вторник, 31 януари 2017 г.

Патешки бутчета конфи



За технологията конфи и приготвянето на патешки гърди конфи вече съм писал подробно и затова тука ще бъда пределно кратък.
Необходими са патешки бутчета и гъша мас. 
За предпочитане е бутчетата да са повечко, колкото да запълнят съда, защото се разминаваме само с едно правене, а има за доста време и винаги могат да се извадят от хладилника.
Изпълнението е лесничко:

Патешките бутчета се почистват, измиват и подсушават.

Съвсем леко се осоляват.
Нареждат се в купата на слоукукъра, слага им гъша мас - около 1 буркан.
Включва се на първа степен и се забравят за поне 4 часа.
Проверяват се дали са започнали да се "разкапват" за това време.
Ако ли не, времето на "варенето" се удължава.







Готовите бутчета се вадят и тези, които ще се консумират веднага, буквално за няколко минути се запичат под грила във фурната - колкото да променят цвета си.


Останалите се обезкостяват, слагат се в буркани с винтова капачка, заливат се с мазнината и като поизстинат, заминават на дългосрочна почивка в хладилника.



Така могат да престоят в хладилника до 6 месеца със сигурност, без да променят вкуса си. Могат да се извадят и за няколко минути да бъдат на масата и да спасят положението.

петък, 27 януари 2017 г.

Супер бърз паприкован свински врат


 Този супер бърз сушен свински врат е резултат на поредния ми експеримент със сушените мезенца в последно време.
 Едновременно се хванах да правя филе тип "Елена" и свински врат. И двата сушени продукта са на особена почит и се правят почти целогодишно. А иначе точно сега им е времето...
 Само че този врат се прави буквално за 3 дни, става превъзходен и по технологията, по която се прави, може да се приготвя целогодишно.
 Май се отплеснах и за времето, през което пиша това, половината процедура щеше да е изпълнена.
 Необходимо е хубаво парче свински врат - около 1,5 - 2 кг, което се разделя на две парчета по дължина.
 За осоляването:
количествата са условни, но са с разчет за един кг врат
22 грама сол - морска едра или смляна нейодирана, 11 грама захар (може и кафява), 5 витаминчета С по 100 мг (счукани), 10 зърна счукан черен пипер; буквално 1/4 к.л. зърна кимион счукани; 1 ч.л. настъргана кора на лимон.
 За паприковането: 
2-3 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер смлян, 1 с.л. чубрица
(така е направено, но може да варира в зависимост от вкуса. Ако се добави чимен, ще стане не паприковано, а кайзеровано).
 Изпълнението е от лесно по-лесно:
Всички подправки за осоляването се смесват добре. Разрязаното месо се почиства от видими ципи и др.п. и в него добре се втрива осоляващата смес. Слагат се в подходящ съд с капак или пък в найлонова торба, която се завързва добре.


На снимката се виждат и филетата и вратните парчета как са осолени - за разкош им хвърлих малко мандаринки, но не променят вкуса.
Така осолени престояват 2-3 дни. Моите престояха така на хладно точно 2 1/2 дена.


След това се вадят, само леко се сплакват и се слагат да се пресоват между две дъски с тежест отгоре (в моя случай в импровизираната преса от две дъски и стяги).


Няколко часа са им достатъчни - в случая престояха така 12 часа- за по-добра форма.
След изваждането от стягата се овалват добре в сместа за паприковане.


И тука идва най-забавният момент: готовото парче врат заминава във фурничката върху парче домакинска хартия. Фурната се включва на 50С с долен вентилатор, на дъното се слага тавичка с вода, затваря се и се забравя за поне за час. След това температурата се увеличава с по 10 С на всеки 30-а минути - докато стигне 80 С. Приблизително за парче от 600-800 гр. са достатъчни около 2,5 -3 часа.
Най-добре е да се ползва термометър - когато стигне температурата във вътрешността 70-72 С, значи е готово. И веднага се вади за охлаждане. 

Ами това е.
Ако се остави повече време, ще стане доста сухо. Все пак всеки може да прецени колко време да стои - в зависимост от необходимата твърдост, която се цели. Това престоя във фурната точно 2 часа и половина.
(най-добре е да се провери с отрязване на парченце...)
След изваждането нека да си постои в хладилника или на студено няколко часа. Тай-добре е поне 24 часа.


Паприкованият врат е готов.


Може да се пристъпва към дегустацията.


И задължително да не се забравя хубавото питие.

Бързо, лесно и Дзверски вкусно.

27.І.2018 год. Тъй като доста пъти съм го правил и технологията е изпитана, направих леки корекции в първоначалната публикация относно начина на "печене". Така както е описано, резултатът е гарантиран.

четвъртък, 26 януари 2017 г.

За лесно и вкусно картофено пюре - полезно предложение


Просто и уникално картофено пюре от две съставки - картофи и майонеза.
Картофите се сваряват и намачкват с оная хитра джаджа или с преса. Смесват се с няколко лъжици домашна майонеза, ама от тази джинджифиловата
При нужда се добавя малко сол, пипер и/или индийско орехче.
Става невероятно вкусно.