понеделник, 28 декември 2015 г.

Пържена сулка



Рибката бе разфасована, овкусена. Преди пърженето се подготвя малко брашно (смес от обикновено и царевично), в което се добавя още малко сол, бял пипер и дивисил.

Хитринка: може и мъничко куркума - усилва цвета, но не променя вкуса.









Леко изтръсканите от брашното парчета се пържат в силно загрята мазнина (поравно олио и гъша мас) с добавена скилидка чесън. Желателно, в дълбока касерола - с повечко мазнина. 
Е на малки порции, но какво от това - става по-вкусно и по хрупкава рибата.







Предварително се сваряват почти до готовност няколко картофа, обелват и нарязват на едро.

Изпържват в същата мазнина, където е пържена рибата.

Класика - пържена дзверски вкусна риба и пържени картофи.

И ще млъкна до тук ....

Филе от сулка на тиган

 

Филетата от сулка, които бяха отделени и леко осолени и опиперени, леко се напръскват с мазнина, поръсват с една идея брашно и заминават в загрятия тиган, в който има буквално капка мазнина. В случая бе използвана гъша мас.





 Хвърля се в тигана една скилидка чесън и филетата се слагат с кожата надолу и се пекат и пържат до зачервяване. Може би около 3 минути.
















Обръщат се от другата страна и се дозапичат за около 2 минутки.










Готови са и може да се пристъпва към хапване - с подходяща по желание гарнитура и питие - пак по желание.

Моето питие е ясно и си го намирам за подходящо, въпреки критиките ....






Сулка със зеленчуци на фурна

Необходими продукти: една или две сулки - в случая две по 0,8 кг /бр. Достатъчни са за 6-ма, че и повече човеци...
Зеленчуците са ориентировъчни като количество. За приготвянето бидоха използвани: 3 моркова; 3 средни картофа; цяла глава чесън и десетина средни главички лук - поравно - обикновен жълт и червен; 1 бурканче 330 мл нарязани домати с босилек. Може да се сложат и пресни домати.
Минимум подправки: сол и черен пипер,
по малко риган и дивисил.
 И задължително поне един лимон.

В зависимост от желаното количество за готовото ястие количествата могат да варират и да се увеличат. Носи и малко праз, целина, че даже и цвекло. Единственото, което не препоръчвам е гъби.





Докато рибките си почиват, се приготвя основата: в малко мазнина последователно се задушават чесъна, лука, морковите и картофите. Накрая се добавят доматите и подправките.
(По желание може да им се добави и чаша бяло вино).







Зеленчуковата смес се изсипва в продълговатата тава, където ще печем рибите.
Изчакваме малко да поизстине и отгоре се слагат рибите - с корема надолу.










Върху рибките се наруждат наразяните шайби лимон и тавата заминава във фурната на 200 С. 
Включва се едновременно с поставянето на керамичната тава (за всеки случай);
Ако е друга тава, желателно е на предварително загрята фурна и при поставянето да се намали на 180 С.







 След 50 минутки е добре опечена. Ако фурната е предварително загрята, са достатъчни и под 40 мин.
 Може в последните минути да се включи и вентилатора - в зависимост от желания "загар".
 Няма страшно - кожата е дебела и няма да прегори ....



Сервираме с тавата, а може и ребките отделно в подходяща чиния.


Зеленчуците са страхотна гарнитура.


















А по-нататък историята по добре да замълчи, защото носи на много много ... хубаво питие ...