четвъртък, 3 август 2023 г.

РУЛО ОТ СВИНСКИ ДЖОЛАН с плънка

 


    Свинският джолан за мене е най-голяма почит, защото е адски благодатен за приготвяне по различни начини. Най-добрият му вариант е този с кожа, но по-рядко се намира. ОТ месото на джолана стават най-невероятните и сочни кюфтета или кебапчета. Харесвам го най-вече печен на фурна, но този път ще предложа един по-различен начин за приготвяне.
Джоланът се обезкостява без голямо престараване. Кокалите с малкото месо по тях заедно с лук,чесън, морков и доста подправки се варят и се получава страхотен бульон.
Обезкостеното месо се разстила като лист, цепва се тук таме с ножа. Начуква се с дървено чукче под найлон. Поизрязва се за правилна форма, а изрезките отиват при кокалите. Овкусявам като ползвам моята универсална сол с добавка на малко пушен червен пипер. Отгоре се разстила овкусена кайма, късчета кашкавал (гауда или подобно). Поради липса на кисели краставички, ползвах варени и нарязани по дължина моркови.
Тук таме в месото и в плънката се инсталират скилидки чесънче - къде без него !?
Парчето месо внимателно се навива на стегнато руло и овързва като бебче с кухненски конец.
Слага се в подходяща тавичка, налива се малко водичка (бульон от варенето, бира или бяло вино), могат да се сложат и картофки на едро овкусени с моята сол с розмарин и салвия. Тавичката се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната на 180С за около 2 часа - по принцип за 1  1/2 ч. , но колкото повече толкова по добре. 
След това се маха фолиото, месото се намазва отгоре със смес от масло, мед и пушен червен пипер. Пече се за 10-а минути на вентилатор и сетне мръфката се обръща от другата страна. Поне аз така правя, защото го предпочитам добре запечено от всякъде.
След опичането оставяме рулото да поизстине малко, нарязваме на резени и поднасяме в чиния с картофките и със соса от печенето.
За да стане сосът от печенето по-вкусен го редуцираме в тиганче с малко масло и пресовано чесънче. Поднасяме соса отделно или върху месото.
Да не забравим и препечените филийки хляб ...
А и освен рулото от джолан, сме успели да си направим и страхотно варено от кокалите и месцето по тях ...
Правете смело, става лесно ...
И да не забравя няколко пъти НАЗДРАВЕ!

сряда, 2 август 2023 г.

КАДЖУН или луизианска подправка

 

                        снимката е илюстативна

    Съвсем наскоро попаднах на една рецепта, в която ястието се подправяше с каджун. В интерес на истината знаех какво е, а именно луизианска подправка  или креолска подправка- леко люта и подходяща за различни меса, риби и птици и толкова.
    Потърсих из нета, но информацията беше доста разнопосочна относно съдържанието. Както съм писал много пъти обичам да си "крадна" идеи и да си направя мой вариант.
    Разбрах, че основните съставки са целина, червени чушки и лук , които се използват в много креолски рецепти. И направо се зарадвах - редовно всяка година си суша целина и корен и стъбла, червени чушки на късчета и лук.
    От тук нататък ми беше много лесно да комбинирам нещата и в крайна сметка ето го моят вариант на каджуна:
    3 сл. сушена целина корен и стъбла 
    3 сл.л. сушена червена чушка
    3 с.л. сушен лук на гранули
    3 с.л. червен лют пипер на люспи
    2 с.л. сушен чесън
    2 с.л. сушен босилек 
    1 с.л. пушен червен пипер
    1 с.л. семена на резене
    1 с.л. смлян кимион
    1 с.л. черен пипер на зърна или смлян
    1 с.л. кориандър на зърна
    1 с.л. жълт синап
    9 с.л. едра морска сол
Всичко това се смила в старата електрическа кафемалечка до еднородна смес и се слага в подходящо бурканче.
    Може да се ползва за овкусяване на месо, риба, ориз като се втрива в него с необходимото количество.
    Може да се ползва и в течен вид като са размеси с няколко супени лъжици зехтин и мед- примерно 2-3 с.л. от сместа с 2-3 с.л. зехтин и 1 с.л. мед. Носи и 1-3 с.л. бърбън.
    Последната смес е много подходяща и като барбекю смес с добавка на 1 с.л. лимонов сок.
    В действителност тази подправка е универсална за различни ястия с месо, риба, морски дарове, ориз и зеленчуци. Става за овалване на пилешко месо и риба преди приготвянето им, за различни яхнии с месо и каквото ти дойде на ум, за хлебчета и крутони и др.п.
    В интерес на любителите на лютивкото може да се увеличи количеството на лютия пипер и на чесъна.
    Все пак го правите за себе си и затова нека да е по Ваш вкус.
    Направете си го сами не давайте луди пари за нещо, което ти продават с добавка на мононатриев глутамат и кой знае още колко Е-та.
    Никак не е трудно и не отнема кой знае какво време да се направи.
    Правете смело, пробвано е ... и НАЗДРАВЕ!

