неделя, 15 октомври 2023 г.

Кисели краставички без варене

 

В блога си имам няколко рецепти за кисели краставички, но установих, че нямам писано за целите кисели краставички в буркан. Па и то сега им е времето да се направят.
Количествата на корнишоните не ги давам, но препоръчвам, когато се купуват, да се избират по-ситнички (запазват се по-хрупкави и са по-вкусни).
Преди да започна с направията, корнишоните ги измивам и слагам в голяма тенджера със студена вода за поне 24 часа като водата я сменям няколко пъти. Така се изкисват и "почистват" от евентуални нитрати. Някои съветват във водата поне еднократно да се сложи пакетче лимонтузу. Пробвал съм, но не виждам някаква съществена разлика.
Другото, за което не давам количество, е лукът - въпрос на лично предпочитание. Просто се нарязва на полумесеци.
Във всеки буркан се нареждат плътно корнишоните и резенчетата лук. 
ПЪРВИ ВАРИАНТ:
След като са напълнени във всеки буркан наливам вода - до горния ръб на буркана  и веднага след това я изливам в голяма тенджера. По този начин се определя точното количество за марината за заливане.
И така на всеки компотене буркан с корнишони предвиждам:
  • 1 с.л. сол (може и едра морска)- дори носи и малко повече - с лек връх
  • зърна черен пипер - поне 10-а 
  • бахар - 1-2 зрънца, но на който не му харесва, може да го прескочи.
  • 1 ч.л. синапено семе за предпочитане жълто
  • копър - от китката по малко, но може и малко семена - по 1/2 ч.л.
  • 3-4 с.л. ябълков оцет (имам домашен и го ползвам с удоволствие).
  • последната съставка е салицилова киселина - продават я по аптеките и я ползвам вместо аспирин, защото не всеки става и не си струва риска, но за него след малко.
Във всеки напълнен буркан слагам всички съставки без солта и салициловата киселина.
В тенджерата,в коята сме отделили водата, знаем точно какво количество е, се слагат солта и салициловата киселина.
Количеството на водата е много важно, а и знаем грамажа на корнишоните, защото според тях се определя количеството на салициловата киселина - 1 грам на литър течност или кг корнишони. Разминават се често и затова вземам средно аритметично между теглото на корнишоните и водата.  Примерно 3 кг корнишон и 2 л вода, направо си слагам 3 грама салицилова киселина.
Загрявам всичко добре и разбърквам до разтваряне на солта. Много топлата течност наливам в бурканите, затягам капачките и обръщам върху тях до изстиването им.
В много рецепти слагат и по лъжичка захар, което намирам за неудачно.
В други слагат всички съставки1 вкл. солта и по един аспирин, наливат водата и сетне трябва да разклащат бурканите, за да им се разтвори солта. Също излишна играчка.

Сега малко за салициловата киселина - в буркана има оцет и тя взаимодейства с него и се получава ацетилсалициловата киселина, което си е направо аспирин, но е по-ефективна от слагането на един аспирин в буркан.

Много хора отричат този метод, защото не възприемат слагането на аспирин или подобни. Възприемат аспирина като лекарство, а на здрав човек защо да му се дава лекарство.
Е, не е така - един аспирин дневно действа съдоразширяващо и за разреждане на кръвта, така че вреда няма. А на един буркан е в незначително количество, защото никой от нас не изяжда един буркан на едно хапване...

П.П. Който се "страхува" от този начин на направия за консервант може да ползва слагането на 10-12 грама лимонтузу на 1 л течност за заливане на краставичките. Пробвал съм - работи.
Срещал съм вариант - със сока на 1/2 лимон за буркан, но не съм пробвал и ми се вижда неразумно скъпо.


П.П. на П.П. Когато искаме да направим малко по-пикантни кисели краставички, в буркана просто слагаме едно или две лютиви чушлета (като на снимката в началото).
Сокът от такъв буркан (не говоря, че краставичките са пикантни), е идеален за овкусяване на месо и му придава крехкост и пикантност.

ВТОРИ ВАРИАНТ:
До тук по-скоро говорихме за мариновани краставички без варене и стерилизиране, а сега ще споделя и другият ми вариант, при който се получават онези краставички с вкус като от бидон дет ни ги продаваха в годините на Соца по зеленчуковите магазини ...
Най-удачно е да се правят в поне 3 л буркан или малко бидонче. Аз поне ползвам 3 л буркани от години.
Процедурата с корнишоните е същата, но след изкисването ги надупчвам тук таме с вилица.
Слагам в буркана и след това замелвам водата по указания начин по-горе ...
Измервам течността в литраж и на всеки литър слагам около 45 грама сол и 1-2 с.л. оцет. Заварявам до разтапяне на солта и наливам в бурканите като капачката само я поставям, без да се затяга ... 
Естествено и тук може да им се сложи "нещичко", но е излишно.
Започват си сами т.нар. "дива ферментация" и след 10-на дни са направо готови за хапване...Тези са ми любимите.
С това мисля, че изчерпах темата за краставичките.
Пробвайте, който вариант Ви хареса и няма да съжалите.

събота, 14 октомври 2023 г.

