четвъртък, 19 септември 2019 г.

Пикантно пюре и мармалад (сладко лютив сос) от чушки


 За пореден път съм с нещо като 2 в 1. Сега става реч за пиперково пюре. По нашите магазини не съм виждал да се продава пюре от чушки и не знам дори дали има производител на такова. Пиперковото пюре е много популярно в Турция - продава се във всеки магазин в два варианта - обикновено (сладко) и лютиво (пул бибер). Прилича на доматеното пюре, а там го ползвам за слагане във всякакви ястия - основно яхнии с месо и т.н., а лютивото им е просто уникално. 
 При всяко пътуване до Одрин си купувам по 1-2 големи буркана и изкарвам няколко месеца. От скоро и на пазара ни се появи в продажба - пак от Турция - на цена около 6 лв за буркан.
 При боллука на чушки на пазара, реших да си го направя вместо да купувам готово и при това да знам какво съм сложил вътре в него. В края на краищата при натрупания опит в направията на подобни неща, ми се стори, че няма да имам затруднения да го направя.
 Червената капия на нашия пазар в момента е 1,20 лв за кило, а супер качеството е на 1,40 лв. Лютивите червени чушки са 2 лв за кило.
 Да ама не трябва да се харчим толкова - има и нестандартни чушки, криви или леко натъртени и то на цена до 0,80 лв за кило.
 Правил съм люто сладко от червени чушки (пепероне) и то доста отдавна за първи път и сетне всяка година по няколко бурканчета. С този експеримент реших да заместя традиционния вариант.
Та така да започваме:
Необходими са ни 3 кг червени чушки, 1 кг червени люти чушлета, 4-5 моркова, 2 лимона, 7-8 скилидки чесън и понеже правя две в едно ще опиша за всеки вариант какво друго е необходимо.
Едното е пюре от чушки, а другото е мармалад или лютиво сладко кисел сос от чушки.
Капията се избушва и почиства от семенниците и нарязва на произволни парчета, същото се прави и с лютите чушлета. Лимоните се измиват много добре и нарязват произволно.  Морковите се обелват, а чесънът - почства. Всичко се слага в купата на мултикукъра, добавят се 1 с.л. сол и 2-3 с.л. захар. Не се слага никаква вода. Варят се на програма "яхния" - 25 минути и са готови.
Ако не се ползва мултикукър, се варят в тенджера до пълното им омекване.
Сварените чушки леко се пасират с пасатора, както са си в купата и сетне се прекарват през цедка, в която остават всички семена и люспи, които се изхвърлят.
Просто от тях нищо не може да се направи.
Единствено може да сварят още един път с ч.ч. вода и да се прекарат през ситото, за да им се "вземе душата".
Получената маса се връща в тенджерата и се вари до хубаво сгъстяване.
Е те тука е тънкото място - ако се вари на силен котлон, пръска, трябва да висиш до него и да бъркаш непрекъснато.Ползвам хитър трик - включвам котлона на 2-ра степен от 9 и го оставям не да "къкри", а просто да "грее" и да се изпарява бавничко. На 30-а минути иска разбъркване. Иначе тази процедура отнема повече от 5-6 часа, ама не му висиш до него, а можеш да турнеш капака леко открехнат и дори да си напазаруваш, да пиеш кафе с приятели и като се прибереш ще е редуцирано поне наполовина.
Получената пиперкова каша се разделя на две равни части:
-първата ще се прави на пюре
-втората на мармалад
Започвам с пюрето:
Загрявам в тенджерата около 50 мл олио и сипвам пюрето и около 200-250 мл ябълков домашен оцет. Пак оставям на слаб котлон да се изпарява. Като не забравям, докато гледам филма и си пи питието, да го разбърквам. Като ми се види достатъчно сгъстено, добавям от моята гурме сол, в която има и чесън, и лук, и два три вида пипери и т.н.
Може да се вари до пълно сгъстяване - да стане на гъсто на пюре, но този път заложих на гъстотата на кетчуп. Признавам си, стана приятно кисело лютиво и консистенция на кетчуп и неправилно го нарекох пюре.
Стана уникално на вкус и може да се ползва като кетчуп или като пюре за ястия.
Вторият вариант - на мармалад:
Пиперковата смес бе около 1,5 л и в нея сложих 800 грама захар, 150 мл балсамов оцет и варих до сгъстяване. В интерес на истината- не до гъстотата на мармалад, а по-скоро на много гъст сос.
Всичко готово се пълни в шишета, бурканчета и след затварянето се обръщат върху капачката до пълно изстиване.
Не е необходима стерилизация ...




