петък, 2 март 2018 г.

Прясно зеле със свинско в мултикукъра


 Не бях готвил в т.нар. мултитенджера повече от една година, тъй като наш`та след 5 години вярна и непрекъсната служба тихо и кротко "сдаде". И то една джаджа, която затваря капака и не може да се подмени и заради което не може да работи, а иначе нищо й няма.
 И получих "подарък" от щерката:

Делиманото, което й подарих преди доста години, се върна обратно у нас - както си беше опаковано в кашончето.
Чедото така и не се преборило с него или поне не е поискало.
Откак е в къщи, няма ден да не прави нещо.
Решил съм да му извадя душата за тези 3 години в кашона.
За разлика от стария,2 този и някаква странна функция, при която готви като тенджера под налягане и всичко става значително по-бързо и лесно.
 Та така, след като правих прясно зеле със свинско в него, реших да споделя как става. И то може би, защото напоследък доста рядко виждам някой да споделя за готвено в мултито. 
 А в интерес на истината прясното зеле със свинско, от момента на слагане на продуктите на плота, до момента на пълната готовност отне точно 25 минути по часовник.
 Количеството на продуктите е ориентировъчно, но все пак за 4-6 порции:
 400-500 грама свинско за готвене (ребра, месо с кокъл и т.н.), което се нарязва порционно
 1 зелка - около 1-1,2 кг
 1 главичка лук и 2-3 скилидки чесън
 1 голям домат
 50-60 грама мас и 1-2 с.л. олио
 1 с.л. червен пипер (слагам по 1 ч.л. сладък и лютив червен пипер)
 сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган


(лично предпочитам да сложа 1-2 с.л. от микса от моите сушени през лятото подправки, в които има всичко - и морков, и чесън, и лук, и пащърнак, и зелентии, че и малко сушен джинджифил)

 Изпълнението в мултитенджерата е повече от елементарно:

Мулитото се включва на първа програма и в купата се слагат олиото и маста. Докато те загряват, месото се нарязва, нарязват лука и чесъна.
Когато загрее мазнината се слага месото, като се разбърква когато започне да се запържва. В това време се нарязват домата и зелката.
След запържването на месото, се пущат лука и чесъна и буквално след минутка червения пипер и доматите.
Запържването продължава буквално още 2-3 минути, а в това време зелката се донарязва.


Слага се половината зеле, всички подправки и останалата част от зелето. Солта е последна.
Мултито се затваря с капака и се оставя да си свърши работата.
Програмата е 10 минутна.


След 10-те минути - като пивне, се отваря капака и разбърква.

Готово е.
Досега не ми се е налагало да го включвам на същата програма повторно.

Изчаква се малко да поизстине и е готово за сервиране.
Може да се отдели само част от зелето (без месо) и да бъде гарнитура към някоя прясно опечена мръФка.
Може да си се сервира и като ястие.
Важното е, че е бързо и лесно. 
И много "бюджетно" - цялото излиза малко по-малко от 5,00 лв.
Отне ми повече време да пиша отколкото да го направя.

Бухти рошавелки с кремвирш и още нещо


 Не знам какво ми стана тези дни, но вчера минах покрай една баничарница и така ми се прииска една кремвиршка ... Да си купя ме спря само многото кетчуп по нея. За сметка на това от първия магазин си купих цели 2 кремвирша (нещо което не съм правил от десетилетия :) ). Все с идеята да направя кремвиршки за закуска.
 Както винаги при мен, намеренията са едно, изпълнението е нещо друго.
 Тази сутрин трябваше да ги направя, но вместо това направих нещо тези бухти рошавелки, които се оказаха в пъти по-вкусни от всякакви кремвиршки. Пък и защото се правят много бързо и много по-лесно.

