събота, 18 март 2017 г.

Домашен пилешки пастет с гъша мас


 Този път няма да навлизам в подробности какво представлява и "най-здравословният" купешки пастет, няма и да обяснявам колко е вкусен самият пастет. Само ще маркирам, че в къщи готов пастет не се купува, а обикновено се прави ...
  Мисля си, че доста хора си правят домашен пастет и го предпочитат пред онзи от магазина и няма какъв принос да дам с нашия домашен пастет. Но в последно време взех да го правя доста по-различно и това е поводът да споделя моя начин за Дзверски вкусен домашен пастет - още повече, че моят винаги е и с месце, а не е само от дроб.
  Необходими са: 1 цяло пилешко бутче (около 300 гр.), 1/2 пилешки гърди (също 250-300 грама), 500 грама пилешки дробчета; 1 една голяма обелена глава лук, 2-3 моркова, 2-3 скилидки чесън; 
за овкусяването: 1/2 ч.л. индийско орехче, 1/4 ч.л. кимион, 10-12 зрънца черен пипер, сол на вкус. 1-2 листчета дафинов лист, 2-3 с.л. соев сос; поне 200 гр. гъша мас и 100 грама масло.
  Изпълнението не е трудно, но отнема време, защото минава през 2-3 етапа.
  Месото - бутче и гърди, се слагат в тенджерка с малко вода колкото да ги покрива), сол, черен пипер, обелените глава лук, скилидките чесън и морковите. Добавят се 2-3 листчета дафинов лист, 1 карамфилче, 3-4 зрънца бахар (може и без тях) и се вари на бавен огън до пълна готовност на месото - демек да започне само да се отделя от костите.
 В това време дробчетата се почистват, накисват за 20-30 мин. в малко вода с оцет. След това се подсушават и заливат със соевия сос - 2-3 с.л. При тях се слагат и зрънцата черен пипер (в случая са повече, защото го предпочитаме с доста повечко). Докато месото се вари и се извършват останалите процедури с него, да си седят така дробчетата и да си се овкусяват.


 В това време добре свареното месо, се прецежда (бульона не се изхвърля, част от него ще потрябва евентуално, а другата ще влезе в употреба за супа, ориз и т.н.), изчаква се да изстине и се накъсва на парченца.


   Като изстине добре, се прехвърля в блендера заедно с лука, чесъна и морковите, и евентуално с малко (2-3 с.л. от бульона) се пасира до кашообразно състояние.


Докато се извършват тези процедури, в тигана се загряват 200-те грама гъша мас и се пущат пилешките дробчета заедно със зрънцата черен пипер. Оставят се да се задушават на среден котлон.
След 15-а минути се добавя и вече пасираното месо.


Разбърква се добре, слагат се подправките - индийско орехче и кимион. (по желание носи и други подправки, но за мене тези са класическите и не е необходимо да се слага друго). Дробчетата са овкусени от соевия сос и не е необходимо добавянето на сол. (все пак въпрос на вкус, нали при приготвянето се опитва на вкус).


 Сместа се разбърква и се вари на среден огън за около 15-а минути - докато започне добре да се сгъстява. Маха се от огъня и се оставя да изстине. Дробчетата са си останали цели, но това не е проблем.
 Изстиналата смес на части се слага в купата на пасатора заедно с омекналото масло (за това количество общо 100 грама) и се пасира до желана консистенция.


Купата на пасатора е достатъчно голяма да поеме цялото количество. Ние го предпочитаме по фин и затова се пасира малко повечко. При пасирането зрънцата черен пипер се разбиват и остават на парченца. Така е по-вкусно.


Готовият пастет се прехвърля в бурканчета.
От това количество се получи почти 1 кг пастет - 900 грама в бурканите и 100 грама в купичка - за проба.


Така приготвеният пастет се слага в хладилника - нека да престои поне 24 часа. Стяга се и става разкошен.


Консистенцията е плътна, но лесно се маже на филийка, а за вкуса да не говорим....


