понеделник, 27 февруари 2017 г.

Руладини от телешка кайма



Нещо простичко, но много вкусно и ефектно.
Необходими за 5-6 порции са:
1 кг телешка кайма, но може и всякаква друга
1 голям картоф (обелен, настърган на ситно и изцеден или пък сварен и пасиран) (може да се замени с две накиснати в мляко филии хляб без корите)
1 яйце
по 1 ч.л. черен пипер и кимион, сол на вкус
1 ч.л. суха чубрица или риган
за плънката:
4 сварени яйца 
3-4 кисели краставички, нарязани на ситно
няколко маслинки обезкостени и нарязани на ситно
70-а грама кашкавал, нарязан на ситни кубчета
(може и някакъв изостанал колбас в хладилника)
Изобщо плънката носи всякакви вариации

Изпълнението е лесно:
Каймата се омесва с картофа, яйцето и подправките. 
1/3 от нея се отделя. 
Сварените яйца се обелват и нарязват на четири. 
Отделят се толкова четвъртинки, колкото руладини ще се правят, т.е. 6.
Останалите яйца се нарязват на кубчета, смесват се с останалите нарязани продукти за плънката и заедно с отделената 1/3 от каймата се омесват добре. Тук по желание може да се добавят и други подправки (добавих малко лютив червен пипер).



Най-лесно се работи като всеки вид кайма се раздели на по 6 равни топчета.
Четвъртинката яйце се обвива с каймата с плънка така че да се получи продълговато парче като кебапче. Каймата се оформя като питка и с нея се обвива "напълненото" парче.



Намазват се с олио и се подреждат в намазнена йенска тавичка.


Слага им се малко водичка - колкото леко да покрие дъното - в случая 2-3 с.л. желиран бульон.
Тавичката се затваря с капака и заминава във фурната на 170С. Пече се около час. Към края на печенето капака се маха, руладините се обръщат, а изтеклият сос се отделя и се връща обратно във фурната за 10-а минути.
В това време от отделения сос от печенето се забърква на бърза ръка едно сосче с царевично нишесте или леко препечено брашно. Може и да се направи направо гъбено сосче, каквото не направих поради липса на гъби.



Руладините се заливат със сосчето и поднасят. Вървят си с картофено пюре и хубаво питие.
Приготвят се бързо - има няма за 20-а минути, а стават невероятно вкусни.

Кисело зеле с шишчета



Нещо от поредицата "бързи рецепти", което се подготвя буквално за няколко минути, готви се бързо и става страхотно вкусно.
Необходими са 4-6 порции:
1 кисела зелка
500 грама свинско (от бута, плешката, а за предпочитане - от гърдите), нарязано на кубчета като за шишчета
4-5 скилидки чесън
2-3 с.л. свинска мас или друга мазнина за готвене (но свинската мас най си върви с киселото зеле - те са си в симбиоза)
1 ч.л. черен и 1 с.л. червен пипер - или на вкус 
1 ч.л. риган (ако се замени с ким зърна, ще стане направо по немски, но тази подправка при нас не е много позната за киселото зеле, въпреки че на мен ми допада)

Изпълнението е направо елементарно и дори не може да отнеме 10-а минути:
Свинското се нарязва на кубчета като за шишчета, овкусява се с черен пипер и се оставя да си почине.
В това време киселата зелка се нарязва на ивици.
В купата на мултитенджерата се слага киселото зеле, нанизаните вече шишчета (за предпочитане е да се ползват онези по-късичките), маста, подправките. Сипват се по 1/2 ч.ч. разсол и топла вода.
Кукъра се включва на програма "яхния" (stew) и след 20 минути ястието е готово.
Може да се приготви и в тенджера под налягане.


Става изключително бързо и вкусно.
Ако има повечко сос, вместо да се сгъстява с брашно, просто може към ястието да се добави 1/2 ч.ч. булгур.


Става още по-вкусно.

петък, 24 февруари 2017 г.

Маринован чернокоп - друг начин



 Как се маринова чернокоп вече съм писал, но този го направих по изцяло различен начин и по моему много сполучлив.
 Неоходими са:
чернокоп (количеството зависи от наличностите му) - моят беше 6 рибочета малко над кг
за осоляването:
едра морска сол - около 200 грама
захар - около 50 гр. (2 с.л.)
по 5-6 счукани зърна черен пипер и бахар
1/2 ч.л. исоп пипер (може без него, но сложих в името на експеримента и да пробвам как ще  отрази на вкуса, защото в Турция го ползват доста за овкусяване не само на меса, но и на риби).
2-3 с.л. ябълков оцет - за изкисването
за мариноването:
зехтин, по 10-а зрънца черен пипер и бахар, 1 глава лук, нарязан на полумесеци, дафинов лист (2-3 бр); може и морков, каперси (1 ч.л.), 10-а обезкостени маслини

 Изпълнението е лесно:


 Солта, захарта, подправките се смесват добре. В подходяща съдина с капак се сипва на дъното малко от тях.
 Рибките се измиват, подсушават и нареждат върху солта.
 Не се чистят.


Рибките се подреждат максимално плътно и засипват със солената смес.

Захлупват се и се оставят така поне 24 часа.

За мене този срок е достатъчен, но могат да постоят и повечко.






След това се вадят и почистват от солта. 









С остър нож за филетиране, рибката се филетира.

Филенцата се отделят ...




Накисват се в студена вода с 2-3 с.л. ябълков оцет за около 30-а минути. 

След това се подсушават ... 



В тънкия край на всяко филенце се слага по една обезкостена маслинка, навива се на рулце и набожда на клечка за зъби.
На една клечка могат да се хванат по две филенца.
Може до маслинката да се сложи и резенче лук ...




Така се процедира с всички филенца. 
 След това в един буркан с винтова капачка се слага ред нарязан лук, морковче на кръгчета и филенца - до запълване на буркана.
 Пълни се със зехтин до ръба на буркан и този зехтин се излива в касеролка.
 Така не се хаби излишно от скъпия зехтин.

 При зехтина се добавят дафиновия лист, зрънцата бахар и черен пипер и се загрява добре, но не и да заври или да стане като за пържене.

 Просто се загрява добре.

 Изчаква се леко да изстине и се вадят дафиновите листчета (по желание могат и да се оставят).



 Най-отгоре върху рибките се нареждат още малко от лука и морковите и се залива с все още топлия зехтин като в буркана отиват и зрънцата черен пипер и бахар.
 Веднага се затваря и обръща върху капачката.

 Като поизстине направо се вакумира и така може да издържи доста време в хладилника.





 На третия ден е готов и Дзверски вкусен!













При поднасянето може само да се ръсне с малко лимоново сокче.


Страхотно мезе!
Особено за водка!

Наздраве!