четвъртък, 12 януари 2017 г.

Луканка от свинско и пуешко


  Продължавам с експериментите в приготвянето на домашни колбаси и да изпитвам различни изходни суровини.
  Този път на ред бе пуешкото и свинското.
 Направих и наденици (сурови за печене и такива за сушене), направих и домашен салам, както и луканка.
  Сега ще разкажа единствено за луканката, която е по-скоро тип бабекова, защото е от кълцано месо, а не традиционната от мляно месо.
 Пробвам различни комбинации, с различни видове месо и подправки. 
 Разбира се, ще споделям само това, което дава перфектен резултат и си заслужава.
 Ето например, луканката от агнешно и свинско стана направо перфектна - като вид, като консистенция, като аромат. Да ама не - вкусово не се получи. Като хапнеш, оставяше един такъв особен привкус и удоволствие никакво. Отдавам го на голямото количество агнешко, но ще се пробва пак.
 Та да се върна на луканката от пуешко и свинско.
 Ще разкажа как я направих, а накрая ще дам съставките.
 Необходими са пуешки бут цял необезкостен и свински гърди с ребрата.
 Веднага ще обясня защо: няма пречки да се купи пуешко месо от бута, но цената му е доста висока (над 15 лв/кг). Свинските гърди без кост, също са доста по-скъпи, а така може да се отделят ребрата и да се ползват за печене, за готвене и т.н. и да се ползва само отделеното месо.
 При пуешкия бут цената е 3 лв/кг и при обезкостяването се получава рандеман около 70 %, т.е. от 3 кг бутчета, излизат около 2 кг чисто месо, а остават три цели кожи, които могат да се ползват, както и кости за хубав бульон.

 Ето това е пуешкия бут - с тегло около 1 кг.
 Кожата внимателно се обелва като се запазва цялата и се ползва за приготвянето на един деликатес, за който ще разкажа друг път - при подходящ случай.

Бутчето се обезкостява, с клещи се отстраняват сухожилията, а с остър нож се премахват всички ципи и др.п. неща, така че да остане само чисто месо. Как се прави съм показал вече.


Почистеното пуешко месо се нарязва на малки парчета.

По същия начин се процедира и с охладените свински гърди, които след нарязването леко се накълцват със сатърчето.

Двата вида месо се смесват, претеглят се задължително.
Само така ще може да се определи необходимото количество подправки за влагане.

 Слагат се подправките, размесва се добре и се оставя за час-два на хладно. Още един се премесва, завива се съдината с домакинско фолио и нека да си престои така на хладно поне 24 часа.

Отделих част от подготвеното месо, добавих му около 100 гр. замразена и нарязана на ситно прясна сланина и напълних две мини пуски.






С фунийка се пълнят червата за луканка. Нарочно ги пълня до половината и от едно парче правя две малки. Така съхнат по-бързо и за буквално за еднократна консумация.

Напълнените парчета се овързват добре, тук таме с игла се пробиват - където се вижда че останал въздух.
Претеглят се и се етикират.
Тука има е друг експеримент - луканка от пуешки късчета и мляно телешко.
Оставят се да си починат една нощ и едва на следващия ден висват на саръка да съхнат.

След двудневно съхнене, се пресоват на самоделната ми "преса" като престояват така поне 24 часа.
След няколко дни процедурата с пресоването се повтаря, но за 12 часа примерно. 
Теглят се през няколко дни и когато са загубили около 35% от първоначалното тегло, са готови за проба.
При 40 % загуба от теглото със сигурност са готови.
За около 15-20 дни са готови.
Тези бяха готови на 17-я ден, но зависи от времето, от проветрението.

Пристъпва се към дегустирането - просто фантастика.
Дзверска вкуснотия!

Това вдясно е плод на друг експеримент - домашен салам от пуешко и свинско, но за него отделно.


И така, след тази дълга тирада, да посоча необходимите количества за направията на тази дзверска луканка:

всичко давам в разчет на 1 кг:
-по 500 грама пуешко и свински гърди (може и 400 грама пуешко и 600 грама свинско)
-20 грама мляна морска сол (може и 18 грама, но не по-малко). За моя вкус 20 грама са много добре, но на останалите им "дойде" по ей така на сол...
-10 грама захар (може и кафява или фруктова, но бялата е най-неутрална)
-5 грама черен пипер
-5 грама кимион (харесвам с толкова, но може и 3 грама)
-3 грама червен сладък пипер (слагам лютив и почти не се усеща- въпрос на вкус)
-1 ч.л. суха чубрица (не е задължителна, но на нас ни харесва)
-50 мл бърбън 

В общи линии, това е ... Ако на някого не му се кълца, може да смели всичко поне два пъти - първо на едра решетка, сетне на ситна. След престоя от 24 часа, пак още едно мелене и след това пълнене. Така ще се получи класическа луканка.