КЮФТЕНЦА със зелен фасул и още нещо

 


Този път не чакайте някаква рецепта - това просто е поредната ми идейка как да утилизираме някои поизостанали нещица за хапване и да създанем ново и вкусно ястие на следващия ден. Пълна грехота е в тези времена да се изхвърля каквато и да е храна.
    Правих любимите в къщи кюфтенца Андро (доста често ги правя-една от най-сполучливите ми рецепти за кюфтенца), но този път в каймата сложих и много ситно скълцан бекон и предвид експеримента толкова се увлякох, че напържих кюфтенца като за една казарма, а не като за двама еле еле апващи. Та взеха, че артисаха доста. 
    На другия ден направих кюфтенца в бял сос, ама все още останаха малко. До няколко дни в хладилника нищо не им става. Могат и да се замразят във фризера.
Страхотни са на вкус, а тези изглеждат и малко "рошавелки", защото вместо да ги пържа, ги пекох във фурната.
Е, трябваше да им измисля нещо ново и вкусно. 
Какво по-лесно от това? - В тигана се загряват 2-3 с.л. патешка мас, и докато се загрява се нарязва на ситно една глава лук и буха вътре (тайната още 2-3 с.л. водичка, 1/2 ч.л. сода и 1 ч.л. захар); докато се задушава се обелват 2-3 картофа, нарязват на ситно и хвъргат в тиганя; 
Пърженозадушаването е около 10-а минути, сипва се един буркан зелен фасул, кюфтенцата, малко църно пиперче, солчицата е една идея и се оставя да си къкри около 30-а минутки - до сгъстяване. 
Подправки - мънинько цървено пиперче и щипка мащерка.
Ами това е ... Утилизирахме кюфтенцата и пак направихме ядене за два дни... Но ако става дума за 4-чл. семейство, просто едно бързо хапване.
Храната просто трябва да се уважава и да се цени. 
Правил съм едни такива странни сметки - повече от половината ми доходи отиват за храна, останалото за битови сметки и лекарства ... а моят принцип 10 % от доходите да се спестява за черни дни отдавна загина ... 
Нищо не казвам, а просто проявявайте малко въображение щом става дума за ястие, без което не можем ...

ДОМАТЕН СОС С МАСЛИНИ И КАПЕРСИ

 


    Това е един уникално вкусен доматен сос, който е подходящ за основа на пица, за добавка към различни пасти, така и за готвене на различни неща или просто като разядка (или за намазване върху препечена филия).
    Признавам си, идеята не е моя - просто попаднах в един магазин с италиански стоки и видях да продават такъв сос в бурканчета по 350 гр. на цена 4,20 лв. Преснимах си етикетчето със съставките - домати, маслини, каперси, босилек, сол, захар и куп други съставки като разни Е-та и консерванти. Бях с идеята да си го направя, но нещо се замотах и чак преди дни - вече с последните домати се присетих и се подхванах.
Веднага давам количествата, а сетне ще обяснявам как се прави:
домати, зрели, обелени и почистени от семената - 1 кг; маслини - черни и зелени, без костилки - общо 100 грама; каперси - 40 грама; 4-5 скилидки чесън (лично аз сложих цели 8 и ми дойде много добре);сол - не повече от 18 грама; черен пипер - 1/2 ч.л.; сушен босилек - около 1 с.л., но може и повече въпрос на вкус; захар - при нужда, ако доматите са кисели (но по това време са най-сладки); зехтин - около 50 мл.
Направията не е трудна - най-голямата врътня е с доматите: измиване, цепване на кръст на дупето, заливане с вряла вода за около 1 мин., сетне студена и белене. Така става най-лесно. Следва нарязване и почистване от семената и течната част, че да остане само месестата им част. В купата на блендера се слагат на партиди - домати, маслини, каперси, скилидки чесън и пасират до гладка каша.
В тиган или тенджера (зависи от количеството) се загрява зехтина и излива доматената маса, добавят се солта, черния пипер и босилека и се вари на 3/4 от мощността на котлона до желано сгъстяване. Отнема не повече от 25-30 мин.
Следва пълнене в бурканчета и стерилизиране за около 5-10 минути.
Отделената част от доматите се осолява, добавя им се малко босилек, пълни се в буркани и се стерилизира заедно с бурканчетата доматен сос.
От 3 кг домати приготвих два компотени буркана домати и 5 бурканчета доматен сос с маслини и каперси.
Целият масраф ми излезна около 10 лв - колкото 2 бурканчета готов италиански сос (и при това от напълно натурални продукти - без Е-та и консерванти). 


Най-доброто е това, че рецептата  носи разни добавки по собствен вкус и мерак.
На нас сосът ни хареса особено много като добавка към печени меса и намазан върху препечена филийка (нещо като "лютеница" от домати). Пробвах и като основа за пица- жестока работа.
Тези дни ще направя още една партида - като в половината ще сложа и малко лютивичко.
П.П. Може да не блендирате маслините заедно с доматите до еднородно състояние, а в последната партида след смилането на доматите да ги добавите и оставите на по-едрички парчета. Въпрос на желание...

П.П. Вместо сушен босилек може да се ползва пресен ситно накълцан.

Правете смело, още има домати.... и не мислете за купешките отрови...