четвъртък, 14 май 2020 г.

Филе от сьомгова пастърва в доматен сос


 Това е може би най-бързата и най-лесна рецепта за приготвяне на невероятно вкусно филе от сьомгова пастърва.
 Количества нарочно няма да давам, но за двама човека - едно парче филе около 500 грама, 2-3 домата и съвсем малко подправки.
  А изпълнението може да го направи и малко дете и не изисква каквито и да са особени умения:
  Филето се нарязва на късове с желана големина, почиства се от евентуални костици, измива се добре (често има слуз по него) и се слага за кратко в съд с 1 ч.ч. вода, малко сол - 1/2 ч.л. и лимонов сок.
 Докато то си се "маринова", доматите се настъргват на едрото ренде.
 По-лесният вариант:
 В подходящ тиган се загряват около 30-а грама масло и идея олио. В него се пущат подсушените филета, които се запържват от едната страна за съвсем кратко - 2-3 минути и се обръщат от другата страна. Сипват се доматите, слага се малко риган и черен пипер и се задушават 10-12 минути на намален с 1/3 котлон или до желана гъстота на доматения сос.
 Става невероятно вкусно филе.

 По-сложният вариант:
 Филетата се запържват леко от двете страни за по 3-4 минути.
 В друга съдина се запържва доматеният сос с добавка на реган, черен пипер и до 1 скилидка пресован чесън и след като започне да се сгъстява в него за 5-6 минути се пущат филетата заедно с мазнината.
 Е, цапат се повече съдини, става малко по-сложно. 
 Важното е, че лесно и дзверски вкусно така приготвеното филе.
 По същия начин може да се приготви и филе от друга риба - хек, мерлуза.
 Правил съм котлети от акула, но искат малко повече време...
 За 15-а минути едно невероятно ястие е готово.
 Правете смело и НАЗДРАВЕ!

вторник, 12 май 2020 г.

Агнешко печено с пресен лук и лапад в гювеч


 За агнешкото само суперлативи, особено ако е от местна порода, отгледано свободно в Източните Родопи или Сакар. Вкусно месо само по себе си, не се нуждае от много подправки, няма нужда от мариноване и т.н. Особено ако животинчето е заклано предния ден или си го взел още "топло топло".
 Във всички случаи такова месо трябва да се остави поне за 24 часа във висящо състояние - хем да се "оветри", хем да отцеди. Едва след това може да се пристъпва към готвене. Идеалният вариант е на пещ, но тази година пещта си стои студена и не знам дали скоро ще бъде опалена, макар че съм се заканил след отмяната на извънредното положение да  я "спукам" от печене.
 Този гювеч може да се направи и със замразено агнешко (най-често вносно)- не всеки има възможност да се снабди с прясно агнешко - направо от стадото. Само че в този случай препоръчвам след размразяване на месото, да бъде измито добре и бланширано за кратко с вряла вода. 
 Та да си дойдем на думата за това невероятно дзверски вкусно печено агнешко с лук и лапад.
 В случая е ползвана една плешка с част от гърба и малко ребра - общо около 2 кг (може и от бутчето, врата и т.н.). Месото е нарязано на големи късове - в случая на три големи парчета.
Освен това са необходими поне 3-4 връзки пресен зелен лук, 3-4 стръка зелен пресен чесън, както и много много лапад - в нашия случай поне 70 листенца. 
Тука няма да обяснявам, че е необходимо да бъдат добре измити и нарязани на по-едро. Ще издам един малък секрет - след нарязването се слагат в голяма съдина, съвсем леко се осоляват и се объркват с поне 2 с.л. брашно.
За печенето ползвам един огромен 9 л. гювеч, който омазвам обилно със зехтин и слагам овкусените зелентии с поне 1 ч.ч. водичка.
Нарязаното на едри късове месо се намазва със смес от сол и пушен червен пипер и се слага върху зелентиите.
Изрязва се едно голямо парче хартия за печене и се слага под капака.
Гювечът заминава във фурната - първоначално на 150С и постепенно се усилва до 230С. Пече се на 230С за около 30-а минути и сетне отново на 150С за поне 2 часа.
След това се вади гювечът от фурната, месото се обръща на другата страна и печенето продължава поне още час.
Готово е, когато хванеш кокъла и той се отделя от месото без усилие.
Вариантите за поднасяне са много, но предпочитам да отделя месото и да го обзкостя, а всичко останало да се поднесе с гювеча.
Вкуснотията е невероятна и при това с уникален сос.






Слагаш си топящо се в устата месце със соса.
Сипваш си питието ...
Зареждаш се с хлебец за отопяване ...
И нека да нападаме ...


НАЗДРАВЕ!

неделя, 10 май 2020 г.

Пастърва на фурна


  Пастървата (особено дивата) е една от най-вкусните риби. И колкото по-простичко е приготвена, и то направо без подправки, за да се усеща вкуса на самата риба, толкова е по-апетитна.
 В общи линии я предпочитам само осолена, леко омазнена и на скарата - и то онази на дървените въглища.
 Преди доста години опитахме пържена - на развъдника до с.Добърско. Вадях я направо от там и прясна прясна (буквално 10-а минути след ваденето) я пържат на чугунен сач. Върховна работа. Единствено сол - хрупкава отвън, сочна отвътре. Като я хванеш за опашката, поставиш върху коремчета, притиснеш откъм гърба и цялата кост заедно с малките костици, се отделя ...
 Та доста време я приготвям по този начин, но при пърженето- дим, миризми, абсорбаторът не насмогва. Със скарата или грил-тигана същата история. Та пробвам един по-различен вариант, който направо се оказа върховен.
Всеки рибок се почиства от вътрешностите и хрилете и си измива добре. На няколко места се правят напречни разрези и в тях се втрива солта, осолява се и отвътре. В коремчето се пълни с нарязан на ситно лимон.
В това време фурната се загрява на 230-250С.
Върху скарата се слага незапващата подложка барбекю мастерс (който няма, хартия за печене), леко се омазнява и се нареждат рибките. Пекат се максимум 7-8 минути, сетне се вади скарата и рибките се обръщат на другата страна. Печенето е още 7-8 минути.
Вади се, обилно се поръсва с изцеден лимонов сок и се сервира със доматена салата, зелена салата или пържени картофи, или който каквото желае.
Става хрупкава, мека отвътре и невероятно вкусна, защото просто се усеща единствено вкусът на пастървата.
Дзверска вкуснотия и най-важното никакви миризми, цапотии и т.н.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!