понеделник, 10 септември 2018 г.

Тиквички на фурна "изненада"


 Който е поглеждал в блога ми, знае че харесвам тиквичките и че за тях имам доста вариации - едната е направо уникална. 
 Но и не обичам много врътня около тях и този път направената вкуснотия е просто невероятно лесна. То и не е рецепта, а е просто една идея да се приготвят тиквички бързо, лесно и с минимум усилия. 
 Времето за подготовка отнема буквално пет минути и цялата тази вкуснотия е готова за отрицателно време.
 Нарочно няма да давам и количества - всеки може да си прецени какво количество да си приготви, но съм сигурен в едно - трябва да се заложи на повечкото, че бързо свършват.

Необходими са: тиквички, овкусена кайма, няколко резенчета кашкавал (моцарела или други сирене), малко мазнина, соев сос, черен пипер.
Изпълнението е от просто по-простичко - на ниво кулинарни умения "детска градина".
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца или на филийки. Слагат се в голяма купа и се мариноват за 20-а минути с олиото, соевия сос, черния пипер. Могат да се добавят и подправки по желание.
Фурната се загрява на 200С с вентилатор,  тиквичките се нареждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат за 5-7 минути.
След това тавата се вади, тиквичките се обръщат с лопатка и върху всяка тиквичка се слага по парче от овкусената кайма - може като топче, плоска - въпрос на желание. Тавата се връща във фурната, но вече на 160С с вентилатор или на 180С - без.
Печенето продължава максимум 20-а минути (в моята фурна - точно 15).
Тавата пак се вади - отгоре се нареждат парченцата кашкавал (моцарела или каквото е налично) и се връща във фурната. Може да се допекат за 4-5 минути, може фурната да се изключи  и от топлината й кашкавалът да се разтопи - това е целта.От тук нататък всичко е въпрос на фантазия - върху тиквичката и под каймата може да се сложи кашкавал или парче домат и т.н.
Важно е, че всичко е много лесно и бързо, както и че носи на всякакви фантазии.
Още по-важно е, че става дзверски вкусно и при това не се налага да се пържи, не пръска из кухнята ...
С две думи колкото бързо, толкова и здравословно.
Правете смело и проявявайте фантазия.
И да не пропуснем да си кажем Наздраве, че от тези тиквички става разкошно мезе.

понеделник, 3 септември 2018 г.

Черупките от яйца са полезни


Яйчената черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. (общо 27 елемента). Изключително важно е значителното количество силиций и молибден в черупката, защото ежедневната ни храна е крайно бедна на тези елементи, а те са много необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.
Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни е полезен за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза;

Домашна рецепта за калциев цитрат – непълна чаена лъжичка смлени черупки се смесва с супена лъжица прясно изцеден сок от лимони. Когато смесите двете съставки се получава химична реакция и се наблюдава шуптене и пукане. Тази смес се оставя да престои 4 часа. Тази калциева маса се приема за един ден, като е добре към нея се добави още капка витамин Д и 150 милиграма магнезий. Препоръчва се за здрави кости и зъби, при мускулни съкращения, нервна проводимост, за енергия, подсилване на имунитета и други.
 
Тези черупки са отлично средство за извеждане на радионуклидите и може ефективно да се прилагат в огнища на радиоактивно замърсяване. Те възпрепятстват натрупването на стронций 90 в костния мозък (употребяват се от 2 до 6 гр дневно).

Мислех да пиша повече, но след като натрупам още материал.

П.П. И един полезен съвет като бонус:
Не чупете яйца, освен ако не Ви трябват с цели жълтъци, а просто правете дупка в тях и вадете съдържанието. То се вижда на снимката как ...
След това целите черупки се измиват добре, могат за сигурност да се прекарат през микровълновата за 30-40 сек. 
И след това могат да се напълнят с желирани плодове, желирано месо или други неща и да се поднесат на трапезата.
Всичко изглежда много ефектно.

Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки
Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки

събота, 1 септември 2018 г.

Кашкавалени топчета


 Тези кашкаваленки са страхотни както за закуска, така и като мезе към питието. Разликата в изпълнението е минимална.
 Най-важното е, че освен минимума продукти, се ползват само купа, вилица, чаена лъжичка и касерола с олио.

 Необходими са:
1 голямо яйце, 3 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода + малко лимонов сок, около 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. настърган кашкавал - това за закуската,
а за мезето се увеличава количеството на кашкавала на чаша и половина, че и повече ...
В подходяща купа се разбива яйцето с вилица, добавя се киселото мляко, в което се загася содата с лим.сок и на части се добавя брашното като се бърка с вилица. Сипва се и настърганият кашкавал и пак се разбърква.
Получава се една ей такава доста гъста лепкава консистенция - почти като за мекици.
При необходимост може да се добави още малко брашно.
Просто трябва да държи форма.


В касерола се загряват поне два пръста олио (колкото повече по-добре).
С чаена лъжичка се  гребва от тестото и с помощта на друга се пуща в загрятото олио. Количеството е малко - буквално колкото малък орех.
Пържат се много бързо и дори сами се обръщат в касеролата, ако олиото е в повече. Когато хубаво се зачервят, се вадят върху кухненска хартия.
Наистина са много вкусни.
По метода си на направия приличат на обикновени бухти, но заради много кашкавал са си направо кашкавалки.




Ето как изглежда една разполовена - много добре бухнала и  на шупли .

Вкусни са както топли, така и изстинали.

А, че стават страхотно мезе за студено питие в тези жеги, може да бъдете сигурни.