сряда, 8 юли 2020 г.

ЛЕФЕР ФИЛЕ на фурна



    Леферът е една от най-вкусните риби - особено черноморският. За съжаление, все по-рядко се намира. На малките екземплярчета им казват чернокоп, а огромните са гофан (но на огромен не съм попадал до сега).
        Класиката за приготвянето му е печен - най-добре на скара с дървени въглища.
Това е опаковката - гарантирано от Черноморието. Следва обезглавяване, почистване и филетиране. Не е необходимо да обяснявам как се прави. В тенджерата се сварява вода с 1-2 карамфилчета, 2 с.л. сол на 0,5 л, бахар, листче дафинов лист, 1 скълцана скилидка чесън. След като изстине филетата се пущат в тази марината и оставят да престоят поне два часа.
Много е важно при филетирането да се отстранят всички кости от филетата. За по-ситните даже ползвам пинцета - все едно, че правим операция на филето.
След като филето, добре почистено, е престояло в изстиналата марината поне 2 часа, се пристъпва съм подготовката за печене. Филетата се намазват с разтопено масло. В отделна съдина се смесват  2-3 с.л. едрозърнеста горчица, с горе толкова галета, щипка дивисил, пресована скилидка чесън и всичко се нанася на дебел слой върху филетата. Фурната заедно с тавата се загрява на 200С. Тавата се вади, застила с хартия за печене с леко намазняване, нареждат се филетата и се пекат максимум 15-а минути (като тавата се слага над средната решетка). Докато се пекат, един лимон почистен от кората и семките, се пасира с 2-3 с.л. екстра върджин, идейка сол и толкова църно пиперче и се получава някакъв лимонов крем (дресинг), с който се сервират печените филенца. 
Та нека историята да приключи до тука... НАЗДРАВЕ!

вторник, 7 юли 2020 г.

УНИКАЛНО КРЕХКО СВИНСКО ПЕЧЕНО



        За пореден път не очаквайте рецепта - това просто е една идея и малко странна технология за окрехкотяване на месото преди печене без значение дали ще във фурната или на скарата.
    Преди много години бях чел за едно състезание по направа на крехки шашлъци в Кавказ. Спечелил един човечец, който обясняваб, че нищо не им правил на мръФките - само ги бил киснал 24 часа в леко подсолена изворна вода. Така и не му повярвали. Само че вариантът съм го пробвал и трябва да си призная, че месото става просто уникално.    
    Другият уникален метод за "мариноване" и окрехкотяване на месото е изкисване в кисело мляко. Дядо цял живот е бил овчар и изобщо не готвеше - манджата можеше да стои в тенджерата на печката и ако не се сипнеше, щеше да си стои гладен цял ден.Само казваше, че печеното "по овчарски" - демек в кисело мляко е найвкусното нещо на света. А Баба, много често нарязваше месото, леко го осоляваше и в тавата заедно с кисело мляко и 2-3 с.л. олио. Сетне във фурната на печката с дърва. Олизвал съм тавата. Това преди 50+ години. Та в случая - около кило свенски бут, нарязано на парчета по около 50-70 грама и сложено в голяма купа, ръснато с 1 ч.л. църно пиперче, 1 ч.л. солчица и объркано с кофичка кисело мляко. И в хладилника да си отдъхва за цели 24 часа.
Следва процедура по измиване от млякото. Ръсване с 1-2 ч.л. царевично нишесте, още 1 ч.л. сол, 50 мл водка,2-3 с.л. олио и прехвърляне в плик за печене с добавка на 1 к.ч. водичка. Пече се на 220С за около 40 мин. като след 25-та минута торбичката се обръща. След 40-тата минута торбичката се рязва и вади и месото със соса остава в тавичката и се дозапича за още 5-6 минути на 200С с вентилатор - колкото да хване лек летен загар. Точно в този момент се слагат и 2-3 скилидки чесън нарязан на ситно и 1-2 с.л. лимонов сок. Месцето става мозък - невероятно крехко и вкусно.  Не е необходимо дори да се дъвче - просто се топи в устатата, а вкусът е Дзверски.
Пробвайте и ще се убедите, че друго месо няма да Ви хареса така и да не забравя НАЗДРАВЕ!

събота, 4 юли 2020 г.

Пълнозърнест хляб



        По принцип най си харесвам хляба от бяло брашно - пухкав и бухнал и неустоимо вкусен. 
Преди врем открих това брашно и много ми хареса на външен вид, та взех, че си купих цели 5 пакета. То добре ги купих, ма и трябва да се оползотворят. И започнах да правя пълнозърнест хляб изцяло по рецепта на Чедото. До сега все правех от такова брашно, но смесено с бяло в различни съотношения.                                                                Но по рецептата на Чедото заложих изцяло на пълнозърнестото брашно. Всичко е толкова просто, че просто не е истина: 300 грама пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол и 1 1/2  ч.л. захар. Смесват се сухите съставки и се размесват с около 175 до 200 мл марна (на стайна температура) вода и 2 с.л. зехтин. Полученото тесто се оставя да втасва на топло, покрито с мокра кърпа.                                 След като бухне, се оформя като хлебче или може да се сложи в кексова форма, покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да бухне за 30-а минути. Преди да се сложи във фурната, хлебчето се резва на три четири места леко напречно или под диагонал с остър нож и ръсва с малко брашънце.
Пече се на 190С с вентилатор за около 30 минути като във фурната е желателно  да се сложи и тавичка с топла вода на дъното на фурната.                        Така получава хлебчето твърда коричка и мека вътрешност - Става разкошно и може да се сервира с масълце и хубаво сиренце.   Дори и да се пекне на тостера пак става.                                                                                Правете смело. Става невероятно хлебче.

П.П.
Вдясно е хлябчето направено по същите пропорции, но само от бяло брашно. Разликата е очевАдна - бухна невероятно и стана пухкаво.