събота, 7 октомври 2017 г.

За нитритната сол - ползи и вреди


В интерес на истината от доста време не купувам готови колбаси от какъвто и да е вид. Изпитвам тих и кротък ужас от множеството добавки и Е-та. Затова предпочитам да си ги правя сам.
Само че колкото и качествен продукт да ползвам, все в крайния резултат нещо липсва - я цвят, я мънинько от вкуса.
Преди доста години попаднах на "Готварската книга" на П.Р.Славейков, издадена през 1870 год. в Цариград и доста се чудех какво е това "гыверджиле", докато стана ясно, че е селитра. Изчел съм доста от старите до 1989 год. БДС стандарти за колбаси - всички са със селитра - за цвят и вкус. Прехвърлих мегабайти информация из Интернет и взех, че стигнах до извода, че влагането на поне малко нитритна сол в колбасите не е вредно.
Съвсем наскоро направих един домашен салам с малко нитритна сол в него и стана направо перфектен. В тази публикация писах накратко за нея и че който иска да ме критикува, да си ме критикува.
По този повод пък в един форум стана реч за същата сол и се оказа, че един потребител си е поръчал "на дребно" от нея и са му пратили количество, което ще му стигне за един тон колбаси, та беше публично предложил да ми подари.
Е, подари ми - цели 5 кг.
Благодаря ти, Богомиле! Ще бъде употребена по предназначение и ще има и за приятели.
Та това стана и повод да взема да напиша тази публикация - няма нищо срамно Човек да промени възгледите си в определен момент.
Та нека да прасна моят нов опит относно нитритната сол, а всеки да си прави собствените изводи:

Да започна с това, че нитритната сол е смес на обикновена сол с натриев нитрит. Тя напълно е заменила използването на селитра в колбасното производство и не само в него. Не открих държава, в която да е забранена за употреба.
Натриевият нитрит е известен като Е 250 и представлява натриева сол от азотиста киселина. Характеризира със следните свойства: разширява кръвоносните съдове, слабително и бронхолитично действия, облекчава спазмите в червата. Натриевият нитрит се използва в лечението на редица заболявания: сърповидно-клетъчна анемия, цианидно отравяне, сърдечен пристъп, исхемична болест на сърцето, мозъчна аневризма и белодробна хипертония при деца.
Категорично предотвратява развитието на ботулизма в месните продукти.
Освен описаните ползи има и доста вредни свойства – канцерогенен е.
Особеното е, че става канцерогенна при термична обработка на температура около 120С. Затова не се препоръчва употребата на нитритна сол при месни изделия, които ще се подлагат на термична обработка. За сметка на това при суровосушените колбаси е незаменим помощник за получаването на вкус и за консурвация на продукта. Няколко дни след влагането й, при подходяща температура започва "разлагането" на нитрита.
Дозировка:
Съдържанието на натриевия нитрит в нитритната сол е 0,4-0,6 % и количеството е такова, за да бъде в рамките на безопасното за употреба и да не се стига до отравяне.
Каквото и количество сол да се сложи на кг месо, няма риск от вредни последици, защото с по-голямо количество то ще бъде пресолено и няма да може да се яде.
Нормалното количество в колбасните продукти е от 18 до 22 грама на кг. Рядкост са продуктите с по-голямо количество сол.
Моето виждане е, че солта по рецепта следва да се разделя 1:1 , т.е. поравно нитритна сол и обикновена сол.
Много рецепти в интернет са изцяло с нитритна сол, но това не го намирам за нормално.
Максимално допустимото количество по приложение № 4 раздел Д на Наредба № 8 от 2002 год. на калиев нитрит е 150 мгр на кг, а на натриев нитрит е 175 мгр на кг, т.е.  17,5 гр. на 100 кг, а за някои продукти 5,00 гр.
Разрешеното количество за Германия е 5 гр на 100 кг продукт, в Австрия- 6 гр., САЩ – 6,25 гр.
При употреба 10 гр нитритна сол на кг месо дава количество на натриевия нитрит от 4 до 6 грама на 100 кг месо, т.е доста под допустимото.
Преди да пристъпя към употребата й съм изчел доста неща из интернет, пък и специализирана литература.
Направих и експерименти – действително подобрява качествата на месните изделия.
Какви са предимствата на нитритната сол?
·  Като консервант действа антимикробно против микроорганизмите на ботулизъма, салмонелата, стафилококите и др.п., подтиска действието на токсикогенните пласени. Точно това й действие е особено полезно при приготвянето на домашни сурово сушени колбаси. Без да навлизам в подробности, но при домашни условия колбасните изделия често висят на терасата и т.н., т.е. в изобщо рискова среда.
·        Увеличава срока на годност на готовото изделие.
·        Подобрява цвета на месните изделия – придава хубав розово-червен цвят, като без нея месните изделия просто стават сивкави.
·            Действа като антиоксидант – забавя процеса на окисляване на мазнините в месото, не позволява да придобият леко горчив вкус и се осоляват по-добре.
·                Подобрява вкуса и аромата на месния продукт, тъй като предизвиква омекване на мускулните влакна.
·           При т.н. „зреене” на каймата (месото) за домашния продукт, цветообразуване и при самата последваща термична обработка, относителният дял на съдържание на натриевия нитрит се намалява средно до 10 %, а в някои случаи и до 20 %. Това се получа така, защото натриевият нитрит в този процес се разлага като се образуват нитрозопигменти, даващи розовия цвят на месото и на азот.
Това на практика означава, че остатъчният натриев нитрат в продукта намалява с толкова спрямо първоначално вложения. 
В действителност в месния сурово-сушен продукт или колбас, обрабатен на температура до 90С, остатъкът на нитрита е в незначително количество.
Вероятно в морковите, краставиците и т.н. зеленчуци, които купуваме на пазара, количеството е в пъти повече в кило тегло. А ние не ядем по 400 грама колбас, но си хапваме поне 300 грама салата от домати и краставици, в които има значително по-голямо количество нитрит.