 За 20-а броя са необходими:
8 с.л. брашно с връх
1 голямо яйце
200 мл айрян (вместо айрян може кисело мляко, само че наличният трябваше да бъде утилизиран)
1 ч.л. сол и толкова захар
1 равна ч.л. сода бикарбонат
50-60 грама кашкавал, нарязан на ситно
80-100 грама кремвирш, нарязан на ситно
перата на 1 стрък зелен лук, нарязани на ситно
 разбира се и олио за пържене

 Изпълнението по нищо не се различава от това на обикновените бухтички. 
Содата в айряна, разбива се с яйцето, солта и захарта. Брашното се добавя на части и бърка с лъжица. Трябва да се получи гъста консистенция, която със затруднение да се стича от лъжицата.
Добавят се лука, кашкавала и кремвирша и се разбърква.
 Просто трябва да е малко по-гъсто. 
При необходимост може да се добави още малко брашно.








В тясна касерола се загряват поне 2 пръста олио, след което силата на котлона се намаля с 1/3. 
С чаена лъжичка се гребва от сместа и пържи в олиото до хубаво зачервяване.
Ако олиото е повечко, сами си се обръщат в тенджерата, когато са готови.
Готовите се вадят върху домакинска хартия, за да поеме излишната мазнина.

Защо ги нарекох "рошавелки" - ами, защото при пърженето стават едни такива точно рошави.
Стават с приятен вкус, съставките съвсем леко се усещат.
Страхотна засищаща закуска.
Става и за млади и за стари.
Върви си, както с айрян, така и с кафе.
Вкусни са и топли, и изстинали.

четвъртък, 1 март 2018 г.

Кюфтета с елда


 Признавам си, че елдата винаги съм я пренебрегвал. Наскоро прочетох за ползите от нея и за голямото съдържание на желязо в нея. Та реших да пробвам да я вкарам в менюто ни по някакъв начин.
 Няколко пъти я приготвих варена за закуска. Вариантите за приготвяне са два: или накисване във вряла вода за една нощ или варене в рамките на 10-а мин. в съотношение с водата 1:3. Почти като ориз. Сварената елда става страхотна питателна закуска и си върви както със солено, така и със сладко.
 За готвенето може да се готви като замества ориза в някои ястия или пък булгура в други.
 Но първото различно нещо, което реших да направя с нея бяха кюфтета с елда. Поколебах се доста и заложих на варианта да не са само от елда, а да са смес с кайма.

 За кюфтета с елда са необходими:
 80-100 грама елда, която се измива и сварява с леко подсолена вода в съотношение 1:3
 400 грама кайма
 1 голямо или 2 малки яйца
 1 главичка лук, нарязана на ситно
 сол и черен пипер на вкус (приблизително 1 ч.л. и 1/2 ч.л.)
 кимион 1/2 ч.л.
 риган 1 ч.л.
 пресен магданоз - 1/2 връзка, нарязан на ситно
(за подравянето ползвах 2 с.л. сушени зеленчуци от домашните ми, в които има сушен чесън, лук, морков, разни зелентии и куп други неща)
 царевично брашно за овалване и олио за пърженето

 В изпълнението няма нищо сложно, дори бях казал, че е забавно:
 Сварената елда се слага в сито и оставя да се отцеди много добре. След това с пресата за картофи много добре се намачква. Добавят се каймата, яйцето и подправките и се омесва много добре. 
(Ако елдата не е много добре изцедена, може да се наложи да се добавят лъжичка-две галета, за да се сгъсти добре).

 Готовата кайма се оставя на хладно за 30-а мин. След това се оформят кюфтета, които се овалват в царевичното брашно. 
Тези на снимката неоваляните са почти изцяло от елда - каймата е незначително количество (това в името на експеримента).
След "почивка" от 10-а мин. (колкото брашното да "дръпне") се пържат в загрято олио като силата на котлона се намаля с 1/3-та. 
Пърженето е до хубаво зачервяване.
В олиото се добавят 2-3 скилидки чесън, който придава един по пикантен аромат.
Готовите кюфтета могат да се поднесат както обикновените кюфтета.
В случая - и с леко задушен в масло спанак и чесново-млечен сос (липсващ от снимката).
В интерес на истината хапвах и направо не различих двата вида един от друг.
Ето в разрез - хубави, пухкави и много вкусни.

Признавам, на вкус са малко по-различни от обикновените кюфтета, но са невероятни.
И най-важното - здравословни.
Който иска може и да ги опече във фурната и да ги направи без каймата, но тогава - повече галета.

НАЗДРАВЕ!