Нямам намерение да агитирам в полза на есетрата. Просто невероятно вкусен рибок. За съжаление, дунавската есетра позачезна и вече може да се намери от развъдници и то доста рядко. Поне това е моето мнение.
Този път получих филето на готово - от приятел. Затова няма да се разпростирам как да се филетира рибока и т.н. За това друг път.
Необходими са: филе от есетра, сол и бял пипер, прясно изцеден лимонов и портокалов сок, масло.
Изпълнението е много простичко:
Филето се нарязва на подходящи порционни парчета с желана големина.
Овкусява се със сол и бял пипер, обилно се поръсва с лимоновия сок. Завива се стреч фолио и заминава на хладно поне за час-два.
В тигана се загрява малко масло и подсушените филета се запържват съвсем за кратко - по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да придобият златист цвят.
Вадят се и затоплена чиния, а в маслото се добавя портокаловият сок, колко да се редуцира и леко сгъсти.
С получения сос се заливат филетата.
При сервирането може да се ръснат със ситно нарязан копър.
Пробвал с добавка на ароматен коняк в соса, но предпочитам вкуса на рибата да преобладава. И без това е толкова вкусна, че минималното количество овкусяване е напълно достатъчно.
Остава само да се насладим на вкусното с леко хрупкава коричка филе и на задължително добре изстудената водка.
Наздраве!
Този път получих филето на готово - от приятел. Затова няма да се разпростирам как да се филетира рибока и т.н. За това друг път.
Необходими са: филе от есетра, сол и бял пипер, прясно изцеден лимонов и портокалов сок, масло.
Изпълнението е много простичко:
Филето се нарязва на подходящи порционни парчета с желана големина.
Овкусява се със сол и бял пипер, обилно се поръсва с лимоновия сок. Завива се стреч фолио и заминава на хладно поне за час-два.
В тигана се загрява малко масло и подсушените филета се запържват съвсем за кратко - по 2-3 минути от всяка страна, колкото леко да придобият златист цвят.
Вадят се и затоплена чиния, а в маслото се добавя портокаловият сок, колко да се редуцира и леко сгъсти.
С получения сос се заливат филетата.
При сервирането може да се ръснат със ситно нарязан копър.
Пробвал с добавка на ароматен коняк в соса, но предпочитам вкуса на рибата да преобладава. И без това е толкова вкусна, че минималното количество овкусяване е напълно достатъчно.
Остава само да се насладим на вкусното с леко хрупкава коричка филе и на задължително добре изстудената водка.
Наздраве!