сряда, 13 юли 2016 г.

Бърз и лесен кекс "Тони"











































1 ч.ч. = 250 мл

1 ч.ч. захар,

2 ч.ч. брашно

2/3 ч.ч. олио

2/3 ч.ч. вода

4 яйца

1 п. бакпулвер

2- 3 с.л. какао на прах
(по желание 1-2 ванилии)



Брашното и бакпулвера се смесват в голяма купа.

В друга купа се разбиват яйцата със захарта и смесват с олиото и водата.

Течните съставки се прибавят при брашното и разбъркват.

В тавичка с незалепващо покритие се изсипват 2/3 от получената смес. Към останалата 1/3 се добавя какаото и се разбърква. Кафявата смес се изсипва върху бялата с лъжица като при сипването се правят форми по желание.

Пече се около 25 мин. на 180С с вентилатор в предварително загрята фурна.

Готовността може да се пробва и с дървено шишче.


Става безотказно, а се приготвя само за 5-6 минути.

Всеки път е и различен - заради шарките.


Може да бъде опечен и в друга съдина и пак да изглежда различен и нов.

Може да бъде поръсен и с пудра захар или глазура.

П.П. Рецептата е по Чедото, при това изпитана и безотказна.

Полезен съвет: печено сирене

Един невероятно лесен начин да се приготви печено сирене на тиган. 



Необходимо е бутер тесто, което се нарязва на правоъгълници и които леко се разточват.
Във всяко парче се слага резен сирене, малко пипер и любима подправка, след което тестото се завива като плик около сиренето.





 Така оформените пликове се пекат на умерен тиган без мазнина - до хубавото им зачервяване.

 За отрицателно време налице е едно страхотно предястие и/или мезенце към изстуденото питие.

 П.П. Вместо обикновено сирене може да се сложи резен кашкавал или друго сирене, или пък два вида сирене и резен домат.

понеделник, 11 юли 2016 г.

Пържено свинско месо с яйца



























Едно много вкусно ястие - пържено свинско, "подобрено" съвсем случайно и което се оказа Дзверски вкусно. Това е просто един начин да се разнообрази класическото пържено свинско, което си е много вкусно и традиционно за нас.
Необходимите продукти за един човек са с разчет  200-250 грама свинско месо (плешка, бут, врат), нарязано на кубчета и едно яйце. Подправки и малко мазнина за пържене.
Изпълнението е елементарно:



Нарязаното месо се овкусява и пуща в загрятата мазнина като се разбърква. Щом побелее, му се налива чаша вода (бульон, бира, бяло вино - въпрос на вкус) колкото да покрие месото. Котлона се намалява и се оставя да си покъкри докато отново остане на мазнина и започне отново да се пържи.
В този момент се чукват яйцата, разбърква се и тигана се премества на страни.
От температурата яйцата сами ще се досготвят.
Поднасят се мръфките обилно поръсени с магданоз.

П.П. пробвал съм и във вариант да се смесят яйцата с настърган кашкавал, някакво друго сирене и тогава става още по-вкусно.

П.П. Вярно е, че няма вид, но пък ,както казваше една позната, най-често най-вкусните ястия са нефотогенични.

Струва си да се опита.
Наздраве!