понеделник, 27 февруари 2017 г.

Кисело зеле с шишчета



Нещо от поредицата "бързи рецепти", което се подготвя буквално за няколко минути, готви се бързо и става страхотно вкусно.
Необходими са 4-6 порции:
1 кисела зелка
500 грама свинско (от бута, плешката, а за предпочитане - от гърдите), нарязано на кубчета като за шишчета
4-5 скилидки чесън
2-3 с.л. свинска мас или друга мазнина за готвене (но свинската мас най си върви с киселото зеле - те са си в симбиоза)
1 ч.л. черен и 1 с.л. червен пипер - или на вкус 
1 ч.л. риган (ако се замени с ким зърна, ще стане направо по немски, но тази подправка при нас не е много позната за киселото зеле, въпреки че на мен ми допада)

Изпълнението е направо елементарно и дори не може да отнеме 10-а минути:
Свинското се нарязва на кубчета като за шишчета, овкусява се с черен пипер и се оставя да си почине.
В това време киселата зелка се нарязва на ивици.
В купата на мултитенджерата се слага киселото зеле, нанизаните вече шишчета (за предпочитане е да се ползват онези по-късичките), маста, подправките. Сипват се по 1/2 ч.ч. разсол и топла вода.
Кукъра се включва на програма "яхния" (stew) и след 20 минути ястието е готово.
Може да се приготви и в тенджера под налягане.


Става изключително бързо и вкусно.
Ако има повечко сос, вместо да се сгъстява с брашно, просто може към ястието да се добави 1/2 ч.ч. булгур.


Става още по-вкусно.

петък, 24 февруари 2017 г.

Маринован чернокоп - друг начин



 Как се маринова чернокоп вече съм писал, но този го направих по изцяло различен начин и по моему много сполучлив.
 Неоходими са:
чернокоп (количеството зависи от наличностите му) - моят беше 6 рибочета малко над кг
за осоляването:
едра морска сол - около 200 грама
захар - около 50 гр. (2 с.л.)
по 5-6 счукани зърна черен пипер и бахар
1/2 ч.л. исоп пипер (може без него, но сложих в името на експеримента и да пробвам как ще  отрази на вкуса, защото в Турция го ползват доста за овкусяване не само на меса, но и на риби).
2-3 с.л. ябълков оцет - за изкисването
за мариноването:
зехтин, по 10-а зрънца черен пипер и бахар, 1 глава лук, нарязан на полумесеци, дафинов лист (2-3 бр); може и морков, каперси (1 ч.л.), 10-а обезкостени маслини

 Изпълнението е лесно:


 Солта, захарта, подправките се смесват добре. В подходяща съдина с капак се сипва на дъното малко от тях.
 Рибките се измиват, подсушават и нареждат върху солта.
 Не се чистят.


Рибките се подреждат максимално плътно и засипват със солената смес.

Захлупват се и се оставят така поне 24 часа.

За мене този срок е достатъчен, но могат да постоят и повечко.






След това се вадят и почистват от солта. 









С остър нож за филетиране, рибката се филетира.

Филенцата се отделят ...




Накисват се в студена вода с 2-3 с.л. ябълков оцет за около 30-а минути. 

След това се подсушават ... 



В тънкия край на всяко филенце се слага по една обезкостена маслинка, навива се на рулце и набожда на клечка за зъби.
На една клечка могат да се хванат по две филенца.
Може до маслинката да се сложи и резенче лук ...




Така се процедира с всички филенца. 
 След това в един буркан с винтова капачка се слага ред нарязан лук, морковче на кръгчета и филенца - до запълване на буркана.
 Пълни се със зехтин до ръба на буркан и този зехтин се излива в касеролка.
 Така не се хаби излишно от скъпия зехтин.

 При зехтина се добавят дафиновия лист, зрънцата бахар и черен пипер и се загрява добре, но не и да заври или да стане като за пържене.

 Просто се загрява добре.

 Изчаква се леко да изстине и се вадят дафиновите листчета (по желание могат и да се оставят).



 Най-отгоре върху рибките се нареждат още малко от лука и морковите и се залива с все още топлия зехтин като в буркана отиват и зрънцата черен пипер и бахар.
 Веднага се затваря и обръща върху капачката.

 Като поизстине направо се вакумира и така може да издържи доста време в хладилника.





 На третия ден е готов и Дзверски вкусен!













При поднасянето може само да се ръсне с малко лимоново сокче.


Страхотно мезе!
Особено за водка!

Наздраве!

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Перфектните свински ребра


Това просто е един начин да се направят перфектните и най-вкусни свински ребра.
Необходими са:
 свински ребра - желаното количество, в случая за 2 порции - 500 грама.
 поне 2 с.л. мас (ползвам гъша)
 подправки - 1 ч.л. сол, 1-2 даф. листа, 1 гл. цяла чесън, зърна черен пипер, 1 карамфилче, 1 глава лук
Изпълнението е простичко:

Ребрата се нарязват покрай костта и се слагат в тенджера (най-добре под налягане, или пък в мултитенджерата), заливат се с вода колкото да ги покрие и се слагат всички подправки.





Варят се почти до пълна готовност.
В тенджерата под налягане им стигат 20-а минути.




В подходящ тиган се загрява маста, пущат се две три скилидки чесън, слагат се ребрата и се заливат с малко от бульона от варенето- почти да ги покрие.
Оставят се така на силен котлон - да си къкрят и да се изпари течността.

В момента, в който се изпари течността, ребрата започват да се пържат в останалата мазнина.
Пържат от двете страни буквално за по 2-3 минути - колкото да сменят цвета си и получат червено-кафяв загар.
Поднасят се с гарнитура по желание - в случая: карамелизирани моркови и червено цвекло и джинджифилова паста.

Просто перфектни - крехки, сочни и дзверски вкусни!

П.П. След "заваряването" могат леко да се омазнят и да се пекнат на скарата. Стават още по по най ....

Наздраве!