вторник, 24 май 2016 г.

Пълнено с гъби руло на скара или тракийско руло


























Дзверска вкуснотия, приготвена на скарата, за която дори не успях да измисля име...
Количествата са ориентировъчни и все пак - необходими са 
-за плънката: 2 главички лук, няколко скилидки чесън, шепа гъби печурки, две три парчета сушен домат, 1 с.л. сушени зеленчуци, както и сол и черен пипер на вкус.
-за каймата: поне 1 кг кайма по избор ( моята е домашно мляно свинско и телешко почти поравно), сол и черен пипер на вкус, по 1/2 ч.л. кимион, млян кориандър и лютив червен пипер. Като от това количество се получават 5-6 броя - в зависимост от избраната големина.

Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и оставя на студено в хладилника да си почива.



Всички зеленчуци се нарязват на ситно и в загрята мазнина се запържват (задушават) - първо лука и чесъна, сетне гъбите и сушените домати, подправките ...
Някъде 10-а минутки са им напълно достатъчни да станат готови.
Плънката се оставя да изстине добре.







Двете съдини се поставят една до друга, взема се една дъска за рязане - по-голямка и при необходимост се ползва домакинско фолио за завиване на рулата.
 Може и да се ползва - зависи колко е стегнала каймата и от сръчността.









От каймата се отделя едно парче поне 150 грама и се разстила като голяма плоска питка.











По средата се поставят 1-2 с.л. от плънката и внимателно се оформя като руло... 

По същия начин се правят и останалите - до свършване на продуктите.











Могат да се оформят и като големи кюфтета...
-въпрос на предпочитание

След оформянето се намазняват, за да не залепват на скарата. 

Добре да постоят малко в камерата на хладилника - да "стегнат".






Пекат се на силно загрята скара - до готовност.
Рулата се пекат като кебапчета - като се изтъркалват леко странично...












Готови са .









Могат да се сервират със салата, с варени картофи, с картофено пюре и дори така както са - гарнитурата си е вътре в тях.

Дзверски вкусни и носят много на пиенето...

Наздраве!

неделя, 22 май 2016 г.

Пържоли на тиган и вкусна салата


Това не е рецепта, а нещо от сорта на полезен съвет как да се приготвят Дзверски вкусни пържоли на тиган и да се поднесат с една много вкусна салата.
Необходими са по една пържола на човек, едно яйце, поне 2 с.л. зехтин, по малко черен и червен пипер, както и други подправки на вкус, но тези са напълно достатъчно.
Пържолите съвсем леко се начукват.
Яйцето се разбива с вилицата със зехтина и подправките като в получената смес се потапят пържолите. Поставят се в плик и заливат с остатъка от сместа. Нека да си престоят в хладилника - от 2-3 часа до 24 часа (нищо не му става на яйцето за толкова време).



След това се пекат в тиган с дебело дъно, добре нагрят, без мазнина. За по 3-4 минути от всяка страна са готови. За подобряване на вкуса, може да им сложи след първоначалното обръщане по малка бучка масло с подправки (моето с копър и чесън).





За вкусната салата-гарнитура са необходими 1 голям обелен домат, едно авокадо, поне 1/2 маруля (айсберг), 100-а грама моцарела; няколко стръка пресен лук и маслинки без костилките, а за дресинга - 1 голяма ч.л. лимонов сок, 3 ч.л. зехтин, сол и няколко листенца пресен босилек. 



Домата, авокадото и сиренето се нарязват на кубчета, марулята на ситно и се смесват добре с маслинките и заливат с приготвения дресинг.

Пържолите стават изключително вкусни по Дзверски, а салатата идеално си им приляга.

петък, 20 май 2016 г.

Пикантни кюфтета от риба тон


























В крайна сметка тези Дзверски вкусни кюфтенца от риба тон се появиха съвсем случайно на трапезата ни...
Рибното магазинче на пазара ни ми е любимо място за отбиване след работа - някой да не си помисли, че е кой знае какъв магазин - именно магазинче - има няма 10-а кв.м., включително с щанда, фризерите и т.н. Като влезе един човек като мене и за втори вече няма място... А какви са наличностите от риба се ориентираш единствено по голямата табила пред вратата на входа.
Та този път гледам и надпис "риба тон - 7,00 лв". Гледам и не вярвам на очите си - хем риба тон, хем на цена дет` да нЬ повярваш. Е, хубавите неща свършват бързо. Няма проблем - утре ще докарат прясна прясна от Гърция и продавачката ще ми запази.




Рибока се оказа прекрасен - малко над 2 кг, пресен пресен.

И наистина риба тон... 







Биде старателно филетиран с острия специален нож.
Филетата, овкусени с черен пипер и обилно заляти с прясно изцеден лимонов сок, заминаха на хладна почивка в хладилника.
При филетирането и почистването на месцето около гръбнака се отделиха горе долу 250- 300 грама прекрасни късчета месце.




 На тях отредих съдбата да бъдат направени на савиче - малко сол, повечко черен пипер, прясно настъргана лимонова кора, лимонов сок, 1/2 ситно нарязана лютива чушка (без семките), 1 пресована скилидка чесън.
Да ама не - никой нямало да яде сурова риба па било то и риба тон.
Е щом е така, ядно я накълцах и се замислих какво да я правя?


Щом я искат термично обработена, ще стане на кюфтета.

Необходими са за 15-а броя около 300 грама накълцано месце от риба тон, сол на вкус, 1/2 ч.л. черен пипер, прясно настъргана лимонова кора, лимонов сок - поне 2 с.л., 1/2 ситно нарязана лютива чушка (без семките), 1 пресована скилидка чесън, малко зелентии - пресен копър и дивисил, както и поне един огромен сварен картоф, настърган на ситно.

Изпълнението е простичко:





Рибното месце, заедно с подправките и настъргания картоф се омесват добре и се оставят поне 20-а минути на мира.














С намазнени ръце се оформят кюфтенца - първоначално на топчета, а сетне леко се сплескват...











В тигана се хвърля една бучка овкусено с копър и чесън масло и като се разтопи, се долива малко олио ...
Като загрее силата на котлона се намаля с 1/3 - от 9-та на 6-та степен









При силно загрятата мазнина се хвърлят една-две скилидки чесън и другата половинка от почистената лютива чушка и разбира се кюфтетата, които се пържат от двете страни до зачервяване.
Готовите се оцеждат върху домакинска хартия, но в интерес на истината не поемат много мазнина.



 Сервират се със салати според сезона - доматена, картофена и т.н. 

 Дзерска вкуснотия - моята порция е и Дзверски голяма, че и питието ми бе в повече.

 А какво се случи на филетата е въпрос на друг разказ.

Същото може да се направи и друга риба - не задължително риба тон.

Наздраве!