неделя, 20 август 2017 г.

Различно домашно кисело мляко - полезно


 С домашно кисело мляко няма да изненадам никого - всеки си има собствен начин на направия. Па и няма нищо особено:
 Ако домашното мляко е сигурно, достатъчно е да се загрее до 43-45 С, да се разлее в компотени буркани с винтова капачка, във всеки буркан да се разбие по 1 или 1 1/2 с.л. закваска (от друго кисело мляко), да се затвори и остави на топло. Ползвам малък трик - пъха се буркана в ръкавица от тези домакинските дебелите за вадене на тавите от фурната. След три часа е готово и заминава в хладилника.
 Ако млякото не е сигурно, по-добре е да се загрее до 75-76 С и сетне като се охлади до нужната температура, се слага в бурканите и подквасва.
 Може да се ползва термометър или при повече опит - старият трик с кутрето.



Понякога за закваска ползвам и такава готова, която се продава в различни магазини.







Всичко стана ясно за домашното кисело мляко, сега изненадата.
Когато има овче сирене, се натрошава с вилицата на много ситно с разчет две - две и половина супени лъжици на буркан (че и повече). Ако няма, става и с краве сирене. 
Натрошеното сирене се слага във всеки буркан, сетне млякото, закваската и от там нататък както си се прави.

Това мляко е желателно да престои поне седмица в хладилника. Става много вкусно.
Прецедено е много подходящо за млечни салати от типа на Снежанка и т.н. 
Има вкус на катък.
Просто е невероятно.


П.П. Това на снимката е след престой в хладилника от месец и направо си бе придобило вкуса на катък.



Отцедената суроватка е много много подходяща за направата на бухти.

Ето едни такива...
Страхотни за закуска.

Мармалад "Асорти" - полезно предложение


Заминаваме на почивка на следващия ден и се оглеждаме из къщи и хоп изненада: мъдрят се 2-3 праскови, десетина кайсии, шепа сини сливи, два три банана, един  два портокала, ябълки, че и лимони. Ха сега де - нито да се изядат, нито да се вземат, с изключение на лимоните и ябълките за 10-а дни ще станат на петмез. И при тази мисъл ми хрумва да взема да спретна на бърза ръка един мармалад. 
Речено и сторено: кайсиите, прасковите и сливите се заливат с вряла вода за 3о-а секунди, веднага се заливат със студена вода и сетне се белят лесно. 
Останалите плодове също се обелват и почистват. Всичко се нарязва на произволни късчета. Теглят се и на кг плод се слага минимум 0,5 кг захар - въпрос на предпочитание.
Нарочно не давам количества - те зависят от желанието и вкуса (или от наличните плодове, както бе в момента).

След престой от час два в тенджерата се варят до пълно омекване на плодовете.
Може при варенето да се сложи един нарязан лимон на две. Сетне се изцежда и вади преди пасирането.

Следва пасиране до желана консистенция. И проба на захар - може да се добави още малко.
вари се до сгъстяване и в края на варенето се добавя 1/2 лъжичка лимонтозу. Не се слага, ако е варено с лимон.

Още топъл готовият мармалад се пълни в бурканчета, която се охлаждат обърнати върху капачките.
Получава се невероятно вкусен мармалад - с леко тръпчиво-сладък вкус на цитруси.
Не сме яли такава вкуснотия досега.

сряда, 16 август 2017 г.

Приятелството не остарява


Тази бутилка златно шампанско получих от скъпи приятели и виртуално черпя с нея за благодарност.


А това е картичката, която придружаваше бутилката.
Яко!
Приятелството и любовта не остаряват.
Наздраве!