четвъртък, 16 юни 2016 г.

Шишчета от черноморски сафрид или хрупкав пържен сафрид

 Европа е футбол и ще бъде такава поне още месец. Не че всички сме върли запалянковци, но в него има някакво очарование - съвместното споделяне на гледането, хубавата компания, хубавото питие и всичко това би било безсмислено без хубавите мезета. Те могат да бъдат всякакви, но едно от тях е добре изпържената хрупкава рибка, която се хапва като солетки и е подходяща както за студената изпотена биричка, така и за водката, а защо не и за бърбънчето с хрустящи бучки лед.
 Като се замисли човек какво по-хубаво от приятната компания и хубавото приятелско изживяване? 
 Като болшинството мъже и аз съм се отдал с пълни сили на това удоволствие, защото покрай него изключвам тотално от ежедневните проблеми и неуредици, от лудницата, в която сме принудени да се въртим като катерички на колело и да се борим кой знае за какво несъществено (както се оказва винаги в последствие).
 Поради това гледам всеки ден за набързо да подготвя някакво вкусно мезе, нали си имам оправдание, че няма време за готвене ...
 Е този път попаднах в нашия рибарски магазин на истински черноморски ситен сафрид - 3,50 лв/килото. Е, вярно, че е замразен, но какво от това?
 С толкова сафрид могат да се изгледат поне няколко мача ... 
 Няма да сравнявам ситното черноморско сафридче с класическата цаца - просто то е в пъти по-вкусно, ако е хрупкаво и добре изпържено.
 И така необходим е един пакет черноморски замразен ситен сафрид - 0,500 кг (за цели 1,75 лв), 2 -3 с.л. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. сол, малко черен пипер и дивисил и 2-3 с.л. соев сос. Трябват и дървени шишчета.
 Изпълнението е простичко:

Сафридчето се размразява, измива много добре и подсушава с домакинска хартия.
Прехвърля се с найлонов голям плик (вляво горе на снимката) и се залива със соевия сос. Нека си преседи така поне 20-а минути.
Брашното, солта, подправките се смесват и сипват в плика и всичко добре се разтръсква- така че рибките добре да се овалят.



 





След още 20-а минути рибочетата се нанизват на дървените шишчета и се оставят за още малко - колкото добре да поемат ...










  В тигана се загрява мазнина за пържене (олио, олио и зехтин или масло, или и гъша мас) и шишчетата се пържат до получаване на хубав златист загар от двете страни.
   Необходими са им буквално по 3-4 минути.










 Изпържените шишчета се вадят и поставят върху домакинска хартия, която да е поеме излишната мазнина.

Сервират се с гарнитура варени картофи и добре изстудено питие...

 Досега все съм пържил рибката с царевично брашно, но и пълнозърнестото се оказа много добро попадение и придаде някак си особен вкус...






   
  Красота!


 Наздраве и приятно хапване и пийване и гледане на мача, който и да е ... 

сряда, 15 юни 2016 г.

Фламбирани скариди на тиган



































Скаридите се оказаха едно страхотно футболно мезе.
Писал съм как правя - скариди в сладко-лютив сос, както и скариди с водка.
Този път бяха направени малко по-различно, но за сметка на това се получи невероятен дзверски вкусен резултат.
Нарочно не давам количества, защото това е мезе, а не е за наяждане и 4-5 големи скариди са предостатъчни дори и за ящник като мене.
Скаридите се почистват от главите и се изрязват всички тези стърчащи пипалца и т.н. Измиват се добре и се слагат в купа като се поливат с 2-3 с.л. соев сос, 1 с.л. лимонов сок и оставят да си починат малко.


  В тиган се загряват 30-а грама масло с няколко капки олио, скаридите се запържват буквално за 2-3 минути - колкото да сменят цвета си.
 Момента, в който се зачервят, се наливат поне 50 мл уиски (бърбън), коняк или водка.
  Тиганът се грабва с ръка и се понасяме към масата, където народонаселението чака с празна чиния и тропа с крака и чаши с питие.







