вторник, 16 юли 2019 г.

Крехък свински врат на скара


  След като вчера писах за най-лесния печен свински врат на фурна, днес ще продължа с най-крехкия свински врат на скара. То не е рецепта, а просто си е един начин за направия.
Та вече писах, че половинка врат резнат по дължина се нарязва на филийки около 0,7 до 1,00 см, но колкото по-тънко, толкова по-добре. Овкусява се с универсалната подправка за месо, слагат му се 1-2 с.л. зехтин (олио) и малко алкохол - 50-60 мл (бърбън, уиски, водка, коняк ...) и престоява в хладилника поне 24 часа. Може и повечко.
Скарата се застила с подложката на BBQ masters (не е задължителна) и добре се загрява. Пържолките се пекат от двете страни общо една цигара време.
Като ги наредя си поля цигарката, слагам си чашка с питие и като стигна до половината, ги обръщам. И преди да я довърша, ги вадя в купа. 
За непушачите - общо около 6 минути.
Стават невероятно крехки и вкусни.
НАЗДРАВЕ!

понеделник, 15 юли 2019 г.

Най-лесният печен свински врат


  Този невероятен печен свински врат се подготвя буквално за 5-7 минути и сетне се иска само малко търпение. Направията е за хора като мене, когато ги хване мързелът.
 Такава вкуснотия няма нужда от лакардии и затова направо минавам към направията:

Парче свински врат около 1,8 кг се резва на две равни части по дължина.
В 50-60 мл бърбън се размива 1 с.л. мед и се намазва парчето месо.
Сетне с ръка в него се втрива около 1 с.л. от универсалната подправка за месо и парчето се увива в плик за печене. Пликът заминава в хладилника.
Това е цялата подготовка на месото - дори и няма 5 минути.
С нарязването на другото парче напречно на тънки пържолки по 0,7 см. Поръсват се с подправката и малко алкохол и те в плик и в хладилника. Сега сигурно станаха 5 минути усилия.
Нужен е поне 5-6 часа престой, но идеалът е поне  ден. Месото се е овкусило идеално.
Пликът се прехвърля в тавичка за печене, отстрани се нареждат малко картофки, които само се осоляват обилно и ръсват със счукан розмарин. 
В тавата не се слага течност.
Пече се на 220-230С около 40 мин. и сетне се намаля температурата на фурната на 140С за около 40 мин. 
Честно казано, тези вторите 40 мин. не съм ги засичал, но бяха около толкова, а като проверих картофите и видях, че са опечени,я извадих от фурната.
Внимателно прехвърлих месото на дъсчичката заедно с картофите.
В касерола задуших 1/2 ситно нарязана глава лук с 1 с.л. масло и добавих соса от печенето, 1 ч.л. горчица и толкова сос чили и го оставих да се редуцира почти наполовина. 
За разкош, накрая се добавя още една бучка масло и малко ситно нарязана зелентийка.
Месото се нарязва на филийки и залива със соса и се сервира на масата.
Е, те тука направих основната грешка - народът тропаше с крака от ароматите и нетърпеливо чакаше дъсчицата, та го нарязох почти веднага след като сосът бе готов. Трябваше да се изчат поне още 10-а минути, ама ... Вкусът и ароматът нищо не загубиха, ама стана доста нефотогенично. Па и като се има предвид, че снимката е от теле-то...
По-важното е, че стана Дзверски вкусно и се омете докато си кажем второто НАЗДРАВЕ!

вторник, 9 юли 2019 г.

Чорба от прясно зеле


   Като стане дума за супа, да не чуя. От чорбите - шкембе чорба, джолан чорба, търнак чорба и някоя друга като рибена. И съм до там.
  Това лято - от жегата ли, от променливото ли време, от месец правя едва ли не всеки ден супи - зеленчукови, с месо, доматени и всякакви крем супи. Не мога да ги опиша и трябва да пусна поне 50 чешита, че гледам да не се повтарям. 
  Правя ги в мултикукъра и стават горе долу за 25 минути - 10-а минути за подготовка и 15-а за варене.
 Няколко от тях станаха просто уникални, сред които тази от прясно зеле, която сега ще споделя.
 Обещавам и да не говоря колко е полезно зелето, а направо да обясня как се прави.
 Необходими са за 4-6 порции:  
-половин средна зелка, може би около 700 грама, която се нарязва не на много ситно.
-1 глава лук (в идеален вариант една връзка пресен лук) и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно;
-1-2 моркова, почистени и нарязани на ситни кубчета.
-2-3 с.л. масло
-1 ч.л. ким, сол и черен пипер на вкус
-1-2 стръка зелентия - най-вече копър, че си пасва със зелето
 Изпълнението е повече от елементарно:
 В купата на мултикукъра се слага маслото и докато загрява, се нарязват чесъна и лука - сравнително на ситно, но без престараване.
 Докато лукът се запържва, се нарязват и морковите и добавят при него.
 Морковите също отнемат 3-4 минути и в това време се нарязва зелето и добавя при тях. Разбърква се за малко и се налива около 1,2 - 1,5 л бульон или топла вода. Кукърът се затваря и на програма за супи/яхнии чорбата е готова за 10 максимум за 15 минути.
 След отварянето се слагат подправките, разбърква се и се проверява на сол.
 При сервиране много си върви с добавка на 1 ч.л. чили сос във всяка купичка. Но това за любителите на по-пикантното.
 Невероятно вкусна и питателна чорба от прясно зеле. 
 При това студена си е направо по-вкусна. Поне така я възприемам.
 При това е и направо бюджетна - има няма цели 2 леФа.