събота, 6 април 2019 г.

Лесен десерт с чия, прясно мляко и плодове



Започвам с лафа на Баба, Бог да я прости, която казваше, че къща без чия, все едно нищо няма. 
Това в кръга на шегата.
Признавам си до преди месец изобщо не бях кусвал туй ти ми чудо, но едни приятели успяха да ме "излъжат" да пробвам един десерт. И аз който ям десерти веднъж дваж годишно, взех че пробвах. Съблазних се, че бе нещо шоколадово, но леко лигаво и с едни ситни зрънца дет нямаха сдъвкване. Както и да е, оказа се било чия с шоколад.
Малко след това попаднах в кварталния магазин на чия (може ли да липсва?) - 250 гр. за 2,30 лв и си купих едно пакетче - за проба.
Пробвах с 50 грама чия и една ч.ч. (200 мл) топло прясно мляко.
Сипах чията в млякото и оставих така за един ден. 
След това падна едно яко разбиване с пасатора и проба - може да се яде и зрънцата съвсем леко се усещат.
Подсладих с 2 с.л. мед и добавих 1 ч.л. с връх какао.
Получи се много вкусен и лесен за приготвяне десерт.
Дори не се чудих с какво да го украся - може би ягоди или нещо подобно, но не стигнах до там.
Правих и втори вариант и трети вариант.
В единия при пасирането добавих банан, а в другия - ябълка.
И в двата варианта стана много приятно.

Като краен извод - няма да стане моят любим десерт, но става наистина много приятен и най-важното много лесен за приготвяне десерт, който носи най-различни вариации.
На който чията му е на сърце, може смело да експериментира.

петък, 29 март 2019 г.

Лесна крем супа от лапад


 "Хванахме" се за зеленото - лапад, коприва, спанак ... Какво разнообразие от зелентии, с които могат да се направят направо стотици вкуснотии.
 Този път ще споделя как правя нашата лесна и мързелива крем супа от лапад. Прави се с минимум продукти и минимум усилия. То няма и какви инградиенти да описвам.
 В тенджерата се слага 1,2 л вода с щипка сол - буквално 1/2 ч.л. Докато водата завира, се измива лапада (ами като количество някъде около 400-500 грама - беше една голяма купа) и се обелват 2-3 три големи моркова. Не е необходимо на лапада се махат дръжки, дебели жили и др.п. 
Морковите се пущат във врялата вода за 5-6 минути, след това и лапада. След три четири минути  се вадят морковите, а котлонът се изключва.
С пасатора лападът се пасира както си е в тенджерката. При това количество вода и лапад се получава крем супа с достатъчна гъстота, но ако не е достатъчно може да се сгъсти с добавка на малко крутони, които пак да се пасират.
Морковите се нарязват на кубчета и връщат при пасирания лапад.
Овкусява се със сол, черен пипер, щипка джоджен или риган. Слага се бучка масло.
Като се сервира в крем супата могат да се пуснат кубчета сирене и да се поръси с тиквени семки. Може де се резне на ситно скилидка чесън - въпрос на вкус, но лимоновият сок или домашният ябълков оцет са задължителни.
Който желае може да добави и картоф заедно с морковите, който да се пасира с лапада - ще стане по-гъста, но на мен си ми харесва чистият вкус на лапада.
По същият начин може да се направи със спанак, с коприва и т.н.  Важното е, че няма запържване, няма някаква особена подготовка, както че се прави страшно лесно и бързо.

вторник, 19 март 2019 г.

Руло от свински гърди в мрежичка


 Продължавам с различните вариации на домашните деликатеси и разбира се с експериментите.
 Този път "заложих" на възможно най-бързото приготвяне на това руло от гърди и ще обяснявам всичко направо със снимките.
Парчето гърди без кост, което ползвах бе 1,2 кг.
Разрязох го с остър нож по дължина на две тънки парчета.
Този път нещо не се справих много добре с рязането и станаха малко неравномерни, което се отрази сетне на формата.


Двете парчета ги сложих едно до друго на дъската е овкусих със 
сол (общо 30 грама - 10 грама нитритна и 20 грама обикновена); 
сух чесън - 4 грама (но носи и повече - реших да не стане натрапчив вкуса от него); 
5 грама черен пипер 
и по 1 грам млян кориандър и кимион. 
В интерес на истината можеше да сложа и малко повече.
Най добре става като подправките се смесят и втриват в месото с ръка.
Месото навих на руло, но не стана равномерно и напъхах в кръгла кутия от узо, на която бях надянал мрежичката и старателно го набутах в нея.
След като го вързах от двете страни, ми се стори малко рехаво и го пристегнах и с конец доста добре.
Оставих така за около час.
Сетне във фурничката върху решетката - в месото забит термометъра, на дъното тавичка с вряла вода и постепенно увеличаване на температурата от 50С до 80С на долен вентилатор.
Горе долу за два часа и половина стигна 70С вътре.
Не го мих, а направо го пъхнах в камерата на хладилника за около 30-40 минути и сетне оставих в хладилника до следващата вечер.
И биде нападнато с хубаво питие.
Много добре държи формата, реже се тънкофайски.
На вкус много много добро, но на мен ми се стори леко безсолно, но на останалите им хареса на сол.
И може би дойде малко по-сухичко, защото гърдите бяха основно от месо.
То се вижда от снимката, че е основно месо  съвсем малко сланина.
Най-важното е, че стана много вкусно и сравнително бързо.
Ако нямате мрежичка за колбаси, може да се овърже много добре.
Като забележка - за по-добър резултат, може би трябваше готовото руло да го оставя поне за 24 часа в хладилника, преди да го вкарам във фурната.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!