П.П. вкусът наистина е дзверски, но тази луканка има и едно невероятно ценово предимство - два кг изходен месен продукт излиза от порядъка на 10-11 лв. 
Евтино и вкусно. 
Струва си "играчката", нали? 

сряда, 11 януари 2017 г.

Огретен "Тони" с картофи, броколи и шунка

 

Едно изключително вкусно ястие, което се приготвя лесно и бързо. Не изисква особени усилия, а резултатът е изненадващ. При това не само за любителите на броколи, но и за тези, които имат някакво предубеждение към тях.

Необходими са за 4 порции:
1 кг картофи
1 глава броколи
300 грама шунка (или друг колбас по желание, но с шунка става най-добре)
350 мл течна сметана
70 грама кашкавал (или друго твърдо сирене)
сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. риган

Изпълнението е лесно:
Картофите се измиват добре и се слагат да се варят в леко подсолена вода. Сетне се белят и нарязват на шайби.
Главата броколи се накъсва на розички, слагат се в решетката за варене на пара и направо над картофите. Стигат им 7-8 минути. Ако липсва подобно приспособление, просто за варят в леко подсолена вода за 6-7 минути и сетне се оставят в цедката добре да се отцедят, след което се нарязват на по-ситни парчета.
Шунката се нарязва на ситни кубчета и се разбърква с нарязаното броколи и леко се овкусява с черния пипер и ригана. Може да се поосоли и леко.
Следва "сглобяването" на ястието:



В подходяща съдина, леко омаслена, се нареждат плътно на дъното кръгчета картофи и върху тях се изсипва сместа от броколи и шунка.






Отгоре се нарежда още един ред картофени кръгчета.








Залива се със сметаната.

(По желание може  в сметаната да се разбият едно две яйца).







Отгоре се настъргва кашкавала и заминава във фурната да се пече на 180С.


Пече се до хубаво зачервяване.

За около 30-а минути е готово (все пак зависи от фурната).

В това време из къщата се разнася неустоим аромат.




Може да се поднесе с лъжичка две кисело мляко.

И ако някой не се издаде, че вътре има броколи, трудно се познава.

Просто невероятно ястие.

Па и си върви с бира или бяло вино...

вторник, 10 януари 2017 г.

"Бухти" от телешки мозък


 Просто уникално лесен начин да се приготви телешки или свински мозък.  
 Обикновено купувам пресен и го приготвям или паниран или в масло. Този път попаднах на един замразен телешки и разбира се, не го подминах.
 Като го размразих, направо ахнах - вместо цяло мозъче, пакетът беше пълен с парчета. Е няма страшно, и на това му има цаката - така се получиха тези изключително вкусни "бухтички" от телешки мозък.

 Необходими продукти: поне 500 грама мозък, сол и черен пипер на вкус (но 1 ч.л. сол е достатъчна и поне 1/2 ч.л. черен пипер); риган и/или ситно нарязан магданоз (един два стръка); щипка мляно индийско орехче; едно яйце (може и две по-малки); 2-3 с.л. брашно (2 с.л. обикновено и 1 с.л. царевично в случая); 1/2 ч.л. сода. Добавих и 1 ч.л. горчица.
За пърженето - бучка масло и 1 с.л. олио. И по желание 2-3 скилидки чесън.
 Изпълнението е простичко: 
Мозъкът се нарязва на произволни парченца и се изкисва в студена вода. Водата се сменя на няколко пъти, докато престане да пуща кръв.


 В купа се смесват всички продукти и добре се разбъркват.

 Оставят се да си починат малко.

 Гъстотата трябва да е достатъчна, че да може да гребва с лъжицата. Регулира се с количеството брашно.


 В тиган се загряват маслото и олиото, пущат се скилидките чесън.
 Със супена лъжица се взема от сместа и пуща в мазнината. Оформят се горе долу да имат еднаква форма, но може в произволна форма.






С лопатка се обръщат и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни. 











Изпържените "бухтички" се вадят и слагат върху домакинска хартия - да се отцеди излишната мазнина.





Сервират се с гарнитура по желание.

 Стават много сполучливи и бих казал, че са доста по-вкусни от обикновения паниран мозък. 


 Наздраве!