събота, 17 февруари 2018 г.

Картофени банички


 Нямаше да се сетя да направя тези картофени банички (рулца или там каквото станаха), ако не бях видял в една баничарница да продават картофени банички, които на външен вид приличаха на тези със сирене. И си припомних вкуса на родопския клин с картофи и ...
 Ама нямаше да съм си Я, ако не пробвам нещо по-различно. И ето го резултатът - нещо страхотно вкусно.
 Точно за тези са необходими:
5 големи картофа - около 500-600 грама
за подправянето им - сол и черен пипер на вкус; 1/4 к.л. индийско орехче, 1/2 ч.л. риган (или чубрица- въпрос на предпочитание), няколко стръкчета пресен копър и магданоз, както и масло около 25 грама
100-а грама кашкавал (гауда, ементал или друго твърдо сирене, може и моцарела. Със синьо сирене ще стане трепач)
150-а грама шунка или колбас какъвто има
кори за баница. Най-добре е триъгълни печени на сач. Или обикновени пак на сач, защото са по-дебели. Ако са обикновени, трябва да се слепват две по-две и да се нарежат в подходящ вид.
Количеството на корите зависи от количеството на плънката и колко ще се слага. При мене излезнаха 12 парчета.
Необходими са също така поне 2 яйца, олио за мазане на корите и олио за пърженето.

Изпълнението е изключително лесно:

Картофите се сваряват, обелват и пасират на пюре - могат да се намачкат и с вилица. Слагат се всички подправки и маслото, както и ситно нарязания копър и магданоз. От колбаса се отделя едно парче - около половината от него, което се нарязва на много ситно и се добавя към пюрето. Всичко се омесва много добре.
С четка кората леко се намаслява. В широкия край се слага малко картофено пюре, отгоре резенче от кашкавала и резенчета от колбаса и отново пюре.
Количеството е по желание, но горе долу са 2-3 с.л.

Кората се навива на хубаво стегнато руло - завива се все едно се правят сарми.







Така се процедира докато плънката свърши.
Нареждат се с "шева" надолу - така по-добре ще запазят формата си.
След това яйцата се разбиват в подходяща купа. Може да им се добавят и 2-3 с.л. прясно мляко.
Всяка баничка се потапя добре в яйцето, но съвсем леко да попие от него и е готова за пържене. След потапянето се оставят буквално за 20-30 секунди да го попият.
В подходяща касеролка се сипва олио (около 2 пръста), загрява се добре и сетне силата на котлона се намаля с 1/3, т.е. пържат се на 6-та степен от 9.
Пържат се по 2-3 броя, като се обръщат до леко зачервяване.

Ето ги в разрез - кашкавалчето се е поразтекло.
По-вкусни са като поизстинат малко, но нямаше кой да ги чака.
Могат да се поднесат с някакво млечно-майонезено сосче или млечно чесново такова и да се топват в него.
Въпрос на предпочитания.

Дзверска вкуснотия.











П.П. Сега и втория начин на направията - за тези, които не са любители на пърженото.
Тавата за печене се застила хартия за печене и оваляните в яйчната смес банички се нареждат в нея на малко разстояние една от друга. Могат дори леко да се притиснат с ръка - да придобият леко плосък вид.
Могат да се ръснат и със сусам.
Пекат се в предварително загрята на 180С фурна - до зачервяване.

П.П. Най-доброто на тези банички е, че носят всякакви вариации в зависимост от наличните продукти. Само наблягам на това, че със сирене или моцарела ще бъдат просто невероятни.

Още по-добро е, че могат да се поднесат като предястие, че дори и като гарнитура - на едни пържоли като мене.

Конски суджук


 Скоро писах за конските кюфтета и споменах, че намерих къде може да се купи конско. Поради тази причина правих този конски суджук, но по различен начин и затова ще го споделя и доста се различава от начина, по който съм правил преди това конска наденица.
 Веднага уточнявам, че разликата е не само в съотношението на месото, но и в солта и подправките, а те са както следва:

Съотношение на месото:
 75 % смляно конско, 15 % смляно свинско от плешката и 10 % прясна сланина, смляна замразена на най-едрата решетка

Подправки на кг, готова смес:
сол - 20 грама (по 10 гр. нитритна и обикновена готварска)
захар - 2 грама
черен пипер - 5 грама
кимион -3 грама

Нищо друго. Но тава не пречи всеки да си измени съотношението на подправките и да добави и други по собствен вкус.

В изпълнението няма нищо особено: месото се нарязва смила, омесва добре с подправките и престоява на хладно за 24 часа.
Пълни се в свински черва, които не се връзват, а само увиват през 20-а см.
Суши се около 10-14 дни на проветриво място, като първите дни се пресова леко, за да вземе плоска форма всяко парче.
Тези дни времето бе сравнително топло (без отрицателни температури) и за 10 дни стана. Дори мога да си призная, че леко го "изпуснах" и стана малко по-твърдо отколкото исках.

Лесно, бързо и Дзверски вкусно.

Наздраве!

петък, 16 февруари 2018 г.

Пържен телешки (говежди) дроб - по различен начин


 Това не е рецепта, а по-скоро един различен начин да се приготви вкусен и крехък говежди, телешки, че и свински черен дроб.
 Необходими са - черен дроб, сол и черен пипер на вкус, едно-две яйца и малко олио за пръжването.
 Разликата е единствено в начина на изпълнение:
Дробът се измива добре и се нарязва на тънки филийки с дебелина около 0,5-0,7 см и с желана големина. Най-лесно се реже, когато дробът е полузамразен.
Предпочитам да е като малки пържолки. С остър нож се обелва ципата на дроба и се отстраняват всички вени и др.п.
С тъпата страна на ножа всяко парче се начуква леко.
В купа се разбива яйцето заедно с малко черен пипер. Парчетата дроб се овалват в яйцето и оставят да престоят така поне 30-а минути. Колкото повече, толкова по-добре.

В тигана се загрява малко олио (най-добре е поравно олио и масло или олио и гъша мас).
Парчетата дроб се пущат в силно загрятата мазнина и буквално след 30-а  - 40 секунди (като се появи отстрани леко зачервяване) се обръщат и пържат също толкова и веднага се вадят. Солят се на вкус веднага след изваждането от тигана.
Може да се поднесе с домати, зелена салата, картофи или някакво пюре - въпрос на желание.

Резултатът е невероятен крехък пържен дроб.
Бързо, лесно и дзверски вкусно.