понеделник, 20 декември 2021 г.

Пикантни чушлета с бекон - мезе за хубаво питие

 


        Това не е рецепта, а идейка за едно пикантно мезенце към хубаво питие - върви си с водка, ракийка, винце и дори биричка ...
    Няма количества - люти чушлета се почестват от дръжките и семенлиците като се разват по дължина. Пълнят се със смес от крема сирене (с подправки на вкус, или краве сирене,не е задължително- може натрошено сирене, смесено с настърган кашкавал, синьо сирене - идеал Петров, и т.н.пушен червен пипер и т.н. и т.н.).  Отгоре се слага резенче беконче и всичко във фурната - за 15-а минутки. Може да се пекта и на грила. На когото какво е кеф ... 
    Важна е идеята, а кой как ще си го направи е подробност... Видях го на едно местенце за гурмани, пробвах и приех на Ура.. 
    Хапваш, пийваш и рИвеш от кеф.
    Само да знаете, че и бърбана си иде камо масълце по пързалка и не можеш се сОпря...

Медено-лимонов сироп или сироп "Лимонка"



    Наскоро ни се обади наша позната, видна арменка в града - един малък компютър за рождените дни и семейни празници едва ли не на всеки в града. При това е Хаджийка и много добра готвачка. Заядох е, че скоро не ми е давала каквато и да е рецепта (имам няколко от нея - едната е за дзверски заек, може би най-сполучливата) и че искам да ми даде нещо интересно. Рече и отсече - аз няма да се занимавам с тебе, ще ти донеса нещо на заем и поне една година няма да ме занимаваш с глупости. Па и утре сутрин да си станал рано, рано, че ида.
    Реших се ме взема пак за мезе, ама на другата сутрин рано, рано - още в 8,00 ми звъни на телефона - слизай,че това дет го нося ми тежи. Толкова рано не се събуждам в последно време, ама както и да е ... Донесе ми една невероятна кулинарна книга - "В света на арменската кухня". Няма да я описвам какво представлява - свят ми се зави и от няколко дни я издирвам с ловджийско куче. Направо съкровищница ...
    На първо четене, направо не видях нещо, което да не ми се иска да направя... Дет викат хората от всякъде се олях и окапах от мераци. Е, може да очаквате много нови рецепти, но като за начало реших да направя най-лесното, което ме грабна с полезността и здравословността си - сироп "Лимонка".
Пущам оригинала на рецептата от книгата. Дано не нарушавам авторските им права. Ако протестират, ще премахна снимката. Няма как да дам линк към книгата, че я няма из Нета.
Толкова ми хареса, че веднага реших да я изпробвам - няма съмнение в ползата за здравето ни.
Добре, ама нямаше да съм Я, ако не я бях видоизменил и направил по свое разбиране за полезност. Смути ме в нея захарта.
Та така, дойдох си на думата:
1 кг хубави лимони - добре накиснати в топла вода със сода и сетне измити яко и изстъргани от всечко по тях.
1 кг - хубав домашен мед - не рекламирам меда на "Нико мед", но тяхният за мене е един от най-добрите, поне на шия пазар ... (на практика това е поне 1 и 1/2 буркан мед)
5-6 см джинджифил - обелен и настърган на най-ситното на рендето
1 с.л. куркума - нещо се втелясах и взех от т.нар. "био"
Начина на приготвяне е елементарен:
Лимоните се настъргат на най-ситното ренде - демек корите, а сокът им се изцежда в подходяща съдина. Настърганите кори заедно с настъргания джинджифил и куркумата се смесват с меда и оставят на хладно за поне два дни-да си се "гушкат" и "сближават".
След двата дни цялата тази смес се обърква с лимоновия сок много добре и през много финна цедка се прецежда.
Отцедените части от лимоновата кора и настъргания джинджифил не се изхвърлят - могат да се ползват за някакъв сладкиш и т.н.
Е, те това си е най-голямата играчка в целия този панаГир.
Пълни се в подходяща бутилка и съхранява в хладилника.
В чая се слага по една супена лъжица или се разрежда с газирана водичка. Абе, с една дума полезно сиропче за разреждане и за усилване на имунната система.
Така че правете смело, укрепвайте имунната си система и не се плашете от вируси.
В никакъв случай няма да съжалите.

четвъртък, 16 декември 2021 г.

