четвъртък, 16 юли 2015 г.

Скариди в сладко-лютив сос


Това са невероятно вкусни скариди - като предястие и мезенце към хубаво питие.
За 2 порции са ни необходими около 350 грама необелени пресни скари, бучка масло (колкото голям орех), 3-4 с.л. готов сладко-лютив сос, сол и бял пипер.

Скаридите се измиват добре и се слагат в емайлирана купа.  Заливат се с вряла вода и се оставят за 5-6 минути. Като поизстинат малко, се махат главите, почистват се от крачета, мустачета и др.п. и най-вече от черната веничка. Пак се връщат в емайлираната купа. 





Осоляват се с 1 ч.л. сол, слага се и 1 с.л. от сладко-лютивия сос, долива се малко вода и се прибират в хладилника да си починат за час- два.
По този начин се овкусяват допълнително.







Това е трудната част - останалото отнема не повече от 10-а минути:
В тигана се хвърля бучката масло и като се разтопи, се пущат скаридите и заливат с останалия сладко-лютив сос. Разбъркват се и след максимум  5-6 минути са готови. Преди да се извадят, се поръсват с белия пипер и прехвърлят в чиния.
Останалия в тигана сос се изчаква още две три минутки - колкото леко да се постъсти и е готов.
Сосът се пресипва в отделна сосиерка.


А после - ами после, белит се, топват се в соса и се преглъщат с бяло винце (биричка) или бърбън.


Наздраве!

П.П. ползвах готов сладко-лютив сос (продава се почти навсякъде) - този е виетнамски и е много приятен.

П.П. Може и да се направи с готови сварени скариди като в този случай е само фазата на запържването в соса.

 П.П. С това количество може да замезят и четирима човека - по 4-5 скариди на човек.

Аха и за цената - около 7,00 лв, а ако се прави с тигрови скариди (по 3 бр. на човек) - около 10 лв.

полезен съвет


Скаридите стават по-вкусни, ако се приготвят заедно с черупката. 
От обелените черупки става страхотен бульон - когато заврят, се оставят да покъкрят 20-а минути и след това котлона се изключва. Като изстине добре, се прецежда през кухненска хартия. При варенето може да им се сложи глава лук и скилидки чесън (или и други любими подправки). Слага се само една идея сол.
Бульонът от скариди е подходящ за супи, за рибни ястия и т.н.

Зеленчуков сач


Сач със зеленчуци:
Невероятно вкусно и при това си няма рецепта, няма и трудности в изпълнението. Много е подходящ точно за тези дни, като притъмнява през юли и превалява.
Необходим ни е един сач и зеленчуци каквито има под ръка, а количеството зависи според броя на гладниците.
Необходими са ни стар лук, бялата част на пресен лук, скилидки чесън, зелена и червена чушка, моркови, тиквичка, патладжан, пресни гъби и т.н. Разбира се и малко подправки - сол и черен пипер на вкус, риган, мащерка или чубрица и зехтин.

Количествата за два сача бяха : 2 глави бял лук, 1 голяма глава червен лук; 2 средни тиквички; 2 патладжана; по една зелена, червена и жълта чушка; 1 голям обелен домат; 2 стръка пресен лук и 1 чесън; 5 скилидки чесън; 300 грама пресни гъби и дори шепа бланширан зелен боб.

Фурната се включва на 200 С и докато сачът загрява в нея, всички зеленчуци се нарязват на разнообразни форми и се слагат в голяма съдина. Овкусяват се с подправките и се залива със зехтина. Хубаво се разбъркват с ръка - целта е всички да се овкусят и поомазнят.

Сачът се вади от фурната, капват му се няколко капки мазнина и сместа от зеленчуците се изсипва върху него.
Сачът се връща във фурната и се пекат около 45 минути - докато хванат "хубав тен". 







 Ето този е от снощи:















 Тъй като заготвените зеленчуци бяха в повече, втората партида я пекох в чугунения сач.

Дали си внуших или не, но тези в глинения ми се сториха по-вкусни.







П.П. Цената ? - при днешните цени - почти 4,00 лв и приятна вечеря за 4-ма.


 П.П.

Е, само че този сач (такъв постничък) при мене не "върви". След като са се пекли зеленчуците около 20-25 минути,  сачът се вади и върху зеленчуците се нареждат кюфтенца или вратни пържолки. По някое време мръФчиците се обръщат. Пече се до готовност на месцата.
Това е истинският хубав "зеленчуков" сач: