вторник, 16 май 2017 г.

Гъши (патешки) дроб на грил тиган с узо


Гъшият (па и патешкият) дроб са на особена почит в къщи. Доста често се прави и все по различен начин и доста съм писал за него. А как трябва добре да се подготви също съм описвал.

Този път бе приготвен на грил тиган с узо.


 Необходими са гъши дроб с разчет 75 до 100 грама на човек, сол, бял пипер (при липса - черен) и чашка узо - около 50 мл.

 Изпълнението е лесно:
 Дробът се почиства, нарязва се на филийки и се опиперява. Може и да се осоли на вкус, макар че го соля в процеса на печенето.


 Пече се на средно загрят грил тиган буквално за по 2 минути  от всяка страна като се залива по малко с узото. Обръща се и напреки, за да се получи т.нар. "решетка" от печенето.
 Отнема всичко на всичко не повече от 15-а минути и е най-добре да се приготвя буквално преди сервирането. Просто след ваденето от тигана трябва да си "почине" 2-3 минути.
 Кой с какво ще го хапва е въпрос на вкус, но ние го предпочитаме ей така - без добавки.
 Наздраве!