събота, 12 януари 2019 г.

Маслен крем за торти - стари рецепти




Кратки и ясни. Лесни за изпълнение.

Какво ли няма в една стара къща?! Подхванах да правя нещо като домашни кренвирши и се оказа, че няма как да напълня овчите черва. Само шприц - но модерният се оказа, че не върши работа. Та се разрових из шкафове и гардероби ... и открих :) 
Чисто нов шприц в кутията си. 
Цяла антика. 
Само вижте какво пише: Министерство на народната просвета, Стопански комбинат "Учтехпром", Завод "М.В.Ломоносов" - Плевен. Цена - 6.00 лв щампована върху него. Със сигурност от преди 1989 год. 

В кутията - подробно указание за работа и най-популярните рецепти за крем (страшно полезни).
Свърши си страхотно работата - щом успях да шприцовам кайма през него. 





И си зададох въпроса: А какво ли е станало с този завод в Плевен? Дали някой от там го помни и знае?

петък, 11 януари 2019 г.

Пълнени "палачинки" - съботнички


 Не знам как се получава, но като влезна във ФБ, все ми излизат на първо място някакви бързи и лесни, при това мързеливи, банички. Юрвам се по линка и изпадам в лек потрес - смесете талкова брашно, толкова кисело мляко със сода, едни яйца и сирене; разбъркайте и печете сместа на тигана до готовност. Алоууу, кой Ви е казал, че това са банички на тиган ... Но последната от един измислен сайт, споделена над 100 пъти, направо ми прилоша. Кат( си представих тоз ми ти буламач да го пека и кат си се увлекох в лошите фантазии, щях да получа сърдечен удар.
 Па и денят бе почивен и реших да направя анти-баница на предложеното в тоз ми ти сайт. Демек ползвах идеята и направих свой вариант.
 Е те такава вкуснотия не очаквах да се получи.
И те така: 2 яйца, 8 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, в което е загасена 1 равна ч.л. сода, щипка сол и идея захар хубаво се разбъркват. Трябва да се получи тесто с консистенцията на кексово, че и малко с една идея идея по-гъсто. При разбъркването се натрошават и 50-а грама сирене. Може да се замени с настърган кашкавал както и направих.
От това количество тесто се получават цели осем броя - все пак зависи от големината.
Плочка сирене се нарязва на тънки квадрати. По същия начин се нарязва и парче кашкавал и шунка.







Тиган с незалепващо покритие се загрява силно и след това силата на котлона се намалява наполовина. В тигана се сипва една голяма лъжица от тестяната смес. Веднага върху нея се пльосва един резен сирене(кашкавал, шунка и т.н.). 

Буквално след 30 сек. се залива с малко от тестяната смес и тиганът се покрива с капак.

Пече се до "стягане" на палачинката и веднага след това се обръща и продължава да се пече под капак.


Ето е варианта с шунката.
Целта на занятието е да се слага по малко от тестото и като се сложи плънката, да не се разпльосква, а да запази формата.



Първото ми парче се получи не кръгло, а направо триъгълно. Но другите успях да им придам форма. 
Все пак следващите успях да си ги оформя на перфектни кръгове, покриващи само плънката от сирене, шунка, кашкавал.
В крайна сметка, бързи и лесни палачинки с невероятна плънка и невероятен вкус.

Правят се лесно без никакви усилия, а резултатът е дзверски вкусен.
Правете смело и не притеснявайте, че няма да стане.
Толкова вкусна закуска не съм правил отдавна. Страхотно си върви с домашен кефир!

четвъртък, 10 януари 2019 г.

Зелева супа - един различен прочит


 Преди два три дни попаднах отново на онзи невероятен филм на Луи дьо Фюнес - "Зелева супа" (то кой ли негов филм не е уникален?!). И като ги гледах как с Гърбавия и извънземното си похапваха зелева супа, ухаеща на дъждовал, направо не се стърпях.
 Два пъти го изгледах - схванах принципа на направията, но реших да си направя собствен вариант.

 Имаме си разкошно кисело зеле, моркови в наличност, глава лук и малко повече от 0,5 л телешки бульон с късчета месо. За 4-6 порции са необходими 1/4 кисела зелка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 голям морков. Останалото е написано по-долу.
В малко масло се задушават последователно ситно нарязаната глава лук, чесънчета и един настърган на ситно морков. Киселото зеле се нарязва на кубчета и се добавя при тях с малко от сока му. Слага се буквално щипка червен лютив пипер и няколко зърна черен пипер. Налива се бульонът, долива се топла вода - с разчет да се получи около 1,5 течност. След завирането, се остави да къкри поне около 25 минути - до хубаво омекване на зелето. Към края на варенето се добавя и 1 ч.л. сушени зеленчуци.

Сервира се топла - с ябълков оцет, обилно поръсена с черен пипер и чили на люспи.
Невероятно вкусна се получи. 
А колко е полезна за организЪма в това студено време няма да казвам. И при това напълно бюджетна.