понеделник, 15 юли 2019 г.

Най-лесният печен свински врат


  Този невероятен печен свински врат се подготвя буквално за 5-7 минути и сетне се иска само малко търпение. Направията е за хора като мене, когато ги хване мързелът.
 Такава вкуснотия няма нужда от лакардии и затова направо минавам към направията:

Парче свински врат около 1,8 кг се резва на две равни части по дължина.
В 50-60 мл бърбън се размива 1 с.л. мед и се намазва парчето месо.
Сетне с ръка в него се втрива около 1 с.л. от универсалната подправка за месо и парчето се увива в плик за печене. Пликът заминава в хладилника.
Това е цялата подготовка на месото - дори и няма 5 минути.
С нарязването на другото парче напречно на тънки пържолки по 0,7 см. Поръсват се с подправката и малко алкохол и те в плик и в хладилника. Сега сигурно станаха 5 минути усилия.
Нужен е поне 5-6 часа престой, но идеалът е поне  ден. Месото се е овкусило идеално.
Пликът се прехвърля в тавичка за печене, отстрани се нареждат малко картофки, които само се осоляват обилно и ръсват със счукан розмарин. 
В тавата не се слага течност.
Пече се на 220-230С около 40 мин. и сетне се намаля температурата на фурната на 140С за около 40 мин. 
Честно казано, тези вторите 40 мин. не съм ги засичал, но бяха около толкова, а като проверих картофите и видях, че са опечени,я извадих от фурната.
Внимателно прехвърлих месото на дъсчичката заедно с картофите.
В касерола задуших 1/2 ситно нарязана глава лук с 1 с.л. масло и добавих соса от печенето, 1 ч.л. горчица и толкова сос чили и го оставих да се редуцира почти наполовина. 
За разкош, накрая се добавя още една бучка масло и малко ситно нарязана зелентийка.
Месото се нарязва на филийки и залива със соса и се сервира на масата.
Е, те тука направих основната грешка - народът тропаше с крака от ароматите и нетърпеливо чакаше дъсчицата, та го нарязох почти веднага след като сосът бе готов. Трябваше да се изчат поне още 10-а минути, ама ... Вкусът и ароматът нищо не загубиха, ама стана доста нефотогенично. Па и като се има предвид, че снимката е от теле-то...
По-важното е, че стана Дзверски вкусно и се омете докато си кажем второто НАЗДРАВЕ!

вторник, 9 юли 2019 г.

Чорба от прясно зеле


   Като стане дума за супа, да не чуя. От чорбите - шкембе чорба, джолан чорба, търнак чорба и някоя друга като рибена. И съм до там.
  Това лято - от жегата ли, от променливото ли време, от месец правя едва ли не всеки ден супи - зеленчукови, с месо, доматени и всякакви крем супи. Не мога да ги опиша и трябва да пусна поне 50 чешита, че гледам да не се повтарям. 
  Правя ги в мултикукъра и стават горе долу за 25 минути - 10-а минути за подготовка и 15-а за варене.
 Няколко от тях станаха просто уникални, сред които тази от прясно зеле, която сега ще споделя.
 Обещавам и да не говоря колко е полезно зелето, а направо да обясня как се прави.
 Необходими са за 4-6 порции:  
-половин средна зелка, може би около 700 грама, която се нарязва не на много ситно.
-1 глава лук (в идеален вариант една връзка пресен лук) и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно;
-1-2 моркова, почистени и нарязани на ситни кубчета.
-2-3 с.л. масло
-1 ч.л. ким, сол и черен пипер на вкус
-1-2 стръка зелентия - най-вече копър, че си пасва със зелето
 Изпълнението е повече от елементарно:
 В купата на мултикукъра се слага маслото и докато загрява, се нарязват чесъна и лука - сравнително на ситно, но без престараване.
 Докато лукът се запържва, се нарязват и морковите и добавят при него.
 Морковите също отнемат 3-4 минути и в това време се нарязва зелето и добавя при тях. Разбърква се за малко и се налива около 1,2 - 1,5 л бульон или топла вода. Кукърът се затваря и на програма за супи/яхнии чорбата е готова за 10 максимум за 15 минути.
 След отварянето се слагат подправките, разбърква се и се проверява на сол.
 При сервиране много си върви с добавка на 1 ч.л. чили сос във всяка купичка. Но това за любителите на по-пикантното.
 Невероятно вкусна и питателна чорба от прясно зеле. 
 При това студена си е направо по-вкусна. Поне така я възприемам.
 При това е и направо бюджетна - има няма цели 2 леФа.

Вълча баница "изненада" от банички


 Е те това е наистина баница "изненада" и то не каква да е, а направо "вълча". Защо ли такава- ами след малко ще поясня, въпреки че е ясно - става дума за мръФки.
 При похода из шкафове и хладилници, от време на време им правя такава инспекция, открих пакет с триъгълни кори. 
 След вчерашната кренвиршка за закуска ми хрумна да направя пурички с разни колбаси - пак за закуска. Но както често става при мен, идеята ми е една, а става нещо друго.
  В купа се разбива едно яйце с малко разтопено масло - около 2 с.л. (или пък олио).
 Взема се една триъгълна кора и добре се намазва с яйчената смес.
 Слагат се поне две кръгчета тънко нарязан колбас, отгоре резенчета обелен домат, едно две листчета босилек, и резенчета кашкавал или някакво друго сирене - най-подходяща е моцарела, но нямах такава под ръка.
Двата края се затварят и кората се навива на рулце - като пуричка.
Как става, на всеки е ясно и няма какво да обяснявам.
Рулцата се нареждат в предварително намаслена тавичка или застлана с хартия за печене.
Направих 2-3 рулца с домашния си пилешки салам тип "камчия" и сетне се отнесох та не се видях:
-една кора намазах с тънък слой кайма като за кюфтета и резенчета домат и настърган кашкавал.
-друга с шунков салам, нарязан на ситно бекон, домат, лист босилек и кубчета кашкавал
- една или две с намачкан варен картоф с кайма
-направо обрах всички останки от хладилника
Та уж щях да правя отделни пурички, а взех, че яко натъпках тавичката. Стана нещо като баница от отделни банички.
Обилно намазах с разбитото яйце, тук таме сложих бучки масълце и няколко накъсани листчета босилек.
Пече се около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 200С, т.е. до готовност - зависи си от фурната.
Малко като поизстине, от тавата на дъската.
Всяка баничка си има самостоятелен живот, но истинската изненада, че си вземаш парче и не знаеш с какво е...
Не само банички за закуска, а си е направо цяла вечеря, че и си върви добре с питието ...
Правете и се наслаждавайте на нещо различно и дзверски вкусно.
НАЗДРАВЕ!