събота, 19 март 2016 г.

Палачинки от ръжено пълнозърнесто брашно
























 Пак ще се повторя - за съботата и неделята закуската е палачинки, бухти и изобщо нещо тестено и непременно вкусно.
 Този път идеята беше за палачинки, но възможно "най-здравословни". Е като ще да е така, нека да бъдат с пълнозърнесто ръжено брашно. При това наличното се оказа и с маково семе в него.
 Без да искам, но доста палачинки съм показвал тука и то най-различни (сиренени, морковени, с банан и т.н.) и може би затова подходих малко лекомислено и към тези. Какво толкова хоп-троп и палачинките са готови: докато тигана загряваше, забърках сместа и воаля - изненада - първата се скапа и стана на топка, втората - след нея. Ха сега де ... Установих грешката, поправих се и станаха перфектни.

Необходими са: за 10-а палачинки - 4 големи с.л. с връх пълнозърнесто ръжено брашно с ленено семе (така го продават), 2 с.л. обикновено брашно, две яйца, по 1 ч.л. захар и сол, поне 2 с.л. олио, както и прясно мляко...
Само че в случая не ползвах прясно мляко, а суроватка (от прясното сирене, което правих преди два дни - много е подходяща за тази цел).

Изпълнението е простичко: в голяма купа брашната се смесват със захарта и солта, яйцата леко се разбиват и добавят към тях и едната ръка се налива от суроватката, а в другата с бъркалката се бърка. Налива се толкова течност, че да се получи консистенция на гъста боза. Оставя се да престои и да си почине поне 20-а минути и пак се разбърква. Посгъстило се е и трябва да му се добави още малко от суроватката, както и двете с.л. олио. Вече е готово.
Тигана за палачинки се загрява добре, намазва с малко масло или няколко капки олио и силата на котлона се намаля с 1/3. 


Пекат се като обикновените палачинки, но трябва да се налива малко повече от сместа - да са по- дебелички (като катми), че тънките са склонни към накъсване.
 При печенето имат склонност да се "надуват" като арабски питки.









 Готовите палачинки обилно се нареждат на купчина и намазват с масло обилно.

  Невероятно ароматни и дзверски вкусни.

  Най-вкусните бяха намазаните със смес от тахан, мед и масло.

  Истинска съботна закуска.

петък, 18 март 2016 г.

Черноморска лястовица



























В магазина обикновено се оглеждам за нови непознати продукти, но в рибния магазин в Созопол, докато се мотках около лихнуса, половинката откри тази невероятна риба с още по-невероятно име "черноморска лястовица". Признавам си, дори и не бях чувал за нея.
Без никакво колебание я купихме (без значение, че се оказа и скъпичка - 18 лв/кг) и разпитахме продавача как се приготвя (и друг път ми е давал добри съвети за приготвянето на някоя риба или нещо друго морско). Е, веднага се намериха и други съветници, та ни затрупаха с всякаква информация ... Обобщено ни стана ясно, че това е много рядка красива и вкусна риба с бяло месо, както и че съветниците не ми дадоха кой знае какви идеи за приготвянето й: дране, нарязване на шайби и пържене; варене на главата на рибена чорба с още други риби; евентуално печена на скара, но ставала суха ...
Вездесъщият Гугъл ми даде само изображения за нея, но не открих никаква подсказка за приготвянето й. Но след като стана ясно, че е бяла риба с твърдо месо, ми се оформи идеята за пълнена и печена на фурна.

Нека преди да продължа да покажа 2-3 снимчици на рибочето:






 Тука все едно плува в мивката докато се размразява.











Докато се подсушава -

Перките са досущ като криле и наистина не само прилича, а сякаш е направо лястовица.
Тази е доста сива на цвят, но има и разновидност с шарени перки.
Още по-красива е...




Та да се върнем на рибата и приготвянето й:

Необходими са ни за почти 4 - 6 порции - една риба "черноморска лястовица" (нормално е между 1,6 и 2,00 кг); 2-3 скилидки чесън и 1 главичка червен лук; (2-3 стръка пресен лук и поне 1 стрък пресен чесън); 1 голям и обелен домат; 1 (може и повече) лимон; дивисил (около 1/2 ч.л.), сол и черен пипер на вкус; поне 3-4 с.л. мазнина (олио или зехтин).
В моя случай и 1 кг  обелени и нарязани на едри парчета картофи (след като ще се пече във фурната защо пък да не е и с гарнитурата си?)

Изпълнението е много лесничко:
Рибата се измива, подсушава и се почиства от вътрешностите и отново измива и подсушава. След подсушаването отвън и отвътре се рибата леко се намазва с мазнинката и осолява със сол, в която е сложен малко черен пипер.
В това време чесъна,лука  и домата се нарязват на ситно. Лимонът се се разделя на две половинки - едната се нарязва на ситни парчета заедно с кората. Всичко се смесва в една купа с дивисила, малко сол и черен пипер.






