четвъртък, 23 юли 2020 г.

ДОМАТЕНА СУПА С ФИДЕ



    Възможно най-лесната, най-бюджетната и с минимум продукти лятна супа.
    Необходими са за 4-6 порции 4-5 големи домата (желателно презрели и които вече не стават за салата); 1 глава лук, 2-3 скилидки, един морков и шепичка фиде.
    Лукът и чесънът, нарязани на ситно, се задушават в 2-3 с.л. масло и олио; добавя се настърганият морков. В това време доматите се обелват, нарязват на кубчета произволно и заминават в тенджерата. Долива се около 1,2 л зеленчуков бульон (или топла вода), слага се фидето и се оставя да покъкри 10-15 минути. Пробва се на вкус - ако киселее много, може да се добави малко захар, соли се на вкус. Овкусява се с босилек или риган. Може да се заменят със ситно нарязан магданоз.
    (За разкош, когато се изключи котлона, се добавят толкова яйца, колкото порции ще се поднасят. Затваря се с капака и след 5-6 минути яйцата са готови.)
    При сервиране, по желание може да се ръсне обилно с църно пиперче. Или обилно да се поръси с натрошено сирене.
    Гъстотата може да се регулира по желание - повечко домати и по-малко течност, или с повечко фиде.
    При днешните цени - цялото ястие излиза около цели 2 лева (без екстрите като яйца или сирене, разбира се).
    Впрочем, и студена е много вкусна.
    Пробвайте и няма да съжалите.

понеделник, 20 юли 2020 г.

Постен летен гювеч тип "славянски"



        Не мога да се стърпя и да не споделя едно напълно лятно ястие - постен гювеч от летни зеленчуци, който става невероятно вкусен. Не, не дзверски вкусен, защото е постен, но с голям кеф бих го ползвал като гарнитура за нещо мръФчето, но и самостоятелно си става достатъчно вкусно и при това напълно бюджетно.
    За 4-6 порции са необходими: 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, които се обелват и нарязват на ситно; по един голям морков, малък картоф, големи патладжан и тиквичка (обелени и нарязани на ситно); дръжките на 1 връзка магданоз-на ситно; 2/3 до 1 ч.ч. ориз; чушки - капия, по една зелена и червена, почистени и нарязани на ситно, 4-5 домата настъргани на рендето. За овкусяването - сол и черен пипер на вкус, щипка червен пипер (пушен желателно), джоджен и риган. Естествено и олио - около 3-4 с.л. (носи и малко повечко, ама в края слагам и 1 с.л. масло за разкош).
    Изпълнението е елементарно: в голям професионален тиган се загрява мазнината и в нея последователно се задушават лука, чесъна, морковите, картофите и останалите заленчуци и ситно нарязаните дръжки на магданоза. Сетне се добавя и ориза и след остъкляневето му се налива около 0.5 л пилешки бульон (или вряла вода), Добавят се и настърганите домати, следва овкусяването със солта, пипера и подправките. Оставя се да къкри около 15-а минути и се прехвърля във фурната за още 20-а минути на 180С. Пече се до готовност ...
    Невероятно лесно е и вкусно.
    Има и още един вариант, който съм пробвал, но може да ме подложите на критика: Всички продукти, както са си нарязани в суров вид се слагат в плик за печене, слагат се подправките, мазнината, бульона и заминават за печене във фурната на 200С за около 40 мин. Този варииант е дори за предпочитане, но все пак въпрос на вкус.
    Опитайте и няма да съжалите ...
    

ПИЛЕ с картофи по най-лесния начин



    Продължавам със серията полезни хитринки. Този път ще споделя как много бързо и лесно може да се сготви домашно пиле с картофи.
    За 4 порции са необходими 1/2 домашно пиле, кило картофи, (1-два моркова по желание), 1 главичка лук и 1 скилидка чесън; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 2-3 с.л. олио 1 с.л. брашно.
    Отделно от това са необходими дъска за рязане и остър нож, подходяща тавичка и плик за печене.
Изпълнението си е направо елементарно. Пилето се нарязва порционно и се слага в плика за печене. Лукът и чесънът се нарязват на много ситно и се пущат върху парчетата пилешко, следва малко сол и черен пипер и се омесват с ръка както са си в плика. Измитите картофи и моркови се обелват и нарязват на средно големи парчета и също се пущат в плика за печене като леко се осоляват и се сипва брашното. Слага се и лъжичка риган, следва пак разбъркване, добавяне на олиото и максимум 1 к.ч. вода (бульон). Пликът се затваря и заедно с тавичката заминават в предварително загрята на 200С фурна. Пече се за около 40 минути като поне един два пъти пликът се обръща. Така получава "загар" и от двете страни. Може в края на печенето пликът да се разреже и да се дозапече само на горен реотан. 
    Нека да посмятаме - 3-4 минути за пилето, от зор - 10 за картофите; изцапани само дъска за рязане и нож; почти иидеално чиста и сетне лесна за измиване тава. И перфектно опечено пиле и картофи.
    Начин на приготвяне - само за бързащи и то с минимум усилия и труд. Може и да се направи от човек, абсолютен профан в готвенето.
    Впрочем по този начин - в плик, могат да се приготвят доста ястия. Дори и може хляб да се опече.
    Бързо лесно и вкусно!