неделя, 8 март 2015 г.

Ребра със зеле, мързеливата




Едно любимо ядене - свинско със зеле, изпълнено по възможно най-бързия и мързелив начин. Не че исках точно така да го направя, но ястието се получи само по себе си - точно по този начин. Получих заявка точно за това ястие, а времето ми беше толкова кът, че не е истина.

Продуктите: едно парче свински гърди с кост, около 700 грама; 5-6 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сол, черен пипер и кимион (почти 1/2 ч.л.), 3-4 с.л. олио и разбира се една зелка - около 1-1,5 кг.

Приготвянето се от просто по-просто:
В чугунената тенджера се загрява олиото и парчето гърди, предварително осолено, се запържва от двете страни за по 3-4 минути, всъщност през времето, което е необходимо зелката да се нареже на ивички.
Месото се вади, в олиото се се пущат скилидките чесън и нарязания лук, слага се и зелето, солта, черния пипер и кимиона. Отгоре - парчето ребра. Затваря се с капака и тенджерата се слага във фурната на 160 С - поне за 3 часа. Сетне капака се маха, фурната се усилва на 200 С и запича за още 10-15 минути - колкото да се зачерви.
Писах повече, отколкото се готви.
Невероятно вкусно се получи кат за мързеливо ядене ....
(по желание може да се сложат и малко нарязани на ситно сушени домати) ....