С плънката се напълва коремчето на рибата













  и "зашива" с две шишчета





Каквото артиса се от плънката се нарежда в намазнената тава като подложка на рибата










върху която се се слага рибока, а върху нея се нареждат резенчета от другата част на лимона. Около рибката се нареждат и резените картоф, леко овкусени с мазнинка, сол, черен пипер и риган (може и друга подправка).
Тавата се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната за 40-а минути на 180 С.







След тези 40 минути се маха фолиото, включва се вентилатора на фурната и се пече до хубаво зачервяване за около 10-15 минути.












 И порция от готовата опечена риба.

 Хапвали сме доста вида рибоци - и екзотични и не дотам, но тази е ...

 Дзверска вкуснотия.

 И си носи яко на пийването...



П.П. предупреждавам: трябва да се сервира доста поизстинала, защото топла при рязането доста "затруднява" и губи формата си, ама като няма търпение ...



Впрочем рибочето наистина е с бяло месо, кожата му не е толкова твърда, както ми описваха, а леко запечена е страхотно вкусна... и освен централната кост и костиците по перките и гърба няма други.
Много крехко и вкусно месце ...

Заслужава си приготвянето и не само този път

П.П. и друг път ще я правя по този начин, но главата и перките ще ги отделя предварително за рибена чорба ..., защото главата е огромна - поне 1/5 от рибочето и със страшно много месце по нея
Уф, направо не ми се мисли каква чорбица щеше да стане с две три попчета и ...поне няколко скаридки ...

четвъртък, 17 март 2016 г.

Патешко (бутчета) с ориз и спанак


























Едно много простичко и лесно ястие, което става невероятно вкусно. 
Па откак "открих" охладените патешки бутчета в магазин на една от веригите, направо се разсипах да ги готвя (едва ли не през ден) и дори не смогвам да запиша всичко: след първите печени на грил,правих патешките бутчета на фурна, със сметанов сос, със сирена, със зеленчуци, дори и руло.
Сега ще споделя само за приготвените с ориз, защото много ни харесаха, а се приготвиха най-лесно.
Необходими са за 4 порции 2 патешки бутчета (точно 0,5 кг), 1 ч.ч. ориз, 1 средна глава лук, 2-3 скилидки чесън, поне 300 грама пресен спанак (но носи и повече), сол и черен пипер на вкус.
Изпълнението е лесно и направо няма какво да се онагледява.
Патешките бутчета се цепват през средата и в загрят тиган се запържват като първо се слагат с кожата и мазнината надолу. Пържат се до хубаво зачервяване и разтапяне на маста. Сетне и от другата страна буквално за 3-4 минути. След запържването се вадят и прехвърлят в тенджера, долива се вода - поне 4 ч.ч., слага се една идея (около 1/2 ч.л.) сол и се варят до пълна готовност. По-желание, може да се добави и един обелен морков, зърна бахар, черен пипер, едно карамфилче, дафинов лист (което и направих де). Като поизстинат малко, се обезкостяват и месото накъсва на произволни парчета. Бульонът от варенето се прецежда и отделя.
Естествено, по този начин със запържването на бутчетата им се отделя почти изцяло излишната мазнина като при варенето им (без запържване на практика ще я загубим).
Тигана с мазнината от пърженето отново се загрява. Ако мазнината е много, част от нея се отделя (ще влезе в работа за друго ястие). В нея запържваме последователно ситно нарязания лук и чесън. Добавя се и ориза, който се пържи до промяна на цвета му - до "стъклен".
В това време спанака се измива и попарва с вряла вода за 5-6 минути. Прецежда се, изстисква се и нарязва на ситно. Добавя се и спанака при ориза и почти веднага се наливат 4 ч.ч. вода. Добавя се и накъсаното патешко месо. 
Намаля се силата на котлона поне с 1/3 и всичко се вари поне 10-15 минути - до набъбване на ориза. Слага се сол и черен пипер на вкус и всичко се прехвърля в тавичка.
Пече се на 180С максимум за 30-а минутки.
Желателно е да проверява ориза да не пресъхне. Следва да се има предвид, че като се извади от фурната, ястието още е топло и ориза продължава да абсорбира течността.

Може да се сервира с кисело мляко и млечно-чеснов сос. Въпрос на вкус.

П.П. при цена 4,99 лв за патешките бутчета, цялото ястие излиза не повече от 6,00 лв (без да си броим труда) , а дори може да стигне за вечеря и на 6 човека.
Вкуснотия!