сряда, 3 януари 2018 г.

Пуска като закуска


 За пуската като невероятен Дзверски вкусен деликатес съм писал вече и то само с възторг.
 Само ще се повторя, че по нашия край пикочният мехур на прасето или говедото се нарича точно така "пуска". От там идва и името на деликатеса, който с доста неща се различава твърде много от бабека и др.п. 
 На мен не ми е известно някъде другаде да се прави, макар че наскоро ми казаха, че имало и района на Пазарджик и Мало конаре нещо подобно. 
 На нашия пазар от октомври до март могат да се купят изсушени пуски с най-различни размери, които могат да се ползват за направата не само на типичната пуска, но и за други месни деликатеси - например за моя "Не е странджански дядо", който правих миналата година и стана направо върховен.

При едно пътуване преди малко повече от месец в един магазин за месо близо до Пловдив ми направи впечатление, че продават "Фуска" - по 1 лв за брой. Доста поспорихме с продавачката дали не е пуска, но убедително ми показа спецификация, с която са ги заредили и там си пишеше "фуска". След това с продавачката на пуски на нашия пазар също спорихме и тя беше категорична, че пуската си е свинския мехур, а фуската е изсушената гуша на мисирка (пуйка), която била по-малка и се ползвала по същия начин за пълнене с месо. Както и да е, вече си бях купил няколко и трябваше да измисля нещо за тях, още повече че наистина бяха малки.

 Та така, необходими са свинска и телешка плешка в съотношение 70:30 %, т.е. за кг - 700 грама свинско и 300 грама телешко.

 Подправките, както обикновено ги давам за кг месо:
 -22 грама сол (1 с.л.)
 - 6 грама (1 ч.л.) прясно смлян черен пипер
 - 5 грама (1 ч.л.) захар
 - по 2-3 грама (1/2 ч.л.) кимион и толкова сух чесън
 - 1 ч.л. чили
 - 1 с.л. с връх пушен червен пипер (чилито и пипера не се сетих да ги тегля, защото ги слагах на другия ден в каймата, но примерно 5 гр чили и 20 грама от пипера)
 - 50 мл бърбън (или водка)

 Изпълнението не е много по-различно от това на останалите домашни колбаси:


Месото се нарязва на произволни късчета, които могат да минават през месомелачката.
Смесва се с половината от солта, захарта, черния пипер, кимиона и сухия чесън. И се оставя на хладно за една нощ или 24 часа.
Преди да се мели, се слага във фризера в торбички поне за час-два, колкото да стегне (не да замръзне). Така се мели по-лесно, а не се намачква от месомелачката.
Мели се на най-едрата решетка. Омесва се добре с останалата част от подправките, пиперите и бърбъна и заминава на хладно пак за 24 часа.
 
Пуската се накисва за 40-а мин. в хладка вода с няколко капки лимонов сок.
Сетне през фуния се пълни плътно, овързва се и където се виждат мехурчета се надупчва с игла.
Тука е готова, изтеглена и готова да висне.

Нека си повисят на остъклената тераса поне 24 часа и сетне се пресоват между две дъски поне за 24 часа. След два-три дни пресоването се повтаря.
Номерът с тегленето е ясен. Като пуската загуби 30-а % от теглото си, значи е готова за консумация.
Това за пуска с тези размери отнема малко повече от 3 седмици.


Тука е точно в края на 4-та седмица и е загубила 35 % от теглото си.
Значи е идеална за консумация.






С треперещи ръце се пристъпва към тънкофайско рязане.
Чуден цвят, невероятен аромат с лек привкус на опушено, приятно мека но и твърда консистенция.
Много ми заприлича на салам "закуска".


Веднага биде нападната и в интерес на истината за отрицателно време една цяла пуска биде ометена.
Нека да не пропусна, че и питието яко си върви с нея.

Само който я пробвал може да разбере за какво говоря.
Мислех си това да е първата публикация за Новата година, но както и да е. Това не е толкова важно.

П.П. Определено направеното не е пуска, но си позволих да ползвам името на обвивката, защото не успях да измисля някакво подходящо име, а ползваното го даде Чедото като временен вариант.

Наздраве!

Майонеза с дроб от треска


 Не мислех да започвам тази година точно с тази майонеза, но понеже това не е публикация, а си е просто едно интересно полезно предложение, просто го споделям.
 Това е един начин да се оползотвори нещо, което по принцип изхвърляме или пренебрегваме изцяло.

Няма да обяснявам, но дробът от треска е една от най-полезните храни с високото си съдържание на витамини, омеги и др.п. само казвам, че е Дзверска вкуснотия.
Хапваме си го, когато го открия по магазините (че не винаги го има). Качественият дроб е единствено с олио в консервата. И точно това олио обикновено става жертва - топнем веднъж два пъти залъчето и остатъка заминава бадева ...
 Е защо вместо да се изхвърля, да не вземе да се оползотвори - например в една майонеза.
 От тука нататък нищо сложно: едно яйце, 1/2 или 1 ч.л. горчица, 1/2 скилидка чесън, олиото от консервата заедно със ситните парченца дроб и зрънцата черен пипер, долива се още олио до 250 мл и 1 с.л. лимонов сок.
 Приготвя се по познатия начин, а резултатът е невероятен: страхотен вкус, леко пикантен с оттенък на рибка. Много подходяща за риба, за морски деликатеси. 
 Предполагам, че ще стане и с олиото от други консерви риба - в момента си представям какъв ще е вкусът, ако се направи с олиото на пушени шпроти, например. Като пробвам, ще споделя.
 Лесно, полезно и вкусно!

петък, 29 декември 2017 г.

По случай 3-та годишнина на Блога


 Преди малко направих последната публикация в блога за тази година.
 След 10-на дни, на 8-ми януари ще станат три години от първия ми пост, макар че поради "уменията" ми стана видим на 15-ти януари. Никога не съм очаквал, че при наличието на стотици кулинарни блогове с известни имена, един блог на Дзвер (кой е този?) ще набере толкова последователи и толкова посещения. Направих го за собствено удоволствие и да споделям моите експерименти-основно месни, защото без мЕсо и сирене на масата, все едно, че е празна. Е, може вместо тях да има хубаво питие...
 По този повод, че на 15-ти януари Блогът прави три годинки реших да подаря на 30 човека, които го следят по една книжка, издадена от моите любими с 60+ рецепти от него.
 Условието е да харесате някоя рецепта от блога, да я да споделите с бутона на ФБ под нея при Вас и поставите линк на страничката ми във ФБ. Харесванията на страницата ми не са задължителни.
 На 16-ти януари ще избера поне 30 от Вас и ще Ви изпратя по "Еконт" по една книжка за Ваша сметка. Ако не се лъжа, цената за доставка е 4,00 лв.