събота, 8 април 2017 г.

Картофено пюре с коприва - полезно предложение


 Това определено не е рецепта, а просто един начин да се разнообрази вкусното и любимо картофено пюре и да се направи много полезно.
 Необходими са освен обичайните за картофено пюре продукти, още и коприва. Приблизително на кг картофи около 250 грама коприва.
 Картофеното пюре се прави по начина, по който всеки си го прави.
 Копривата се измива добре, попарва се с вряла вода за 10-а минути. Оцежда се добре, нарязва се на ситно и след това се пасира добре с пасатора.
 Пасираната коприва се смесва с картофеното пюре и това е. В случая, за разкош, е добавени малко изсиснато в топла вода натрошено кашу.
 Дзверска вкуснотия.

Рула от рибно филе (от сом)

 

Това е едно страхотно предястие или ястие, което се прави с минимум продукти при това доста лесно, въпреки че изглежда "засукано".

Необходими продукти: 
рибно филе - в случая от сом, но може и от всякаква друга риба стига филето да е добре почистено и да няма кости.
поширани яйца - на брой колкото са филетата
за овкусяването: сол и черен пипер; това не пречи да се добавят и други подправки
за пърженето: царевично брашно и олио
за един човек е достатъчно едно филе, е ако е по-ящен максимум две

Изпълнението е изключително лесно: 

Първо се подготвят пошираните яйца - как се правят по възможно най-лесния начин съм показвал вече.


Филетата се подготвят като се разцепват по дължина на по-тънки парчета, опиперяват се и се осоляват.


В тънкия край на филето се поставя едно поширано яйце и се навива на руло.


Навитото руло се "защипва" с клечка за зъби. По същия начин се подготвят и останалите рулца.
След приготвянето на всяко едно най-удачният начин е веднага да се овалят обилно в царевично брашно. Така се поема по-добре и може преди пърженето още веднъж да се овалят.
Може и да се овалят в обикновено брашно, сетне в яйце, галета и пак в яйце.
Просто предпочитам варианта само с царевичното брашно.


Пържат се в тясна касерола в повечко олио до хубаво зачервяване като силата на котлона е намалена с 1/3. Още по-удачно става като се пържат под капак.
Като се извадят се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.

 

Могат да се сервират върху зелена салата или с гарнитура по желание. Желателно е да са вече леко охладени.
И никакъв случай да не се забравя клечката за зъби - трябва да се извади преди сервирането. (Впрочем това е най-пипкавата част от цялото приготвяне).



Впрочем най-вкусни са когато добре са изстинали - тогава се режат на тънко и стават невероятно мезе към всякакво питие - особено водка.

В комбинация със скариди мезето вече е Дзверско и яко издържащо на питие.

П.П. Има и още един още по-лесен вариант за направия, при който не са необходими дълги и здрави парчета филе, а могат и по-късички. При това яйцето може да бъде и не цяло, а на парчета.



В единия край на парчето филе се слага резнатото на две яйце и просто се захлюпва с другия край. Дори не е необходимо да защипва с клечка за зъби.


Така подготвеният "сандвич" се овалва с царевичното брашно и се пържи по описания начин.
Вкусово не се различава, но не са толкова ефектни.
Най-важното е, че всичко се прави  много лесно.

Наздраве!

сряда, 5 април 2017 г.

Патешки сърца "тапака"


Патешките сърца са един невероятен деликатес от субпродуктите - Дзверски вкусни са, когато са приготвени добре и са неустоимо мезе и хапване.
Много по-вкусни са от пилешките, па и са по-полезни, нищо че имат една ей такава мазнотийка по тях ...
Само един дефект имат - докато пилешки сърца могат да се купят едва ли не във всеки магазин, те са доста по-трудни за откриване в магазините. Има ги и то не винаги в големите хипармаркети (няма да им правя реклама), но този път се накупих направо от фирмения магазин на кланицата в Първомай. При цената си от 5,00 лв за кило са си направо атрактивни.
И още една излишна приказка - защо патешки сърца тапака? Ами това е грузинската дума за тиган и за едно популярно там ястие от разцепено и печено под тежест пиле върху тигана. Та затова, защото технологията е точно такава.
Какво е необходимо?
патешки сърца ("колкото повече, толкова повече"), 1-2 чаени лъжички гъша мас, а ако няма такава - масло.
за мариноването: 3-4 с.л. соев сос, 1 ч.л. сода, черен пипер, 20-30 мл уиски или водка, 1 с.л. лимонов сок и 1/2 ч.л. риган.
Изпълнението не е трудно:
Патешките сърца се размразяват (обикновено ги продават замразени - цяло щастие е да се намерят незамразени), измиват се добре и се почистват от остатъци от кръвоносни съдове и др.п.

Слагат се в подходяща съдина и се изкисват за половин час в студена вода с добавка на малко оцет. Прави се с цел да излезе излишната кръв от тях.


След това се вадят, леко подсушават и с остър нож се цепват наполовина, след това по още веднъж откъм всяка страна и се получава нещо като пържолка. От обратната страна съща леко се цепват с ножа ( вижда се на снимката). Стават едни такива плоски.


Прехвърлят се се в подходяща съдина и заливат с всички продукти за маринатата. Нека така да си постоят колкото може повече. Достатъчен им и час, но ако изкарат една тъжна нощ в хладилника, ще им се отрази много добре.


Тиган с незалепващо покритие се загрява добре, патешките сърца се подсушават с кухненска хартия. В тигана се "хвърга" малко гъша мас или масло и сърцата се нареждат в него. Отгоре им се слага нещо тежко да ги притиска (поради липса на точно такова, ползвах чинийка и пълнен буркан от компот).
Пекат се под тази тежест не повече от 2-3 минути и се обръщат от другата страна с поставяне отново на тежестта.
Стават едни такива красиви пържолки ...


Не бива да се пекат повече - иначе ще станат жилави. Просто две три-три минути са напълно достатъчни. Няма да останат сурови, а ще се топят направо в устата.


Могат да се сервират върху зелена салата, обилно поръсени с магданоз и полети с мазнината от тигана.


Могат да се поднесат с препечени филийки и салата.
Дзверски вкусни, невероятно крехки и при това Яко мезе за всЕкакво питие.
Наздраве!