Няколко тънкости при употребата й:
1.Преди термична обработка изделието трябва да се остави да достигне стайна температура, тъй като иначе нитритната сол няма да започне действието си.
По този начин се получава изделие с по-интензивен червеникав цвят.
2.Използването на хранителни киселини (аскорбинова и лимонена) осигурява по-доброто разлагане на нитритната сол.
3. При изследвания е установено образуване на канцерогена N-нитрозамамин при реакцията на натриевия нитрит с амиконокиселините при тяхното нагряване, което означава потенциална опасност от ракови изменения.
Затова нитритната сол е подходяща за сурово-сушени домашни колбаси или други колбаси, които имат термообработка до 70-72 С, достигната във вътрешността на домашното колбасно изделие.

Затова намирам, че влагането й в кайма, която е предназначена за кебапчета, кюфтета  и др.п., които са предназначени за печене на скара, е нежелателно.

Е, това е.
Ако но някой му хареса написаното и го намира за нормално нека го сподели с с бутоните отдолу за споделяне във Фейсбук, Пинтерест и т.н.
Предварително заявявам, че на критични коментари няма да отговарям. Всичко е въпрос на личен избор, а аз моят съм го направил.
Впрочем, пиша всичко това като лаик и то без претенции да съм направил някакво научно откритие, но за доставерността му мога да се подпиша.
За тези, които ще ми повярват и за тези, които- не - НАЗДРАВЕ!

57 коментара:

  1. https://www.olx.bg/ad/nitritna-sol-0-5-0-6-na-drebno-i-obvivki-za-kolbasi-CID1012-ID79Hwt.html

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да дадете пример на килограм месо 10 гр.нитритна ,10гр. готварска и коко грама лимонена киселина?И кога слагате лимонената киселина? Правя домашна шунка в къши и за това се интересувам.

    ОтговорИзтриване
  3. Не повече от грам. Слагам рядко. Иначе се слага заедно сподправките. Играе ролята на регулатор на киселинността

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, искам да попитам от къде може да се закупи нитритна сол, дали се продава по масовите хранителни вериги или трябва от специално място да се закупи.
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. https://www.olx.bg/d/ad/nitritna-sol-0-5-kolbasarska-na-drebno-i-obvivki-za-kolbasi-CID1012-ID79Hwt.html от Тук

      Изтриване
  5. Не се продава в обикновени магазини. Трябва да се поръча през интернет Иначе знам магазин в Бургас е -на ЕТ Данко продават я като колбасарска сол може да се поръча по телефона и ти я пращат по Еконт

    ОтговорИзтриване
  6. Питах на няколко места, като минималната опаковка беше 25кг, в интернет намерих 1кг за 1,49лв и ми я изпратиха с куриерска фирма. https://halmahera.eu/nitrilna-sol-1%D0%BA%D0%B3?search=%D1%81%D0%BE%D0%BB
    линк към сайта (ако се счита за реклама, може да бъде премахнат)

    ОтговорИзтриване
  7. Няма проблем. Може да се окаже полезно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да много е полезен линка, служителката от търговският отдел е много любезна за утре очаквам доставката си.

      Изтриване
  8. Наздраве!
    Вече пробвам, и аз досега затрупвах.

