събота, 10 ноември 2018 г.

Пържени уникално вкусни кюфтета


 За кюфтетата мога да изпиша цяла дисертация. Просто са едно универсално вкусно топче, което може да бъде от месо (кълцано или мляно), от зеленчуци, от кореноплодни или разни комбинации. Може да бъдат пържени, печени (на скара, във фурна), варени и т.н. т.н.
 Все пак предпочитам месните кюфтета и то пържени и все ми ще да бъдат разнообразни и различни.
 Тези са точно такива - много различни, дзверски вкусни и сочни.
 Преминавам направо към необходимите продукти и как се правят:
500 грама мляно месо (в случая конско, но може да бъде всякакво - свинско, телешко, смес и т.н.);
150 грама ситно нарязани колбаси (в случая поравно шунка и бекон); 
една ситно нарязана печена чушка (ако няма- прясна задушена за 3-4 мин. в микровълновата); 
един среден домат, обелен, почистен и само месестата част настъргана;
един среден картоф, измит, обелен и ситно настърган като леко се изцежда;
една дебела филия хляб накисната с прясно мляко или топла вода и изцедена (ако ни мързи, може и да не махаме коричката);
едно яйце; 2 с.л. сушени зеленчуци (от домашните ми), иначе 1/2 вр. ситно нарязан магданоз;
сол и черен пипер, 1/2 ч.л. кимион; 
Всички продукти се омесват в подходяща съдина. Желателно е да се месят по-продължително време.
Сетне каймата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник - поне за 2 часа, но колкото повече, толкова по-добре.
От отлежалата кайма се оформят кюфтета. За оформянето им ползвам една кутийка от консерва доматено пюре от 75 гр. (двете й страни са изрязани) и винаги кюфтетата са еднакви по големина.
Всяко кюфте се овалва в царевично брашно, в което се слага просто идея сол, черен пипер и риган. Нареждат се върху дъска за рязане или в чиния.
Когато останат за правене 2-3 кюфтета, тиганът се слага с мазнина върху котлона и се оставя добре да загрее.
Пържат се до хубаво зачервяване от двете страни, след като силата на котлона вече е намалена с 1/3.







Когато всички кюфтета са изпържени, се събират отново в тигана и се налива 1 черпак (100 мл) бульон (пилешки, зеленчуков изобщо какъвто има) или малко повече червено вино и щипка настъргана кора от лимон. Задушават се до оставането им отново на мазнина като поне един два пъти се обърнат.
Могат да се сервират с варени или пържени картофи, със салата, с постно зеле. Въпрос на предпочитание и желание.
Изброените съставки са само примерни и могат да се променят по желание. Примерно, добавката на една ситно нарязана кисела краставичка  би подобрила още повече вкуса. Или пък намачкана варена царевица.
Най-важното е, че тези кюфтета стават уникално, направо Дзверски вкусни и сочни. 
Топят се в устата и остава само да им се насладим с хубаво питие.
А ако случайно артиса някое кюфте, може да си направим и кюфтета по чирпански или пък с доматен сос.
Правете смело по собствен вкус и да не забравим - НАЗДРАВЕ!

петък, 9 ноември 2018 г.

Патешки бутчета с ябълков сос в слоукукър


 Това е възможно най-лесното и вкусно патешко бутче, което съм приготвял.
 Много хора се стряскат от приготвянето им, защото мислят, че е трудно и трудоемко. В действителност, при приготвянето им в слоукукъра по този начин, най-трудната част е беленето и чистенето на ябълките. За едно бутче- една ябълка. Желателно сладко кисела.
Бутчетата се измиват и овкусяват със сол и черен пипер на вкус. Ползвам моята универсална гурме сол.
Бутчетата се нареждат в купата на слоукукъра с кожата надолу, а около тях се нахвърлят нарязаните на произволни късчета ябълки.
Слоукукърът се включва на 1-ва степен за 4,5 часа, или на 2-ра - за 3 часа.
Това е. След като изпиука, се проверява готовността.
Бутчетата трябва да са омекнали и месото да се отделя от костите буквално само.
Ябълките се прецеждат от излишната мазнина и намачкват добре и полученият сос се поднася към бутчетата.
Сосът може да се промени допълнително с малко портокалов сок.
Невероятно лесно и бързо за подготовка и много, много вкусно...

неделя, 4 ноември 2018 г.

Деликатесно руло от свинско контрафиле


  Това е един невероятен деликатес от свинско контрафиле, което става много сочно и крехко и при това е невероятно вкусно мезе към питието.
 Подготовката му отнема максимум 20-а минути, същинското приготвяне - секунди. Най-трудоемката част е чакането.
 Взема се свинско контрафиле - условно казано парче от 1 кг и се почиства от ципите. С остър нож се по дължина се реже тънко, за да се разгърне като лист. Овкусява се с подправките и се навива като руло, което се овързва добре и се пъха в плик за печене, който също се овързва добре. Така трябва да престои в хладилника поне 48 часа.
 За кг филе са необходими 22 грама сол (може поравно нитритна и обикновена сол), 5 грама захар, 4-5 грама млян бял пипер, буквално по 1/2 гр. индийско орехче и кимион (на върха на ножа). Подправките се смесват и с ръка се втриват в месото. Трябва и малко да остане от тях - за втриване във външната страна на рулото след навиването и връзването.
Може и да се направят две рула от парче месо с тегло кг. Така по-лесно се съхранява.
След тези 48 часа в хладилника, се вади да престои няколко часа в кухнята, т.е. да стане със стайна температура и се пяха във фурната.
Фурната се включва направо на 80С само на долен вентилатор. За парчета по около 0,5 кг са достатъчни около 2,5 часа, но най-сигурно е да се ползва термометър за печене. Стегне ли 70С, значи е готово.
Следва охлаждане в студена вода и сетне поне за нощ в хладилника.
В плика се е отделил бульон, който е много вкусен и не се изхвърля, а може да се ползва за някакво ястие.
Всъщност, това е и най-трудната част. Чакането да стане и да бъде нападнато.
Конците от връзването се махат и нарязва тънкофайски.
Невероятно крехко, сочно мезе.
Който иска, може да промени някои подправки по собствен вкус.
Важното е, че не изисква особени умения, специални уреди, пликове, опаковки и др.п. Който не иска си играе с оформяне на рулото, просто месото го овкусява добре, слага в плика за печене, овързва и приготвя.
Бързо, лесно и дзверски вкусно.
Правете смело, забравете за промишлените Е-та и НАЗДРАВЕ!