 Внимателно му поднасяме запалена клечка кибрит и завъртаме пред всички - да се позверят и когато огънят загасне, скаридките се прехвърлят в чинията пред тях, а тигана обратно върху котлона.

 Слага му се още малко масло и се оставя сосът да се сгъсти.










Ако още са останали скариди в чинията, се заливат със соса.



Дзверска вкуснотия и невероятно мезе.

Наздраве!

Пикантни свински бъбреци на тиган в бирен сос


























 Не знам дали да започна направо от свинските бъбреци, които са един невероятен деликатес, когато са приготвени както трябва или пък от обратната страна на медала, че Европа и Светът са футбол и че дневно има по три мача и към питиетата, за да е пълно удоволствието, трябва да има и хубави мезета.
 Хубави мезета винаги асоциирам или с мръФка или с дреболийки...
 Свинските бъбреци са уникални по състав, но тука няма да споменавам какъв витамин май В или каква - май фолиева киселина съдържат.   
 По-важното е, че са Дзверски вкусни и са невероятно мезе.
 Само че ... при бъбреците има един момент - неприятната миризма и вкус (все пак да не се разпростирам какъв орган са и какво преминава през него) и е много важно именно как ще се приготвят...
И като капак на всичко в последно време много трудно се намират... особено от българско прасе. Има в големите вериги, но към разните му там испански или холандски се отнасям с подозрение ... Достатъчно е прасето да е нагълтано с антибиотици или пък да е хранено с един специален фураж - с хормони на растеж, а не дай си боже от рибени отпадъци, за да ми се отще всякакво и свинско, па още повече дреболии...
 Този път попаднах на бъбреци от нашенско си прасе и то в кварталния фирмен магазин. 
Само ще спомена, че цената беше трепач - цяли две левчета за кило. Е няма да обяснявам колко купих и колко се наместиха във фризера - за по-добри времена ...

Обикновено бъбреците ги продават в този вид - цепнати по средата. 
И тука започва голямата дискусия - дали трябва да се почистят от това бялото, което не е само ципа, а през него преминава Сичката кръв за преработка и т.н.
За себе си съм се убедил, че е най добре бъбречето да се почисти от тези нещица. Не че пречат ... Може да се приготвят с тях.


Само че тука ще направя едно "лирическо" отклонение - тези т.нар. бели ципи, увират и се готвят по-бавно и докато те "омекнат", другата част от бъбречето пък става една ей така жилава и сетне се чудим защо деликатеса не ни е станал ... 

Затова от години, без да се замислям, пристъпвам към т.нар. бъбречива работа - изрязване именно на тези бели ципи, съдове и др.п.
Играчка е, отнема време, изисква търпение и остри ножове, но си струва ... защото сетне бъбречето се приготвя буквално за минутки.
Няма да им навреди и ако се изкисват във вода за около час.


И така: необходими са ни около 1 кг свински бъбреци (които след почистването остават около 2/3 от теглото си); 2 с.л. соев сос, 1 с.л. балсамико, 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. чили и толкова сушен чесън или пък смачкани 2 скилидки (това е за любителите на пикантното - иначе няма да са "пикант"), 1/2 ч.л. сода, 1-2 с.л. бърбън (или друг твърд алкохол - водка или ром за предпочитане),1 с.л. брашно с връх, по една с.л. масло и олио, както и поне една ч.ч. тъмна бира, както и поне 50-100 грама настърган кашкавал за наръсване.



След почистването на бъбреците, те се нарязват на парчета - ами около 2х2 см, и след изкисването  се прехвърлят в купа и се сипват всички изброени по-горе подправки и брашното (без мазнинатата за пържене).
 Нека да престоят така поне час.







В тиган се загрява мазнината и се пущат бъбречетата да се пържат. Достатъчно е им общо около 7-8 минути.
Не се забравя разбъркването през това време.
Когато променят цвета си, се налива бирата, намаля се силата на котлона и се оставя до покъкрят десетина минути.



Сервират се обилно наръсени с настърган кашкавал.
Може и с нарязан на ситно магданоз, но все пак става дума за футболно мезе, което трябва да носи и на пиене.

Наздраве!

А иначе тава е специално приготвено за  Германия-Украйна.