събота, 22 април 2017 г.

"Лесни" катми



 Започвам с уговорката, че това не са съвсем типичните катми, но е един лесен вариант за направата им. За катмите вече съм писал и то съм дал автентична рецепта
 Този вариант се различава и по това, че се ползва прясно мляко, което при катмите се явява направо глезотия. По-скоро приличат по съставките се на палачинки, но не са ...

 Необходими са:
1 литър прясно мляко (или 4 ч.ч.)
между 3 и 4 ч.ч. брашно (зависи от брашното и желаната консистенция и от яйцата, така може и малко повече да отиде)
1 пълна с връх ч.л. суха мая (около 7 гр.)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. олио (за предпочитане е разтопено масло)
поне 4 яйца 
масло за намазване

Забележка: Вместо прясно мляко може да се ползва суроватката, която остава при правене на домашно сирене или пък тази от цеденето на кисело мляко.

 Изпълнението е лесно, почти като при обикновени палачинки и въпреки това малко различно.
В голяма купа се слагат около 1 ч.ч. брашно, захарта и сухата мая. Разбъркват се и се излива 1 ч.ч. леко затоплено (до телесна температура - макс.40 С) прясно мляко. Пак се разбърква и се оставя на топло място, докато започнат да се появяват пуканчета и да се надига.
Тогава се слагат яйцата, солта и олиото (маслото) налива се останалото мляко, разбива се с телена бъркалка или вилица (не е препоръчителен миксер) и в процеса на разбиването се добавя и останалото брашно. Трябва да се получи консистенция на гъста боза (малко по-гъсто от палачинково тесто и по-рядко от кексово - ама как само го обясних?! 😋 ).
Оставя се да си почине около 20 минути на топло и тестото си втасва - то си се вижда как набъбва и увеличава обема си.

Печенето е най-удачно върху тиган с тефлоново покритие или върху чугунен тиган (т.е. съдина с дебело дъно), който се загрява максимално и след слагането на първата катма, силата на огъня се намаля с 1/3.


 Като се появят пуканчета по катмета и леко "засъхне", значи е готова и се обръща с лопатка. Пекат се до леко зачервяване. Извадената катма се намазва със студено масло.
Предпочитам да ги намажа само от едната страна. За целта ползвам масло от хладилника забодено на вилица.
След първата катма не е необходимо да се може повече тигана.


Готовите катми се нареждат една върху друга.
От това количество се получават около 15-а до 20 катми в зависимост от големината и дебелината. Ако тестото е малко по-рядко стават по-тънки, а когато е по-гъсто - по-дебелички, каквито за предпочитане (по-пухкави и сочни).
Вървят си с айрян, мляко, сирене или сладко.
Приятен апетит.

сряда, 12 април 2017 г.

Майонеза само с жълтък - полезно предложение


Няма да изненадам никого с тази поредна майонеза.
За майонезите съм изписал доста, но тази понеже е малко по-различна я споделям. 
Необходими са за направата й един жълтък, 1 ч.л. горчица, 2 с.л. хладка вода, по 1/2 ч.л. черен пипер и сол, буквално толкова нарязан на ситно копър и около 200 мл олио.
Изпълнението е обичайното:
Продуктите се слагат в този порядък в купата на пасатора, пасатора се потапя до дъното и включва на пълна мощност. За 30-а секунди майонезата е готова.


След малък престой в хладилника става суперска. При желание да бъде по-гъста, малко повече олио, за по-рядка - още една-две с.л. вода.
П.П. : водата може да се замени с готов зеленчуков бульон. Тогава става направо неустоима.

неделя, 9 април 2017 г.

Крехки шишчета на скара (грил)


 Това определено не е рецепта, а един много простичък и лесен начин да се направят страхотно крехки шишчета.
 Преди доста години бях чел за един конкурс за шашлъци и наградата за най-вкусен бил спечелен от Еди Кой си, който отказвал да издаде тайната си. А като я споделил, никой не му повярвал. 
 Е, пробвал съм многократно тази "тайна" и резултатът винаги е бил удивителен - страшно крехки шишчета.
 Месото се нарязва на парчета - за шишчета, най-подходящо около 3х3 см и се слага в подходяща съдина (емайлирана или стъклена) и се залива със студена вода.
 Най-добре е водата да е от разтопен лед, или филтрирана, или престояла поне 3-4 часа след пущането от чешмата.


 Удачно е водата да се смени след 2-3 часа. Най-удачен е вариантът - престои в хладилник поне за 8 часа.


 След това месото се оставя да се отцеди добре и се наръсва с мерен пипер, червен пипер и малко чубрица. Могат да се сложат и други подправки, но тези са по вкуса ми.
 Понякога добавят и сок от нарязан и изцеден лук.
 Солят се като се нанижат на шишчетата, непосредствено преди печенето. Слагането на лук, чушка или друго е въпрос на предпочитания.

 Ако се пекат на грил тиган, не искат нищо повече, но ако ще се пекат на скара, не е зле предварително самите шишчета (месото де) да се омазнят малко като се напръскат с олио.
 И един малък трик - когато се пекат на грил тигана, може да се покрие с капак и силата на котлона да се намали с 1/3. Обръщат се два-три пъти.
 За още по-голяма вкуснотия, когато се допичат от едната страна, от горе им може да се сложат тънки ивички кашкавал или някакво твърдо сирене.

 Резултатът  е винаги Дзверски вкусни и крехки шишчета.