    ОтговорИзтриване
  9. Георги Ангелов

    Има ли разлика между нитритната сол и натриевия нитрат(селитрата). Правих свински врат(цели парчета) в черво по ваша рецепта- ползвах 15гр сол + 15гр натриев нитрат(селитра) на кг/месо. Според това, което прочетох по-горе съм допуснал грешка и месото ми е негодно за консумация, или греша ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така правя,15 гр нитритна и 15 гр обикновена. На килограм. И миналата зима и сега.

      Изтриване
  10. хората доста се бъркат - натриевият нитрат е т.нар. чилийска селитра, а калиевият нитрат е обикновена селитра. И двете се ползват за колбаси за разлика от амониевия нитрат, който е тор или се ползва за взрини смеси. Разликата между нитритната сол и калиевия нитрат е доста голяма, но и двете могат да се ползват за колбаси. За количествата на кило месо не ми се пише - трябва да е минимално. Селитрата е до 1 грам, а натриевият нитрит - или нитритна сол - в нея съдържанието на нитрита е супер минимално минимално. В нитритната сол е до 0,6 %- направо не мога да го сметна - на кило сол би трябвало да е 6 грама. Или като сложиш 20 грама нитритна сол - натриевият нитрат е някакви милиграми. А селитрата на кило месо не трябва да е повече от 1 грам. Така „е тези 15 грама селитра в месото на кило со страшно много и дори не мога да си представя какъв ще е ефектът - възможно е да има тежки последици. Не бих посмял дори да го опитам ...

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за изчепателния отговор, изхвърлям го!!

    Иначе на цвят и вид е като за снимка :D Добре че се сетих навреме да попитам :)

    ОтговорИзтриване
  12. Сварих го и на кучетата,
    сега заложих нова партида, тоя път както си трябва :)

    ОтговорИзтриване
  13. около 80 ст. от този саит може да се поръча, или на място. има и разфасовки по 1 кг. току що говорих с хората.

    http://chimorbel.com/?page=ser


    Химснаб Орбел ООД
    София 1614, кв. Горна баня
    ул. „Инж. Борислав Огойски” № 1-В
    стар адрес: бул. „Никола Петков” 83

    тел: +359 2 / 957 86 56
    упр: +359 2 / 957 86 60
    търг.отд: +359 2 / 957 86 61
    тел/факс: + 359 2 / 957 86 77

    e-mail: office@chimorbel.com

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте може ли рецепта за филе елена и домашна шунка. Имам малка 6кг машина за пушене (само)Благодаря

    ОтговорИзтриване
  15. Ееее супер, че сте намерили от къде да се купи. Страхотни сте. Благодаря. Дзверче, каквото и да потърся за колбаси ти си номер1.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за информацията,помагате на много хора да не допускат фатални грешки...Благодаря..

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, искам да попитам, при правене на домашен суджук и използване на нитритна сол, може ли да се пече на скара и консумира преди да е изсъхнал-безвреден ли е

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, искам да попитам, при правене на домашен суджук и използване на нитритна сол, може ли да се пече на скара и консумира преди да е изсъхнал-безвреден ли е

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей може ли рецепта за суджук, луканка пъстърма искам да знам по колко от нитратната сол да слагам

    ОтговорИзтриване
  20. 50% от предвидената сол по рецепта - т.е. поравно нитритна и обикновена сол. Но това не е правило.

    ОтговорИзтриване
  21. Причинява рак. Изчетох маса научни публикации и всички твърдят едно - канцероген. В нашият случай светлоклетъчен бъбречен карцином. Вече гледам етикетите, но всички шунки в магазина го съдържат.

    ОтговорИзтриване
  22. Сякаш този материал аз съм го писал. 100% се покрива с моето мнение! След много четене и проучване разбрах, че със 150-200 гр колбас поемам по-малко нитрити, отколкото от салатата с ракията. Е, в зеленчуците са нитрАти, но те се преобразуват до нитрити. Но трябва да се работи преди всичко грамотно - да знаем какво, колко и защо. И тогава ще се радваме на кобаси, вкусни и безопасни!

    ОтговорИзтриване
  23. И аз съм ЗА Наистина трябва да се подхожда грамотно

    ОтговорИзтриване
  24. Моля да ми пишете на кг смляно месо колко нитритна сол да сложа.Благодаря Ви пледварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът Ви е много общ - зависи това мляна месо за какво ще се ползва - за луканка, суджук или нещо друго. Принципно препоръчвам - нитритната сол да се слага 50% от предвиденото по рецептата. ако се предвиждат 20 грама - 10 грама нитритна и 10 грама обикновена. Това е основният принцип.

      Изтриване
  25. Здравейте! Сложихме от тази сол, а месото покафеня? Възможно ли е и защо?!

