За ползата от магданоза знам отдавна. Това си е и май най-разпространената у нас подправка. Разбира се, наред с чубрицата, с ментата, с джоджена и босилека и някои др.п.. Баба готвеше и почти във всяко ястие слагаше обилно магданоз. Все гледах да го избутам настрани, а тя все настояваше да си го хапна - смееше се и казваше, че за момченцата е много полезен.
Така и не се научих да го ям редовно и си признавам, че в последните години заради мене не е чест гост в къщи.
Наскоро ми се случи една история, която е повод за това споделяне и тази публикация.
Появи ми се странна болка вдясно под ребрата - очевидно черния дроб. една такава тъпа и постоянна и от време на време дори и остра. Реших, че вероятно съм прекалил тези дни с бърбъна и ще го понамаля.
За ходене но доктор изобщо не ми мина през ума.
Та бяхме седнали с приятели на по кафе (разбирай и на по питие) и като отказах разбираемото и стана ясно защо, един от тях ме посъветва да предприема "лечение" с магданоз. Имал сериозни проблеми с черния дроб, но вече не ...
Поизсмях му се, но все пак запомних "рецептата" и колкото и да е странно, взех че я приложих с най-голямо старание.
10-15 стръкчета магданоз заедно с 1/4 лимон (почистен от кората и семките) заедно с 1 ч.ч. вода се блендират в блендера - особено в нутриблендера става много лесно - буквално за 30-а сек.
Прави се сутринта рано рано и на гладно този сок се изпива за кратко време.
След 30-а минути може да се закусва и бегом по задачите.
Това се прави 10-а дни...
Първите два-три дни ми беше доста странно, но в интерес на истината магданозът не се усещаше, освен като аромат и бързо привикнах. И през тези първи дни нещо не се чувствах съвсем комфортно. Само че болките отшумяха и започнах да се чувствам по-жизнен.
След тези 10 дни спрях със сока, но продължавам упорито да ям магданоз - в ястията, в салатата.
Долната граница на кръвното ми се нормализира...
Абе с една дума - чувствам се значително по-добре.
След 10-а дни ще повторя.
Споделям, па може и за някого да е от полза.
Впрочем, по-долу споделям малко информация за магданоза, която посъбрах от разни източници:
Магданозът съдържа витамини A, B комплекс (B1,
B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина и витамин К, осигурява на организма
калий, калций, цинк, фосфор, желязо и магнезий.
Подпомага борбата на организма с хроничната
умора, анемията, пречиства бъбреците, черния дроб.
Той укрепва имунната система, тъй като съдържа
голямо количество витамин C.
Той съдържа един флавоноид, наречен мирицетин,
който спомага регулирането на нивото на кръвната захар.
Редовната му консумация дава на организма
необходимата му доза витамин K. Така се подобрява костната ни система.
Притежава диуретично действие и стимулира
бъбречната функция - организмът се пречиства и детоксикира по-добре.
Поради високото съдържание на калий, магданозът регулира високото кръвно налягане и
подпомага сърдечната дейност.
Носи си мълвата, че е мощен афродизиак за
мъжете – стимулирал мъжката сила.
Освен това се твърди, че магданозът съдържа
химичното вещество апигенин. То спомага борбата с рака, въпреки че все още няма
медицински доказателства за това.
Със сигурност се знае, че магданозът е мощен
антиоксидант, който се бори срещу редица вируси и бактерии.
Най-полезен е в прясно състояние като добавка
в супи, салати и сосове. Може да се прави чай от него с лимон и т.н., или
смутита разни и т.н.
Употребата му не иска някакви особени усилия.