сряда, 9 март 2016 г.

"Майонеза" от печени червени чушки

























Много простичка за изпълнение разядка, но невероятно вкусна и особено подходяща за намазване върху филийката.
Просто са ни необходими 2-3 печени чушки, 2-3 скилидки чесън, малко сол и черен пипер на вкус, и около 150-180 мл олио.
Печените чушки, чесъна и подправките се слагат в купата на пасатора и като се налива по малко олио се пасират до сгъстяване на сместа.

Нека престои час-два в хладилника и е готово за мазане.



Върху филийка с резенчета сирене е направо разкош ....















След като се пасира, може да се добави сирене по желание и пак да се пасира.

Става още по-вкусно! 

Писал съм вече за това, но се приготвя по друг начин, а тука е още по-лесно... 

понеделник, 7 март 2016 г.

Телешка "винена" пастърма

























 Тази телешка пастърма е резултат на едно внезапно възникнало пътуване до Видин, а от там от любопитство до Калафат ...
 С румънците в Калафат не успяхме да се разберем на разбираем език, но за сметка на това като обиколихме с колата по улиците, успяхме да открием месарница.
 Лично изпаднах в потрес от това, което видях:







страхотно телешко бонфиле - при цена 18 леи за кг.
 Една лея= 0,45 лв




















телешки антрекот
при цена 12,90 леи кг

(на снимката липсва парчето месо, защото го изкупихме цялото - беше точно 5,100 кг ).








 






От това закупено месо отделих страхотно бонфиле

Просто искаше остър нож и малко търпение.











 - излезе цели 3 кг.
Бе оформено на две парчета - кг и 2 кг, около 10-а см на широчина, 3 см дебелина, а изрезките заминаха за готвене ....





Правих го по изцяло нов начин, за който съм чел в един руски сайт преди много време и не мога да го посоча.
 На дъното на тавичката бе настелена морска сол, черен пипер на зърна, бахар, хвойна, дафинов лист и чили.








Месото се поставя отгоре, повтарят се подправките и пак се засипва с едра морска сол.













Оставя се в тавичката цели седем дни - оптимално в хладилник или на студено място. И не се пипа изобщо.











След тези седем дни, месото се изплаква и потапя в червено вино за 24 часа. Виното е толкова, че да го покрива добре. Може да се притисне с нещо, за да не изплува. Сетне се подсушава с домакинска хартия.









 Нанизва се на връфка и се провисва на терасата да съхне.
 По желание може да се оваля в подправки, но в този случай реших, че е по-добре да го оставя да се усеща вкуса на виното, а не за бъде маскиран от подправките ....

 На 23-ти 02.2016 год. месото бе сложено в солта и подправките,, а на 1-ви март провесено на терасата.











На 6-ти март, първата порция бе нарязана и да си призная честно, съм го "изпуснал" - дори беше станало леко пресъхнало - трябвало поне вчера или предния ден да си го "прибера".





 По желание, може и да се оваля преди сушенето в подправки, но я предпочетох по този начин.


 А иначе е Дзверски вкусно - наистина "винена" пастърма - и на вкус, и на аромат ...






 А това, че носи на питието е излишно да го споменавам... 
Сигурно никой не се съмнява в това ...

Сирене по шопски


























Какво толкова - ами обикновено "сирене по шопски" - едно ястие или предястие невероятно попадение на едновремешния "Балкантурист" горе долу от времето когато съм раждан. 
Надали има нашенско семейство, което да не си го е приготвяло и в което да не се харесва. 
Затова няма да пиша истории за него, а просто ще споделя как си го приготвяме в къщи - все на някого ще бъде от полза. Става бързо, винаги може да спаси положението, и въпреки това доста често го пренебрегваме незнайно защо.

За едно гювече (една порция) са необходими - 1 голям обелен домат,разделен на две половини, 180 грама сирене (за предпочитане овче, но и кравето става), 1 яйце, 25 грама масло, щипка чубрица (риган) и поне 25 мл ракия (или спирт).
Изпълнението е адски простичко:

Половината домат се нарязва на тънки резенчета, а другата половинка на ситни кубчета. Сиренето се реже на плочки.
На дъното на гювечето се слага половината масло и се нареждат шайбите домат. Върху тях сиренето, но така че в средата да се получи вдлъбнатина. Слага се и другата част от маслото, нарязана на ситни кубчета.




Във вдлъбнатината се чуква яйцето, поръсва се с чубрицата; слага се още едно парченце масло.
И заминава да се пече във фурната за 20-а минути на 200 С.














 Гювечето се поставя в керамична чиния, алкохолът се налива около него и се запалва при поднасянето на масата.







П.П. в този вариант яйцето става твърдо. 
Предпочитаме го с рохко яйце. Затова гювечето се запича във фурната, без да се слага яйцето. След 15-20 -а минути печене, гювечето се вади, чуква се яйцето и се пече още 5-7 минути.
Така доматите и сиренето се опичат по-добре, а яйцето остава рохко.

П.П. и никакви микровълнови, никакви доматени пасти или домати от консерва.