Днес се сдобих с ей тази разкошна дъска. Има някакво изложение на занаятчиите се предлагат най-различни неща.
Тази се е харесала на Любимата и ми я подари - да сервираме върху нея Дзверските вкуснотийки ...
Всичко хубаво, ама тя трябва да бъде "подготвена", за да издържи дълго време - да не се подува, да не мухлясва и т.н. Па и лесно да се поддържа.
Дъската добре се измива с препарат и сетне подсушава идеално.
Следва затопляне на олио - да заври и се оставя да изстине до телесна температура.
Дъската се намазва обилно с топлото олио и се оставя добре да попие.
След пълното попиване, процедурата се повтаря още веднъж.
Нашата дъска става вечна. Не поема вода, няма опасност да мухляса и много лесно се поддържа. Едно измиване и това и е ... Направо е вечна.
Впрочем, по същия начин се "импрегнират" дъски за стягане на суджуци, пастърми и подобни, както и други дървени съдове.
Обработката е наложителна, защото неимпрегнираното дърво поема от соковете на месото и т.н., в него могат да се развият гнилостни процеси и др.п.
Впрочем, по същия начин се "импрегнират" дъски за стягане на суджуци, пастърми и подобни, както и други дървени съдове.
Обработката е наложителна, защото неимпрегнираното дърво поема от соковете на месото и т.н., в него могат да се развият гнилостни процеси и др.п.