сряда, 30 май 2018 г.

Патешко магре с мед и узо


 За патешкото магре съм писал, писал ... но това стана много сполучливо в комбинацията с мед и узо.
 Необходимо е патешко магре (горе долу едно за двама - все пак е мезе) и подправките са на вкус.

Всяко парче се почиства (понякога откъм кожата има едни неприятни останки), а по желание може да се премахне и част от мазния пласт.
Слага се в купа, наръсва се с черен пипер, няколко с.л. соев сос и 2-3 с.л. узо.
Разбърква се и се оставя да се маринова поне два часа на хладно.
Важи принципа - колкото повече, толкова по.добре.



В тиган с незалепващо покритие (добре загрят) магрето за запича от двете страни за по 3-4 мин. като се залива с по 1-2 ч.л. мед и пак се залива с малко узо.
Вижда се как е променило цвета си и се е карамелизирало от меда.
Отгоре се слага бучка масло и се прехвърля заедно с тигана във фурната на 180С за 8-10 минути - не повече.




След изваждането магрето се премества в друга съдина, а в тигана се налива малко бульон (бяло вино, вряла вода - въпрос на желание) колкото да се деглазира и получи приятно сосче, на края - още една бучка масло.
С това сосче се залива нарязаното тънкофайски магре.
Невероятно просто дзверски вкусно като мезе.
Наздраве!

понеделник, 28 май 2018 г.

Супа коприва със забулени яйца


Рядко показвам супи, но сега има зелентии по пазаря и двора. 
За мен направията на една супа е нещо, което отнема максимум 10 минути подготовка и сетне мултитенджерата за 10 минути я приготвя.
А и започнах със Старите готварски книги и първи в тях са супите.
Ето я рецептата от 1928 год.

 
 Пояснявам "чисто масло" е зехтин.
Разликите - след измиването на копривата, я попарвам във вода за 10 минути и след това се нарязва на ситно.
Вместо лимонтозу - прясно изцеден лимонов сок и ситно нарязано лимончето.
Малкото ориз е 2-3 с.л. предварително измит.
Вместо да варя яйца и т.н., когато супата е готова внимателно в купичка се чукват едно по едно четири яйца и едно по едно внимателно се  пущат в тенджерата със супата. Съдината се затваря и след 10-а минути айцата са се самобулили и супата е готова за сервиране.
Във всяка купа се слага по едно такова яйце.


 Яйцата са станали перфектни.

 Супата, освен че е много вкусна е и много полезна и дава на организма ценно желязо.

 Като говорим за ползите, водата от изкисването на копривата се изчаква да поизстине, прецежда се през кухненска хартия и се пие.

 Хем вкусно, хем полезно.

Боб чорба със свински крачета


  С изненада установих, че в блога ми направо си няма рецепти за боб или за свински крачета, а това са са ни любими ястия и при това се правят често.
 Все съм си мислил, че да се сготви боб или свински крачета, не е кой знае каква философия и няма какво да се пише.
 Наскоро публикувах снимката на ей тази боб чорба със свински крачета и маса народ пита за рецепта.
 Така че ще взема да запълня празнината поне с тази боб чорба.
 Като казах боб чорба и се сетих, че в БГ никой не казва боб супа, леща супа, шкембе супа, а все чорба, но това е друга тема.
 Сега само ще вметна, че от няколко години ползвам мултитенджера (т.е. мултитукър) и в него варенето на боб, на крачета и др.п. си е направо песен. Затова май и тенджерата под налягане отдавна е пенсионирана и като такава е в пълна неизвестност.
 Количествата за тази боб чорба са доста условни, но все пак:
необходими са месо от свински крачета и една купичка боб (около 300-350 грама); 1 глава лук, 1 морков и 2-4 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио и 1-2 ч.л. джоджен.
 Ползвам и 2-3 с.л. от микса от сушени зеленчуци, който си правя всяка година.

Изпълнението не е трудно, но все пак:
Свинските крачета се почистват, измиват и варят в леко подсолена вода до пълното им разкапване, т.е. месото да вземе да пада от костите. Когато поизстинат, се обезкостяват и с част от бульона се прехвърлят в подходяща съдина и оставят да се желират. 
В този им вид могат да се ползват за много неща - за пача, за чорба и за какво ли не още.
Приготвянето на боба с мултито наистина си е песен. Отнема ти не повече от 5-6 минути лично време.
Бобът се измива и слага в купата на мултито заедно с 3-4 купички вода и се забравя за няколко часа.

N.B. Сол не се слага! При предварително слагане на сол рискът бобът да си остане "дрънкащ" и хрупав е огромен.

След това мултито се включва на програма яхния (F-2 на моя), която е 25 минути и след това автоматически преминава на подгряване (за цели 24 часа). Така че когато ми дойде на ум за него, отварям капака и изливам водата като не забравям да сплакна още веднъж боба.
Около 1/3 (че и дори половината) от него понамачквам с оная джаджа за мачкане на картофи, ама не да стане на каша, ами колкото да се начупи на ситно. При боба се слагат подправките, ситно нарязаните лук, чесън и морков, олиото, сол на вкус, 4-5 (може и повече) с.л. от желираните крачета, налива се около 1,5 л вода. Затваря се и отново на същата програма.
В това време може да се свърши някаква друга работа.

Сервира се максимално топъл и обилно ръснат с чили (счукан лютив червен пипер) и оцет.
Бързо,лесно и вкусно. 
Класика. Хапваш и ревеш от кеф. А лютивкото се гаси с хубаво питие.