вторник, 1 август 2023 г.

ЗЕЛЕН ФАСУЛ СЪС СВИНСКО НА ФУРНА

 

    Зеленият фасул е много вкусен и полезен и по нищо не отстъпва на събрата си - стария. Само че с него има един проблем - една такава твърда жилка по дължината на шушулката и много се дразня, че ми отнема доста време почистването й. 
    Начините на направията му са страшно много - яхнии (постни и мръФчести), паниран и как ли не още, но си имам мой любим начин - на фурна и то изцяло в мой си вариант.
    В неделния ден при разчистването на част от фризера открих два пакета по 0,5 кг замразен. Няма да описвам как му се зарадвах... Потърсих и свинско за готвене, но имаше само едно пакетче от около 0,5 кг. Е, това не е пречка - има и кайма.
    През годините на готвене съм си изработил навика предварително да си почиствам и нарязвам всички необходими ми продукти. Така ми идва по-лесно сетне при самото готвене.Пък и това си има своите предимства - особено в почивни дни - засядаш, нареждаш до себе си всичко, което ти трябва, па вземеш да си сипеш и едно питие - ей така за стимул...
Време е да изброя необходимите продукти, които са една голяма тава -поне за 8 порции: 1 кг зелен фасул, нарязан на парчета 3-5 см; в случая 0,5 кг свинско за готвене - плешка, нарязано на кубчета и 0,5 кг кайма; 3 средни картофа; 2 моркова (единият картоф и морков - настъргани на ситното ренде) - останалите нарязани на кубчета; 1 зелена чушка нарязана на кубчета; 1 глава лук - на ситно; 4-5 скилидки чесън на ситно; 1 бурканче консервирани домати (консерва от 0,33 ) или 2 домата на ситно; 2-3 с.л. фино картофено пюре; 1 с.л. червен пипер (общо иначе поравно сладък, лютив и пушен - направил съм си такава комбинация); сол,черен пипер и джоджен на вкус; мазнина за запържаването (ползвам гъша мас най-често); бульон (зеленчуков поне 0,5 л); и за финал 80-100 гр. настъргано сирене (в случая гауда). От каймата с малко подправки се оформят кюфтенца около орех.
След като всички продукти са подготвени, самото им готвене става направо песен. 
Зеленият фасул се бланшира с 1 ч.л. и вряла вода за времето, докато останалите продукти се готвят. Не е необходимо да вари и т.н., както на много места се препоръчва.
Важното в случая е да се ползва голям тиган (тип уок), в който се загрява мазнината (3-4 с.л.). Месото се запържва до хубаво зачервяване. Сетне през кратки интервали от по 1 мин., примерно, се добавят морковите, картофите, чушките, лука и чесъна. Следва червеният пипер и доматите от консерва. Идва ред на настърганите картоф и морков. След 2-3 минути се налива бульона (или пък топла до вряла вода), идва и редът на зеления фасул. Оставяме да покъкри 5-6 минути и се пущат и кюфтенцата. Овкусяваме със солта, черния пипер и джоджена и имаме търпение още 5-6 минути.
Всичко това внимателно се  прехвърля в подходяща голяма тава и в зависимост от това колко рядко ни се вижда се добавят 2-3 с.л. от карфонето пюре.
Товата заминава в предварително загрятата фурна на 200С за около 25 минути.
Не пропущаме да проверяваме за гъстота - ако е по-редичко, се добавят още една 1-2 лъжички от картофеното пюре. В края на печенето наръсваме с настърганата гауда (кашкавал) и изключваме фурната.
Тук ще вметна, че рядко ползвам брашно за сгъстяване и ако до- трябва е препечено, че иначе не ми върви. Затова предпочитам в другите случаи - царевично нишесте, но тук конкретно - картофеното пюре е идеално.
Ще добавя с риск да бъда критикуван, дори и когато готвя яхния със зелен фасул - добавям картоф и чушка. Вкусът е съвсем друг, но това е въпрос на предпочитание.
При поднасянето не бива да забравяме за задължителното кисело мляко.  Па ако в него има и малко счукано чесънче с оцетец ...
Ястието се получава невероятно - топло не е фотогенично, а изстинало е направо върховно на вкус.
В интерес на истината по-скоро прилича на гювеч, ама гювеч от зелен фасул с малко добавки.
Зачудил съм се дали следващия път да му напрява заливка от яйца, брашно и подправки?
Правете смело, изглежда сложно, но не е така и няма как да не Ви се получи.
И НАЗДРАВЕ!