сряда, 8 февруари 2023 г.

КАРТОФЕНИ ПИТКИ

 


    Този път направо минавам към направията на тези уникално вкусни картофени питки, които стават за хамбургери, замествам хляба и т.н. Заглавието е малко подвеждащо - не са съвсем картофени ...
За направията са необходими равно количество картофи и брашно: 300 грама обелени и нарязани на кубчета картофи се сваряват в леко подсолена вода и намачкват на пюре с добавка на 2-3 с.л. топло прясно мляко.
Добавят се 300 грама брашно, 7 грама суха мая, 1 ч.л. сол и 1/2 с.л. захар. Разбъркват се с лъжица много добре и се слагат още 2-3 с.л. зехтин.
Омесва се на топка, покрива се и се оставя на топло поне за час да втасва.
След това с добре намазнени ръце се откъсват топчета с тегло около 70-80 грама, леко се сплескват като в средата се слага от малките топчета моцарела и оформя на топчеста питка.


Нареждат се в леко намаслена тавичка с тефлоново покритие. 
Резват се на четири отгоре, поръсват се със сусам и в средата се забива малка бучка замразено масло.
Тавата се покрива с кърпа и отново се оставя за 30-40 минути да си ватсват отново.
В това време фурната се загрява на 200С и тавичката се пъха в нея. След 5-6 минути се намаля на 180С и се пекат около 30-35 мин. 
Зависи от фурната все пак.
Когато почервенеят добре значи са готови и се вадят върху решетка. Напръскват с водичка чрез пулверизатор или намазват с масло. 
Покриват се с кърпа и след 20-а минутки - воаля - можем да ги нападаме ...
Невероятно пухкави и вкусни. Картофеното пюре в тестото винаги дава страхотен резултат и подобрява вкуса на печивото.
Правете смело, нагаждайте пропорциите на свой вкус и няма да съжалявате!

вторник, 7 февруари 2023 г.

"ШНИЦЕЛИ" от пилешки дробчета

 


    Те това ще да е най-барзото и кратко описание как могат да се направят дзверски вкусни шницели от пилешки дробчета. Всичко на всичко става едва ли не за 10-а минути, а налице е невероятно мезе.
Необходими са примерно 500 грама пилешки дробчета, които се измиват добре и се нарязват на ситно. В купа се разбива едно яйце с 1  ч.л. сол, толкова куркума и сода, както 1 с.л. с връх брашно. Смесват се с дробчетата .
В тигана се загрява малко олио и с голяма лъжица от сместа с дробчета се оформят шницелчета с желана големина. Пържат се от двете страни до готовност-до хубаво зачервяване.
Сервирах ги с резенчета домати и запържени в същата мазнина кубчета ананас.
    Правят се за отрицателно време, дзверски вкусни са и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 6 февруари 2023 г.

АГНЕШКО СЪС СПАНАК И ЛАПАД

 


    Това май ще е най-кратката "рецепта" в блога ми :)
500 грама агнешко от бутчето, нарязано на кубчета и овкусено със сол и черен пипер; 500 грама спанак , почистен, измит и нарязан на едро; 1 връзка лапад - измит и нарязан също на едро; 1 кафена чашка ориз.
Нищо не се пържи - просто се слага в една тавичка, залива се с 600 мл бульон (ако няма готов - с водичка) и 3-4 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол с добавка на 1 с.л. нарязан джоджен.
Пече се на 180С почти до готовност.
Прави се заливка от 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 50-а грама настърган кашкавал, сол, черен пипер и 1 с.л. брашно.
Дозапича се до зачервяване на заливката и воалЯ - на масата. С лъжичка изцедено кисело мляко и хубаво питие ...
Вкуснотията е невероятна.