Върху препечената филийка е направо Дзверски вкусен.
От гъшата мас пастетът е придобил съвсем друг вкус и направо си прилича на гъши пастет. 
Идеалният вариант е, ако вместо гърди се добави патешко месо, но в случая нямах такова.
И на последно място - в този вариант може да издържи в хладилника около една седмица.
При положение, че няма да се хапне за кратко време, е добре да се сложи в подходящи кутийки и да се съхранява във фризера. Вади се, размразява се - все едно, че е приготвен буквално преди минутки ... Не губи от всусовите си качества. 
Не съветвам за варианта - стерилизиране на бурканчетата, защото гъшата мас и маслото могат да се разслоят и няма да е същото.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве!

неделя, 12 март 2017 г.

Поширани яйца - полезно предложение


Това не е рецепта, а хитър трик за не особено сръчните. Сигурно няма човек, който да не знае как се правят пошираните яйца - тенджера, вода, сол, оцет, решетъчна лъжица и т.н.
Да, ама не ... както казваше един виден журналист.
Пробвал съм страшно много пъти и винаги резултатът е бил плачевен, па много ги обичам. Затова още преди много години се "изхитрих" и ги слагах в найлонови торбички.
Сега, в по-модерните време, ползвам стреч фолио.


Изрязва се достатъчно голямо парче от фолиото, слага се в купичка и вътре внимателно се чуква едно яйце. Обикновено се слага по една щипка сол и черен пипер.


Сетне се връзва и става една елегантна торбичка.


В касеролка се налива вода, торбичките с яйцата се нареждат покрай стената и за да не бягат, се затискат с капака на касеролата.
Варят се до готовност и твърдост, каквато се иска.

Впрочем, този метод е много удачен, защото към яйцето могат да се добавят разни зелентии, ситно нарязани зеленчуци, кубчета кашкавал или шунка. Вариации много, а резултатът и изумителен.

Не е нещо особено, сигурно много хора ги правят така, но все пак реших да споделя ...

събота, 11 март 2017 г.

"Пастърма" от филе на сом


Нещо изключително вкусно и лесно за направия - пастърма от рибно филе, в случая от сом.
За направата бях значително улеснен, защото в рибния магазин попаднах на готово филе от сом - идеално почистено и филетирано:


С ножа се оформят правилни парчета. Ако няма такова филе, не е проблем рибата да се филетира, но трябва много внимателно да се извадят всички възможни костици.


Оформеното парче рибно филе се осолява обилно със смес от ситна морска сол, захар и черен пипер - за парче от около 300 грама - 1 с.л. морска сол, 1 ч.л. захар и 1/2 ч.л. черен пипер. Съдинката се завива със стреч фолио и заминава в хладилника на "почивка" за 24 часа. Това време е напълно достатъчно рибата да се осоли. Ако се цели по-солена, може да престои и повече време...


След този престои в хладилника, филето се е стегнало, солта разтопила изцяло. Измива се много добре и се връща в подходяща съдина, в която се залива с вода и лимонов сок.


Водата е колкото да покрие филето, а лимоновият сок - 1 с.л. Може да се замени и с изкисване в бяло вино, или сме от вода и оцет, но предпочитам моя вариант.
Така рибочето се изкисва около 30-а минути. Може и повече, но най-добре е да се резне парченце и да се опита на соленост...
След това се подсушава добре, овалва се с смес от червен пипер и чубрица с добавка на една идея чимен (за да има лек дъх на пастърмата), но може и без него, защото ако дойде в повече, се губи от вкуса и аромата на рибата.


Така подготвеното парче изкара в самоделната ми сушилня цели 24 часа на режим 15 минути работа и 1,5 часа почивка и сетне не терасата на проветриво и хладно (сега хем е студено, хем духа) за цели 24 часа.
Иначе просто се провисва на терасата на проветриво място - за около 2-3 дни е готово.


Получи се невероятно вкусна и меко-сочна пастърма от филе от сом.
Наздраве!