ДОМАШНА СЛАНИНА "ПАРЕНА"

 

    За сланината, ако бях поет, щях да напиша "Одата на насладата". Ама тъй като не съм поет, а гурман (казано културно,а не чревоугодник, което е вярното) ще се огранича до поредната рецепта за една невероятно дзверски вкусна сланина. Инак  в блога си имам доста рецепти за приготвянето на домашна сланина.
    То сега и сланината не е като онази от едно време - тогава имаше едни прасета порода бяла българска дет растяха на сланина. 150 кила прасе с 5 дебели пръста сланина по него. Сега са едни дет стават 120 кила с бутове на културист и едно пръстче сланинка.
    От доста години ни промиват мозъците, че сланината била вредна, че имала холестирол и консумацията й го увеличавала в организма и т.н., и т.н. Това е нещо, с което категорично не съм съгласен.
    Преди доста години, след разпада на СССР в началото на 90-те, попаднах на една статия, в която се описваше рациона на членовете на Политбюро на КПСС.  Знаете, че това беше една особена порода хора от т.нар. "богоизбрани", за чието здраве и дълголетие се полагаха специални грижи и им се осигуряваше специална храна - "от пиле мляко".  Няма да се сетите какво са ги задължавали да хапват всекидневно, нали? Ами сланина. Точно така сланина. Поне 70 грама дневно, но без хляб и при това с две рюмки водка?!
    Първата си наистина вкусна сланина ядох като юноша - приготвена от Бай Дамян, адвокат и тертиплия. Та горе долу съм запомнил как я правеше и точно тази е приготвена по неговия начин.
Не е необходимо да говора за количества - може да се приготви едно кило или десет кила.
Сланината се нарязва на парчета - горе долу с 6-7 см ширина и дължина 10-12 см, т.е. приблизително по 100-а грама - колкото за едно сервиране. По нея има и един мазен - къдрав такъв слой, който задължително го изрязвам.
В подходяща съдина се налива вода и се добавят 3-4 дафинови листа, 4-5 скилидки чесън, едно лйто чушле, 2-3 с.л. сол, 1-2 карамфилчета, 5-6 зърна бахар и 10-15 зрънца черен пипер. В моя вариант бухнах и 2 см джинджифил, 1 ч.л. сода и сока на половин лимон.
След като заври цялата тази смес в не се пущат парчетата сланина, варят се 2-3 минути, с вилица се обръщат. Още 2-3 минути се варят и котлонът се изключва. Съденат се похлЮпва с капак и оставя ей така да си изстине върху котлона.
Изчаква се добре да си изстине.
На снимката се вижда как парчетата сланина са порозовяли. 
Без бой си признавам, че доста се чудих дали вместо обикновена сол в маринатата
 да сложа нитритна сол, но се отказах. 
Сланината е такова чудо, че е единственото, което си поема сол колкото му трябва. И не й трябва консервант. Поне това е всеобщото убеждение. Но от личен опит знам, че с времето гранясва и придобива неприятен цвят и аромат. 
Със сигурност някой ден ще пробвам и ще сравнявам - дали ще се увеличи трайността й. Но и тука си има "загвоздка" - ако се остави в солта или солената саламура, нищо не й става.
Докато сланинката си изстива, си приготвям осоляващата смес.
Е, не ползвам хималайска сол, а най-обикновена морска сол.
С оглед количеството сланина преценям колко сол е необходима - на кило около 500 грама морска сол. В нея се добавят 1 ч.л. пушен червен пипер, 1 ч.л. захар, 20-а см зелената част на стрък праз нарязана на много ситно. Признавам си и мискинлъка - 2-3 с.л. бърбън.
На дъното на подходяща кутия се слага малко от тази адска смес, отгоре ред добре подсушени парчета сланина с малко разстояние едно от друго и се затрупват пак със сол. Пак ред сланина и пак от солената смес. 
Кутията се затваря са капак и забравя в хладилника. Поне за 20-а денЯ.
След 20 дни:
Дзерска му работа- мекичка, невероятно вкусна. Резната тънкофайско, направо се маже върху препечената филийка.
Такава сланинка не съм ял през последните 50 години.

Нарочно не съм продължил - след като е готова, се почиства от солта и си се доприготвя по мерак - къде с цървено пиперче, къде с празец. Слага се едно дафиново листче към всяко парче, овива се в стреч фолио или се вакуумира и във фризера.

Правете смело и НАЗДРАВЕ!
Дзверският резултат е гарантиран.