват два белтъка до сгъстяването им.



  
В купата с белтъците се пуща месото и добре се разбърква.
Няма никакво значение, че белтъка се втечнява.

Оставя се да престои така поне от 20-а минутки до 2 часа в хладилника.










 От тука нататък се пристъпва към запържването на месото в съвсем малко мазнина в тиган със сила на котлона 2/3 от мощността му.

 В същата мазнина се запържват и зеленчуците за гарнитурата.





Всъщност, целият секрет е в "мариноването" на  месото в разбитите белтъци - колкото повече време, толкова по-добре.

Впрочем, дори и още по-добър резултат се получава, ако месото се "маринова" в разбито с 1 с.л. вода (бяло вино) яйце.

Два съвета в едно, но все и струва да се опита.