неделя, 1 март 2020 г.

ЛАФОРИЗМИ


 Всичко започна с това, че се разрових из библиотеката си да търся на Иван Хаджийски "Психология на българския народ". Няма да коментирам това, защото не ми е тема, но точно до първия му том ме изненада едно книжле в кожена подвързия.
 Бая се изненадах и първо дръпнах него. И ухаааа ... Каква изненада! 
 Оказа се моята първа книга от Самиздат ..., кото си бях нарекъл "Лафиризми".
 Годината е 1985 год. Печатам на 1/2 лист А4 на подарената ми от половинката "Марица 11", купена на старо, че новата беше колкото ми е месечната заплата ... А тя старателно събираше листчетата, зашиваше и накрая я подвърза собственоръчно в тази кожена подвързия...
 И тъй като до мене беше голямото Чедо, взехме да я разглеждаме, а то пита - Абе, Тате, ти това си го мислил и писал? Май си бил уменничък?
Отговарям й, че сега не съм затъпял повече, ама съм се оставил на удоволствието от бърбъна, ама оно неуморимо:
 -Ама ти нещо публикувал си в печата?
И без да се замислям изстрелвам:
 -Да бе, много, но под псевдоним - Матей Батков ...
И като ме обзеха едни спомени, та като си сипах едно, две, три ...
Е поне да споделя нещичко от време оно и все пак да знаете, че си е личто творчество:

















 Май ще се захвана с цялото книжле, което никак не е малко.
 Бил съм умничък, за разлика от сегашно време - дет бръбратите в главата ми са повече отколкото на поляната.
 Па ако някой има идея как да ги издам като книжле, нека сподели ...

Картофено пюре със спанак и сирене


За пореден път не очаквайте някаква специална рецепта, защото в случая става дума за един трик, с който тривиалното картофено пюре става просто невероятно вкусно. То и заглавето си казва всичко, ама все пак няколко думички:
Примерно 500 грама спанак - по толкова се продава при нас на пазара. Листенцата на спанака се откъсват и измиват много добре. Остават дръжките, които не се изхвърлят, а се почистват старателно от коренчетата и измиват много добре.
Обелват се примерно 3-4 картофа, нарязват се и заедно с дръжките от спанака и идея сол се сваряват до готовност на картофите.
Картофите се вадят и както са топли, се пресоват на пюре с малко масло - 50-60 грама. Количеството е въпрос на предпочитание.
По същия начин се пресоват и около 250 грама сирене. За разкош може и да се добавят 50-60 грама синьо сирене.
Спаначените дръжки се пюрират с пасатора като постепенно се слагат и листата на спанака - нарязани, разбира се.
Най-хубавото в случая е, че спаначените дръжки не се изхвърлят, а влизат в употреба. Чувал съм, че в тях полезните неща са дори повече отколкото в листата.
В купа всичко се смесва.
Овкусява се с черен пипер.
По желание може да се добави и щипка индийско орехче.
На снимката се вижда колко зелено и апетитно изглежда спаначеното пюре. И най-важното е, че листата се смилат сурови и запазват всичко полезно в себе си.
Ами те това е.
Много дълго го обяснявах, а в действителност е бързо и лесно.
Единственото пипкаво е чистенето и миенето на спанака.
А че става невероятно вкусно пюре, което може да послужи като гарнитура на печеното, може и да не се съмнявате. 
Впрочем и върху препечена филийка, намазана с масълце и пюре, също става.
Простичко за изпълнение и като резултат - вкуснотия и едно напълно различно пюре.

четвъртък, 27 февруари 2020 г.

"Баница" от спанак, сирене и лаваш


 От как съм открил лаваша, дали направен от мене в къщи или купен готов, рядко купувам кори за баница (освен когато твърди съм решил да правя стандартна баница), а в останалите случаи ползвам именно Лаваш. Става като основа за пица, за руло със сирена и куп други неща. Какво ли не съм правил с него.
 Та онзи ден по пазаря виждам спанак по 1,50 лв за 0,500 кг и вдъхновено купувам две торбички. Добре, че не аз го чистих и мих, че инак щеше да ми се отели волЪт. Но тази дейност биде извършена под моето вещо ръководство - мустачките изрязани и изхвърлени, дръжките изрязани и събрани старателно и листенцата измити и отделени. 
 Въртеше ми се идея за някаква супа или нещо със спанак - нали е бъкан с железо и е полезен за дъртофелните ни организми и повишава хемоглобина.
Първоначалната ми идея бе направя прясна салата от спанак със сирене и като взех, че то нарязох кат за куче и смесих със сирене около 300 грама.
В тоз ти ми момент мярнах в хладилника пакета с лаваша, намерих тава с размерите на лаваша. На дъното турнах един лест хартия за печене, отгоре един лаваш, а в спанака със сиренето - 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода и 3 яйца от най-големите. Всичко това добре се обърква с лъжицата, а върху лаваша се сипва малко зейтинец.
Върху лаваша се слага половината от спанено-яйцено-се.иренената смес, друг лист лаваш, малко мазнотийка и останалата смес от спанака и захлюпва с третия лаваш.
Притеска се добре и се нарязва на квадрати с остър нож.
Отгоре се залива с 1/2 кофичка кисело мляко, разбито с едно яйце и се пече в превварително загрята фурна на 180С за около 40-а минути.
Всичко си зависи от Хурната. В нашТа се зачерви за 40 мин., турнах фолио отгоре и пекох още 10 мин.
На снимката изглежда като изгоряло, но не е така - това е от телефона и светлината.
За около 5 лефа - една цяла баница за поне 4-ма, невероятно вкусна и т.н.
Здравословна при това.
Излъгах - излизат поне 6-7 порции и е невероятно вкусна.
Прави се лесно и за времето прз което писах това щях да направя поне 3 баници.
А за дръжките на спанака и няколко листенца от него ще напиша отделно.
Щом а можах да  я направя за Вас ще е още по-лесно.
Правете без да се плашите. Щом аз успях, Вие ще се справите като с детска играчка.
НАЗДРАВЕ!