сряда, 1 март 2017 г.

Бабини търкалаци (за закуска и не само)


След като преди време показах как Баба правеше кишолатки (любима закуска от детството), и преди време напомних за тях, получих заявка за почивните дни. 
Затова, за да няма изненади, реших да потренирам с нещо малко по-различно и което не съм правил от доста години, а много ми харесва. Иде реч за т.нар. търкалаци на Баба (е и така не докарах ред за нейните гюзлеми, но живот и здраве и до тях ще стигна).

Необходимите продукти са минимални: около 500 гр. брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, около 250 мл вода, 2-3 с.л. олио и хубаво сирене - може би около 200 грама, както и брашно за наръсване при точенето и много масло за намазване.
От това количество излизат 8-10 броя в зависимост колко големи ще са. Ако са по-малки, стават повече...

Изпълнението е лесно:
Брашното, солта, захарта и водата се смесват в купа като първоначално се разбърква с дървена лъжица, а след с намаслени с олиото ръце се доомесва:


Както си е омазнено, се оставя да си почине малко.
Заб.: този път в името на експеримента в тестото сложих и лъжичка оцет. Чувал съм, че става по-пухкаво. С това се отклоних от Бабиния начин, но честно казано, не забелазох някаква съществена разлика.


Докато тестото се почива, сиренето се натрошава с вилица (може и ръце- на кой както му е удобно), а тиган с незалепващо покритие се загрява силно и сетне се намаля силата на котлона наполовина.


От тестото се къса парче с големината на яйце, плотът се наръсва с малко брашно и се разточва лист с големина около 30-а см. Е този е първият и е "направо перфектен". В единия му край се слага обилно сирене - колкото повече, толкова по-добре.


След това листът се навива на руло и след рулото се навива на "охлюв".


Навитият "охлюв" се разточва - да се получи кръг с дебелина около 5-6 мм и се надупчва с вилица таме от двете страни - иначе при печенето ще почне да се издува.


Пекат се в загрятия тиган без мазнина, докато почнат да покафеняват. Като се опекат от единия край, се обръщат и намазват обилно с масло.
Готовите търкалаци се вадят в чиния, отново намазват с масло и покриват с капак.


Готови са. Да ни е сладко.
Могат да се хапват с всичко - дори и със сладко или пък с айрян. Честно казано, на мен ми вървят и с бърбън :)

Дзверска вкуснотия.

Гъши дроб на тиган с авокадо



Доста хора се стряскат като чуят за гъши (или патешки) дроб и приемат априори, че е много капризен и труден за направия.
Това определено не е рецепта за гурме приготвяне на гъши дроб, а един много простичък начин да се приготви в къщи Дзверска вкуснотия.
Количества няма да давам, тъй като до 100-а грама на човек са дори и доста - приемам, че е нормално на човек 60-70 грама.


Гъшият дроб се нарязва на филийки с дебелина около 1 см и се оформят с ножа на красиви парчета.
Изрезките се събират в пакетче и във фризера - като станат повече, се прави или крем от гъши дроб или лесен гъши  дроб в буркан- все дзверски вкуснотии.

Половинка авокадо се обелва и намачква с вилица. Разбива се едно яйце и се смесва с намачканото авокадо. Парчетата дроб се овалват в тази смес и се оставят да престоят така поне 30-а мин. на хладно.



Тиганът се загрява без мазнина и в него се пущат парчетата дроб. "Пържат" се буквално по 2-3 минути от всяка страна - до лека промяна на цвета към зачервяване.
Когато се извадят от тигана, леко се осоляват и опиперяват с бял пипер.
Мазнината не се изхвърля - може да се използва за нещо друго (дори и за пилешки пастет като променя страхотно вкуса му).
Става Дзверски вкусен.

понеделник, 27 февруари 2017 г.

Руладини от телешка кайма



Нещо простичко, но много вкусно и ефектно.
Необходими за 5-6 порции са:
1 кг телешка кайма, но може и всякаква друга
1 голям картоф (обелен, настърган на ситно и изцеден или пък сварен и пасиран) (може да се замени с две накиснати в мляко филии хляб без корите)
1 яйце
по 1 ч.л. черен пипер и кимион, сол на вкус
1 ч.л. суха чубрица или риган
за плънката:
4 сварени яйца 
3-4 кисели краставички, нарязани на ситно
няколко маслинки обезкостени и нарязани на ситно
70-а грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
(може и някакъв изостанал колбас в хладилника)
Изобщо плънката носи всякакви вариации

Изпълнението е лесно:
Каймата се омесва с картофа, яйцето и подправките. 
1/3 от нея се отделя. 
Сварените яйца се обелват и нарязват на четири. 
Отделят се толкова четвъртинки, колкото руладини ще се правят, т.е. 6.
Останалите яйца се нарязват на кубчета, смесват се с останалите нарязани продукти за плънката и заедно с отделената 1/3 от каймата се омесват добре. Тук по желание може да се добавят и други подправки (добавих малко лютив червен пипер).



Най-лесно се работи като всеки вид кайма се раздели на по 6 равни топчета.
Четвъртинката яйце се обвива с каймата с плънка така че да се получи продълговато парче като кебапче. Каймата се оформя като питка и с нея се обвива "напълненото" парче.



Намазват се с олио и се подреждат в намазнена йенска тавичка.


Слага им се малко водичка - колкото леко да покрие дъното - в случая 2-3 с.л. желиран бульон.
Тавичката се затваря с капака и заминава във фурната на 170С. Пече се около час. Към края на печенето капака се маха, руладините се обръщат, а изтеклият сос се отделя и се връща обратно във фурната за 10-а минути.
В това време от отделения сос от печенето се забърква на бърза ръка едно сосче с царевично нишесте или леко препечено брашно. Може и да се направи направо гъбено сосче, каквото не направих поради липса на гъби.



Руладините се заливат със сосчето и поднасят. Вървят си с картофено пюре и хубаво питие.
Приготвят се бързо - има няма за 20-а минути, а стават невероятно вкусни.