    ОтговорИзтриване
  26. Месото се осолява студено. Оставя се да престои в хладилника и там променя цвета си към леко кафяво или потъмнява. След това се вади и се слага на топло температура 20 22 градуса и чак тогава нитритната сол се активизираха месото почервенява след като се размеси добре

    ОтговорИзтриване
  27. Дефакто ние сложихме суджуците да се изсушат, като изсъхнат месото пак ще е червено така ли?

    ОтговорИзтриване
  28. Все пак има технолаогия и ако е спазена,ефектът ще е налице.

    ОтговорИзтриване
  29. Аз бих задал въпросът - как преценихте, че разделянето на солта на 50% нитритна и 50% обикновена е добра практика? Ето цитат от изследване, което показва, че при 60ppm нитритът при някои условия не може да спре размножаването на ботулиновата бактерия:

    Gunvig et al [34] have developed a model to predict the interface between growth and no growth of C. botulinum in meat products (bologna type sausage, chicken cold cuts, and pork cold cuts), containing various levels of sodium nitrite (0 to 150 ppm), sodium lactate (0 to 3%), and sodium chloride (1.2% to 2.4%) with different pH levels (5.4 to 6.4) at 4°C to 12°C. They found that C. botulinum did not grow in the presence of 72 to 150 ppm nitrite irrespective of pH, levels of sodium chloride, levels of sodium lactate, or temperature. However, in the presence of 60 ppm nitrite, growth of C. botulinum was increased at pH>6, higher storage temperatures, and lower concentrations of sodium chloride and sodium lactate. Sixty ppm nitrite was not sufficient to inhibit C. botulinum [34]. Thus, the use of other antimicrobial systems is recommended for products with such low levels of nitrite.

    Трябва има предвид, че в домашни условия почти никой не мери pH-то на месото, с което се работи, а много хора не ползват и стартерни култури. Затова не намирам за смислено намаляването наполовина на нитрата. За някои други бактерии също се изискват стойности над 100ppm. Ето тук е цялото изследване.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043430/

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря за мнението. Ще го проуча много внимателно. Възприел съм това съотношение от многото практични съвети, които съм изчел. Възможно е да не е токова ефективен този метод, но все пак е по-добър без изобщо да се влага нитритна сол, нали така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не , не е добър.Има си определени изисквания ,които се спазват с цел безопасност на крайния продукт.
      Пълна глупост е да се разрежда нитритна сол с готварска.Да не говорим , че и при масовото осоляване с до 18-20г нитритна сол на кг не се достига концентрация , която елиминира токсина.

      Изтриване
    2. Възможно е и да сте прав... Само споделям личен опит. Ще потърся и допълнителна информация из нета. И все пак ми е любопитно - колко трябва да бъде солта, че да се елеминира евентуален токсин?

      Изтриване
  31. Здравей Дзвер!!! Аз да те попитам нещо.
    Моята нитритна сол е с изтекъл срок на годност близо 1 година! Мога ли да я ползвам още?

    ОтговорИзтриване
  32. ползвал съм такава с изтекъл срок на годност почти година след това - не съм имал проблем. Знам само, че губи качествата си по някое време. Най-добре е да я пробваш...

    ОтговорИзтриване
  33. Нитритната сол добавя ли соленост или се ползва само за запазване на цвета?
    Ако нямам трябва ли да я заменя с обикновена или не?

    ОтговорИзтриване
  34. нитритната сол всъщност си е сол, в която има добавен натриев нитрит - 0,4-0,6 %, т.е. минимално количество и тя всъщност си соли, но с добавката на натривия нитрит дава ефектите, за които съм писал. Ако нямаш нитритна сол, не е трагедия. Може да се ползва само обикновена сол, но е желателно и да се добави малко захар за запазване на цвета.

    ОтговорИзтриване
  35. Има ли проблем да се въри за 5 минути нитритна сол с подправките за марината на контра филе

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. E защо ще я варите тази сол ( било то и обикновена), изчакайте маринатата да изстине и след това добавете солта

      Изтриване
  36. На луканка с нитритна сол, всичко по рецепта. На цвят и структура супер, но има леко горчив вкус. От какво може да е?

    ОтговорИзтриване
  37. По повод коментара от 07 октомври 2022.При 20 гр нитритна сол с концентрация на нитрита 0.6% на 1 кг месо се получават 0.12 гр нитрит,който се равнява на 120 ppm. ppm означава parts per million.Така че за 1 кг месо 20 гр нитритна сол изпълнява изискването да е над 60ppm. А 10гр са точно 60ppm.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е в действителност, но всеки решава за себе си дали да я ползва.

      Изтриване
  38. Благодаря на Батето М за споделянето на труда който е положило.Благодаря от ❤️.

    ОтговорИзтриване