събота, 28 май 2016 г.

Лесен и вкусен глазиран свински джолан



























Свинският джолан е на особена почит в къщи - имам чувството, че никога няма да ни омръзне.
Тука съм писал на много места как го приготвям - маринован джолан на фурна, шпикован джолан със сирена,джолан с кожа на фурна и т.н. - няма да ги изброявам, но този път е приготвен по различен начин и по моему е много удачен и дори за начинаещи и нямащи си представа от готвене.
За 4 порции е необходим един голям заден джолан (ако е с кожа още по- голям разкош) - около 1,5 кг; малко сол, десетина зрънца черен пипер и бахар, една глава лук, 5-6 скилидки чесън, едно карамфилче.
За намазването при печенето - 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок и 2-3 с.л. бърбън (или друг алкохол). Може да се добави и млян черен пипер и риган, въпрос на вкус.

Изпълнението е страшно лесно: 
Джоланът се измива добре и се слага в тенджера заедно с подправките, цялата глава лук, необеления чесън. Могат да му се добавят и други зеленчуци.  Залива се в вода поне два пръста над джолана и се оставя на слаб котлон да си къкри - поне за 2 часа, че и повече. Като се сетиш за него, докато се вари, може и да се отпенва - желателно е.

Който има тенджера под налягане, може да го свари в нея.
Същото може и да се направи в мултитенджерата (демек мултикукъра) - на програма яхния.
След като е свален много добре - дет викат до отделяне на месото от костите, джоланът се прехвърля в намазнена глинена тавичка (може и йенска, метална - каквато е под ръка), намазва с половината от смесените червен пипер, мед и течности и заминава във фурничката. Личват му се и около 100 мл от бульона от варенето.
Пече се на 200 С за 20-25 мин., вади се, обръща се, намазва се с останалата част от смеската и пак във фурната - до хубаво зачервяване.




Може и да се опече на вентилатор - на 180С, но времето е по-кратко.
Буквално на 15-20 -а минута се зачервява добре и трябва да се обърне. 











Сервира се обезкостен и нарязан на парчета.

Особено подходяща е гарнитура от картофено пюре.







П.П. Предимството на този начин на приготвяне е, че по някое време при джолана могат да се добавят обелени картофи и да се сварят едновременно с него и сетне да се ползват за приготвяне на картофено пюре.
Целият останал бульон се прецежда и е готов за някакво друго ястие, а част от него може да се ползва и за направа на сосче към самия печен джолан. 
Има и още един плюс - при варенето се отделя излишната мазнина от месото и може да бъде отделена и от бульона и да не се трупат излишни мазнини при яденето. 

Полезен съвет: за вкусно картофено пюре

























Картофено пюре - какво толкова, че е полезен съвет за него?!
Ама си има и някои хитринки, които облегчават правенето му пък и нас самите.
Правил съм различни картофени пюрета - с гулия и моркови или пък с карфиол, но нещо за обикновеното пюре съм пропуснал ... 
Много е спорен въпроса дали картофите трябва да се варят с кожата или пък обелени, спорят дали в топлите картофи се слага топло или студено мляко...
Този проблем е решен при мене много елементарно:
Картофите се белят предварително и пущат да се варят с нещо друго -  например при варене на месо, на някакви зеленчуци и т.н. Така се икономисва време (ел.енергия и т.н.)....

Прехвърлят се в подходяща съдина както са си топли и започват да се мачкат с онази джиджавка за мачкане на картофи. 
До 1 ч.ч. прясно мляко се загрява в микровълновата фурна заедно с 2-3 с.л. овкусено масло.
(Овкусено със зелентии масло почти постоянно има в хладилника). 
Загрятото мляко и масло се сипват при намачканите картофи и мачкането продължава докато придобият хубава консистенция. 
Може да се добави и малко от бульона, в който са варени картофите.
Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче.
Любимо ми е с пресен наситно нарязан копър.

четвъртък, 26 май 2016 г.

Лесна яхния от пресни картофи



























Едно изключително лесно, простичко и вкусно ястие при това с лек привкус на далечното детство ...
Отдавна, от години не се бях сещал за това просто селско ястие, но преди дни някъде мернах, че някой е правил картофена яхния, та ...
Необходими са за 4 порции 1 кг пресни картофи, 2-3 с.л. мазнина (излишно е да се повтарям - гъша или патешка мас), сол и черен пипер на вкус, поне 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер (може и една ч.л. лютив за тези, които предпочитат по-пикантно), 1/2 ч.л. риган, както около 500-600 мл бульон и малко магданоз за наръсване.

Изпълнението е простичко:
Картофите се измиват с гъба (без да се белят), нарязват на едри парчета- един картоф на три и се подсушават.
В тиган, който може да се ползва и във фурната, се загрява мазнината и се пущат картофите да се запържват като се разбъркват. Когато започнат да променят цвета си, се слагат червения пипер и брашното. Разбъркват се и се налива бульона. Следват солта и подправките. Разбърква се за последно и тигана заминава във фурната на 180 С. Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване на картофите. В процеса на печенето може да се разбъркат един два пъти.
Сервира се обилно поръсено с магданоз.
При днешната цена на пресните картофи - цялото ястие излиза я има, я няма 1,50 лв.

П.П.
Ако го бях оставил изцяло постно, нямаше да съм си Я.
Признавам си без бой, че го подобрих - преди да замине във фурната му добавих и около 300 грама изостанало варено телешко.
Дзверски вкусен резултат.

Хубавото е, че може да се добави някакъв колбас, я сурова наденица, я ... каквото месесто има и да стане суперско и различно ястие.
Може и да се направи картофена яхния - като първо се позапържат кюфтетата, извадят и се процедира както е писано. Преди пъхането във фурната се връщат кюфтетата.

НАЗДРАВЕ!