вторник, 9 юли 2019 г.

Вълча баница "изненада" от банички


 Е те това е наистина баница "изненада" и то не каква да е, а направо "вълча". Защо ли такава- ами след малко ще поясня, въпреки че е ясно - става дума за мръФки.
 При похода из шкафове и хладилници, от време на време им правя такава инспекция, открих пакет с триъгълни кори. 
 След вчерашната кренвиршка за закуска ми хрумна да направя пурички с разни колбаси - пак за закуска. Но както често става при мен, идеята ми е една, а става нещо друго.
  В купа се разбива едно яйце с малко разтопено масло - около 2 с.л. (или пък олио).
 Взема се една триъгълна кора и добре се намазва с яйчената смес.
 Слагат се поне две кръгчета тънко нарязан колбас, отгоре резенчета обелен домат, едно две листчета босилек, и резенчета кашкавал или някакво друго сирене - най-подходяща е моцарела, но нямах такава под ръка.
Двата края се затварят и кората се навива на рулце - като пуричка.
Как става, на всеки е ясно и няма какво да обяснявам.
Рулцата се нареждат в предварително намаслена тавичка или застлана с хартия за печене.
Направих 2-3 рулца с домашния си пилешки салам тип "камчия" и сетне се отнесох та не се видях:
-една кора намазах с тънък слой кайма като за кюфтета и резенчета домат и настърган кашкавал.
-друга с шунков салам, нарязан на ситно бекон, домат, лист босилек и кубчета кашкавал
- една или две с намачкан варен картоф с кайма
-направо обрах всички останки от хладилника
Та уж щях да правя отделни пурички, а взех, че яко натъпках тавичката. Стана нещо като баница от отделни банички.
Обилно намазах с разбитото яйце, тук таме сложих бучки масълце и няколко накъсани листчета босилек.
Пече се около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 200С, т.е. до готовност - зависи си от фурната.
Малко като поизстине, от тавата на дъската.
Всяка баничка си има самостоятелен живот, но истинската изненада, че си вземаш парче и не знаеш с какво е...
Не само банички за закуска, а си е направо цяла вечеря, че и си върви добре с питието ...
Правете и се наслаждавайте на нещо различно и дзверски вкусно.
НАЗДРАВЕ!

понеделник, 8 юли 2019 г.

Бохчички от лаваш с колбаси и сирена


  За пореден път показвам нещо, което просто не е рецепта, а е начин да си приготвим нещо дзверски вкусно за кратко време и то пак на принципа "обери хладилника". Когато в къщи сте двама, доста неща остават ей така по малко дет се чудиш в какво да ги вкараш...
  Необходими са ни толкова броя лаваши, колкото порции ще се правят. 
  Останалите продукти също са на око - шунка, колбас, кашкавал, някакво друго сирене, които се нарязват на ситни кубчета.
 Няколко стръка зелен лук се нарязват на ситно.
В тиган с малко мазнина се запържват лука и колбасите, леко се овкусява с червен и черен пипер, добавят се две три с.л. брашно с една бучка масло и се налива малко бульон или прясно мляко (може и топла вода - колкото да се получи гъста каша) - нещо като смес от бешамел с колбасите.

Всеки лаваш се топла в тигана с бешамела съвсем за кратко - колкото да се овлажни. Разстила се върху дъска и му се сипва в средата от плънката. Добавят се нарязаните на ситно сирена и леко се разбърква.
Сега е моментът да се сложи и малко магданоз или риган. Впрочем много е подходящо да се добави и настъргано варено яйце.
Лавашът се сгъва като плик и се получените бохчички се нареждат в намазнена тавичка една до друга.
Отгоре се наръсват се настърган кашкавал, но аз заложих на ситно нарязани кубчета кашкавал и малко зелентийка.
В тавата наредих четири такива, но тъй като остана малко място, бухнах за разкош и едно огромно кюфте.
Пече се за 20-на до 25 минути в загрята фурна на 180С. Тъй като всичко е готово е достатъчно лавашът да се запече и кашкавалът да се разтопи и зачерви.
Не искам да обяснявам каква дзверска вкуснотия стана.
Цялата играчка отнема изключително кратко време, а резултатът е просто невероятен...
Па и от хладилника се прибраха всички мънички парчета колбас, разни парченца сирена и т.н.
Правете смело.
Дори и да нямате лаваш, може да се замени с кори за баница, сгънати на четири.
А иначе това ястие си прилича на онуй - пълнените палачинки на майстора.
А и да не забравя - питието си върви чудесно с това напълно бюджетно ястие и НАЗДРАВЕ! 

неделя, 7 юли 2019 г.

Бяла пица със сирена


   Не бих казал, че сме  някакви почитатели на пицата, но и не я пренебрегваме съвсем, особено когато ти се ще нещо набързо и от типа почисти хладилника. Пък и в блога съм показал няколко варианта на пици.
  Мярнах в хладилника, че са се понасъбрали различни парченца от четири пет вида сирена и веднага ми хрумна идеята за оползотворяването им на пица, която ще си върви поднесена със салата от пресни домашни домати.
  Това, което направих си е пълна импровизация и няма нищо общо с известната пица Куатро Формаджо, която по принцип се прави с доматен сос, кашкавал, сирене, пармезан, моцарела, топено сирене, пресни домати, босилек.

Как се прави тестото за пица няма да пиша - за различните видове тесто доста съм писал в блога и много от тях са подходящи за пица. 
Тестото се разстила върху хартия за печене, поставена на дъното на подходяща тавичка.
Намазва се с  домашна майонеза, а за по-лек вариант със заквасена сметана. Имах обикновено сирене краве леко втвърдено, което настъргах първо отгоре. Останалите сирена - гауда, кашкавал и бри се нарязват на тънки ивички и се нареждат отгоре. За разкош поръсих с малко слънчогледови семки.
Тъй като сирената си вървят с горчица, сложих доста от онази лютивката и зърнестата.
Поръсих с подправки за пица.
Тука е мястото да кажа, че съм си направил един буркан такава домашна - смес от сушен риган, босилек, черен пипер, чубрица и розмарин. 
Пицата се пече в силно загрята фурна на 230С в рамките на около 15-20 минути.
Става разкошна, макар и не съвсем бяла заради обилното количество горчица, но както и да е ...

Важното е, че е много вкусна.

Впрочем нищо не пречи блатът да се намаже с доматен сос и да се наредят резенчета домати и сетне сирената, но идеята беше в случая да е само с тези продукти. Който не е привърженик на горчицата, просто може да я прескочи.

Най-важното е, че се прави бързо и лесно.
И да не забравим за студеното питие.
Наздраве!