вторник, 28 юни 2016 г.

Патешко магре на тиган


































Как ще го наречем - патешко филе, гърди или магре, си е направо без значение. Все става дума за един изключителен деликатес. Обикновено се продава с кожата и цената му от моята пенсионерска камбанария ми се вижда доста соленка. Все пак 25 лв/кг са си доста пари.  За моя изненада в кварталния фирмен магазин открих "патешки гърди без кожа" на цена от 7,50 лв/кг. Е как няма да се купи и да се направи?

И така за 4 порции са необходими 500 грама патешки гърди без кожа, една кисела ябълка(+1 ч.л. кафява захар), няколко листа маруля (за сервирането) и за овкусяването - черен пипер на вкус, по 1 ч.л. сос уорчестър и балсамико, 1 с.л. соев сос, както и 1/2 ч.л. сушена мащерка или риган.

Изпълнението не е трудно, въпреки многото приказки за особеностите и спецификата на приготвянето, риска да бъде пресушено и да стане като подметка и т.н.





Патешките гърди се поставят на дъската и остър нож се почистват от всички ципи и др.п.











С остър нож се разрязват на две по дължина и се получават четири хубави парчета, които се нацепват ромбоидно.
Подправките се смесват в купичка и филетата се натапят в тях и оставят в хладилника за 15-20 минути, докато се приготвят ябълките.




 
 Ябълката се нарязва на тънки кръгове и заедно с малко масло и кафявата захар, в тиган с незалепващо покритие се карамелизират.











 В широка чиния се слагат листата маруля и върху тях се нареждат ябълките.










  В тигана се загрява 1 с.л. гъша мас (ако няма, малко масло и олио), и филетата се запържват (запичат) от от едната страна за 3 максимум 4 минути, а от другата за 2-3 минути.
Вадят се и се оставят в тенджерка или се завиват в алуминиево фолио за 10-а минути.
 Тигана се деглазира с 1/2 ч.ч. бира, добавя се още малко масло и се вари до сгъстяване на соса.
Филетата се нарязват на тънки ивици, подреждат върху ябълките, заливат със соса и сервират.

неделя, 26 юни 2016 г.

"Дзверска" бобена салата





























 Тази условно казано "бобена салата" е резултат на голямо бързане да се приготви мезето и да се засяда пред ТВ за поредния късен мач. Всъщност не е рецепта, а импровизация ...
 Затова само ще изброя съставките: 1 консерва варен боб в подлютен доматен сос; 1/2 консерва варен нахут с грах; 3 големи домата - обелени и нарязани на кубчета; 2-3 сварени и нарязани на кубчета моркови; по 100-а грама колбас и кашкавал, нарязани на кубчета; както и малко изостанало свинско печено, накъсано на ситни парчета. За подправяне - черен пипер и листенца пресен джоджен и босилек.
 Всичко се смесва, оставя се да престои в хладилника 20-30 минути и се сервира. 
 Направо си е едно сериозно ястие, а не само мезе ... 
 Хубавото е, че може да се направи с всякакви подръчни продукти.
 Наздраве!

Лесен и лек хумус



























 ХУМУС - известен и популярен пастет (дип) от нахут, сусамов тахан и още няколко съставки, но този път няма да говоря за него, а за един мой вариант, при който се получава невероятно вкусен и лек.
 Необходими са 1 буркан сварен нахут с късчета моркови и малко грах (нето остават 400 грама), 1 - 2 с.л. сусамов тахан, 1 ск. чесън, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. цедено (или много гъсто) кисело мляко и няколко листенца пресен босилек.

Изпълнението е лесничко. Съдържанието на буркана се изсипва в цедка, сплаква се под струя течаща вода и се оставя да се отцеди добре.
Всички съставки (без 2 с.л. мляко) се слагат в блендера и се пасират до готовност. В зависимост от желаната гъстота, се добавя още от киселото мляко.
Получава се невероятен и естествено много лек хумус, защото не се слага каквато и да е мазнина. 

То това си е за графата полезен съвет - когато правите хумус, заменете зехтина с кисело мляко.