понеделник, 3 септември 2018 г.

Черупките от яйца са полезни


Яйчената черупка, състояща се 90% от калциев карбонат, се усвоява лесно. Тя съдържа всички необходими за човешкия организъм микроелементи: мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др. (общо 27 елемента). Изключително важно е значителното количество силиций и молибден в черупката, защото ежедневната ни храна е крайно бедна на тези елементи, а те са много необходими за нормалното протичане на биохимичните реакции в организма.

Съставът на яйчената черупка съвпада поразително с този на костите и зъбите, освен това стимулира хемопоетичната функция на костния мозък, което е особено важно в условията на радиационно увреждане.
Профилактичен прием два пъти годишно на яйчни черупки от възрастни е полезен за предотвратяване на гръбначни заболявания, зъбен кариес и остеопороза;

Домашна рецепта за калциев цитрат – непълна чаена лъжичка смлени черупки се смесва с супена лъжица прясно изцеден сок от лимони. Когато смесите двете съставки се получава химична реакция и се наблюдава шуптене и пукане. Тази смес се оставя да престои 4 часа. Тази калциева маса се приема за един ден, като е добре към нея се добави още капка витамин Д и 150 милиграма магнезий. Препоръчва се за здрави кости и зъби, при мускулни съкращения, нервна проводимост, за енергия, подсилване на имунитета и други.
 
Тези черупки са отлично средство за извеждане на радионуклидите и може ефективно да се прилагат в огнища на радиоактивно замърсяване. Те възпрепятстват натрупването на стронций 90 в костния мозък (употребяват се от 2 до 6 гр дневно).

Мислех да пиша повече, но след като натрупам още материал.

П.П. И един полезен съвет като бонус:
Не чупете яйца, освен ако не Ви трябват с цели жълтъци, а просто правете дупка в тях и вадете съдържанието. То се вижда на снимката как ...
След това целите черупки се измиват добре, могат за сигурност да се прекарат през микровълновата за 30-40 сек. 
И след това могат да се напълнят с желирани плодове, желирано месо или други неща и да се поднесат на трапезата.
Всичко изглежда много ефектно.

Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки
Една цяла, средна по размер яйчена черупка доставя около 750-800 мг елементарен калций плюс други микроелементи включително, но не ограничени до магнезий, бор, мед, желязо, манган, молибден, сяра, силиций, цинк, (общо 27 елементи). Съставът на яйчената черупка е много подобен на този на нашите кости и зъби.

Връзка към публикацията: Рецепта за домашно приготвен калций и магнезий от яйчени черупки

събота, 1 септември 2018 г.

Кашкавалени топчета


 Тези кашкаваленки са страхотни както за закуска, така и като мезе към питието. Разликата в изпълнението е минимална.
 Най-важното е, че освен минимума продукти, се ползват само купа, вилица, чаена лъжичка и касерола с олио.

 Необходими са:
1 голямо яйце, 3 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода + малко лимонов сок, около 1 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. настърган кашкавал - това за закуската,
а за мезето се увеличава количеството на кашкавала на чаша и половина, че и повече ...
В подходяща купа се разбива яйцето с вилица, добавя се киселото мляко, в което се загася содата с лим.сок и на части се добавя брашното като се бърка с вилица. Сипва се и настърганият кашкавал и пак се разбърква.
Получава се една ей такава доста гъста лепкава консистенция - почти като за мекици.
При необходимост може да се добави още малко брашно.
Просто трябва да държи форма.


В касерола се загряват поне два пръста олио (колкото повече по-добре).
С чаена лъжичка се  гребва от тестото и с помощта на друга се пуща в загрятото олио. Количеството е малко - буквално колкото малък орех.
Пържат се много бързо и дори сами се обръщат в касеролата, ако олиото е в повече. Когато хубаво се зачервят, се вадят върху кухненска хартия.
Наистина са много вкусни.
По метода си на направия приличат на обикновени бухти, но заради много кашкавал са си направо кашкавалки.




Ето как изглежда една разполовена - много добре бухнала и  на шупли .

Вкусни са както топли, така и изстинали.

А, че стават страхотно мезе за студено питие в тези жеги, може да бъдете сигурни.


сряда, 29 август 2018 г.

Омлет с мини кюфтенца


 Нещо от поредицата бързо, лесно и вкусно, което се прави с минимум усилия и става дзверска вкуснотия.
 От овкусена кайма (сол, черен пипер) - примерно 150 грама се правят мини кюфтенца - горе долу с големината на смилянски боб.  

В тиган с незалепващо покритие в много малко масло се запържват кюфтенцата при често разбъркване.
Докато кюфтенцата се запържват, две яйца се разбиват с щипка сол, бял пипер и 1 с.л. прясно мляко.
Яйчената смес се сипва в тигана като се стремим да разпределим кюфтенцата правилно - е, тука не бях от кръжока сръчни и не се справих много добре.
Тиганът се затваря с капак и котлонът се изключва - след 6-9 минути омлетът е готов.
Как и с какви зелентии ще се сервира е вече въпрос на мерак.
Важното е, че става много много вкусен омлет.