 Пюрето или сосът, който наподобява кетчуп е уникален. От него се получиха 2 бутилчета по 500 мл и едно бурканче от 350 мл.
 От мармалада или сладко кисело лютивия сос излезнаха 4 бурканчета по 310 мл. Мармаладът е уникален като добавка към различни видове сирена - особено синьо сирене, или към различни видове видове печени меса.
 Не мога да Ви опиша каква вкуснотия стана. Всичко се напълни по съдинките, все едно че съм ги мерил, и само около 50 мл останаха за проба.
 Сладкото не е за слагане върху палачинки в огромни количества - най-много една чаена лъжичка на палачинка, но както казах - основно като добавка за сирена и печени меса. 
 Бедна ми е фантазията да обясня каква вкуснотия става.
 Правете смело и го нагласяйте по собствен вкус. Моите лютиви чушлета се оказаха не толкова люти и затова дори добавих още 2-3 с.л. лют пушен пипер при варенето.
 Насладете се на тези пикантни подправки за подобряване вкуса на всяко ястие и НАЗДРАВЕ!

сряда, 18 септември 2019 г.

Пикантна салата от цедено козе мляко


  Често правя салати с цедено кисело мляко, но най ми харесват тези с козе мляко. Но точно тази е резултат на един експеримент, който отначало ми прозвуча налудничаво.
  На нашия пазар се появи един специализиран магазин, в който продават млечни продукти от козе и биволско мляко, едни специални салами и др.п. Продават и прясно козе мляко в бутилки - по 2,60 лв/л.
 Често казано, направо ми се видя безбожно скъпо. Затова купих една бутилка, бухнах я в хладилника и честно казано направо я забравих.
Когато я видях, срокът на годност беше изтекъл със седмица и си реших да я оставя така до... Вчера, когато се прибрахме от почивката. Млякото вътре се беше разслоило на гъста маса и суроватка.
Прецедих го през тензух и получих около 300 грама цедено мляко. На руски му казват "простокваша", но за българското име не се сещам.
Опитах го - невероятно вкусно и дори леко сладникаво, никакъв кисел вкус ...Много по-добро на вкус и от кисело козе мляко.
Нарязах му 1/2 връзка пресен магданоз, 2-3 люти чушлета, почистени от семенцата, нарязани на много ситно, половин домат само месестата част на много ситно, 1 скилидка пресован чесън и моята гурме сол и черен пипер на вкус и задължително 2-3 с.л. овкусен зехтин.
Невероятно вкусна млечна и пикантна салата към питието. Не ми се връзвайте на акъла - купете си козе кисело мляко, изцедете го и си направете тази пикантна салата и няма да съжалявате.
Уникално мезе за салатата и НАЗДРАВЕ!

вторник, 17 септември 2019 г.

Яхния от вчерашния джолан


  Почивките свършиха и като за начало един печен джолан - как се прави по различни начини съм писал доста, но този е просто джолан с кожа и печен на фурна.
 Да ама един джолан ни дойде за двамата в доста повече и поизостана.

Хапнахме що хапнахме, а останалото ми се видя вече поизсъхнало, както си беше нарязано, па и кожичката сякаш се втвърди.
Няма да се хвърля я! 
С 2 глави нарязан лук, 3-4 скилидки чесън, един морков нарязан на ситно, малко подправки и чашка вино му вдъхнах нов живот на джоланчето.
Лукът и чесънът се задушават за кратко в малко мазнина, слагат се морковите, лъжичка червен пипер и нарязаното месо от джоланчето с добавка на бульон колкото да го покрие и се оставя да покъкри около 25-30 минути на слаб котлон. Като остане на мазнина се налива и чашката червено вино, подправките и отново се оставя да покъкри докато остане на мазнина и виното се изпари.
Невероятна яхния и си носи на питието.