неделя, 21 август 2016 г.

Свински бъбречета в масло


























Едно изключително вкусно ястие, невероятно мезе и според мене напълно незаслужено пренебрегвано.
Нарочно не давам количества, но два свински бъбрека стигат за двама човека като мезе, но ако са по-ящни - определено няма да им стигнат. Трябват още сол и черен пипер на вкус, няколко скилидки чесън и разбира се масло.
Изпълнението е простичко:

 Бъбреците ги продават в този вид.
 Измиват се добре и се поставят в купа с вода, в която се слагат 2-3 с.л. оцет. Или лимонов сок. Добавям и малко соев сос.

 Нека да си престоят така поне 2-3 часа. 
 Желателно е водата да се смени поне един път.







След като са се изкиснали се подсушават с домакинска хартия и се разрязват.
Задължителната за мен е процедурата по почистването на ципестата вътрешност - както е показано на снимката.
 След почистването се нарязват на парчета.
 Парчетата се прехвърлят в купа и на 2-3 пъти се попарват с вряла вода.

 В тиган се загрява маслото, пущат се нарязаните чесънчета и нарязаните бъбречета без да се подсушават.
 Пържат до извирането на течността, която пущат и до оставането им на масло.
 Осоляват се и опиперяват, разбъркват се още за минутка две в маслото и са готови за сервиране.
 При сервирането се заливат с маслото от тигана.

 Получава се вкусно мезе. 

петък, 19 август 2016 г.

Домашен кетчуп пикантен






















Месец август е - значи е време да си подготвим зимнината. 
Домати бол на пазара(в моя случай - от градината) и трябва да се "заредим" за зимъска.
Досега все правех кетчупа по изпитаната си рецепта, но понеже, както много пъти съм казвал - правя по-малко, но редовно (тотаджийския принцип), този път направих нещо ново и различно и направо съм очарован от резултата.
Няма да пиша за ползата от доматите и т.н.,а  просто ще споделя как направих пикантен и дзверски вкусен кетчуп, тъй като този път нещо ме "прихвана" и направо го направих "наобратно" и се оказа невероятно сполучлив.

Необходими продукти: разбира се, че са примерни: 3 кг домати, около 1 кг червена капия, 3-4 см джинджифил, 2-3 скилидки чесън, 2 глави лук, по 4-5 зрънца карамфил, 10-а зрънца бахар, 10-а зрънца черен пипер, 2 -3 люти червени чушки, 2 с.л. сол. (нека да са с връх), 4 с.л. захар, 6 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. млян кимион, 1 обелен и нарязан на ситно морков и от тука нататък на когото каквото сърце му сака ...
Изпълнението е елементарно, но обратно на начина, по който съм описвал досега ...
Тука съм описал как го правя в мултитенджерата (демек в мултикукъра), но ако се прави в обикновена тенджера времето се увеличава съобразно тенджерата, но поне двойно:
 Всички зеленчуци се измиват, почистват и нарязват на произволни парчета.
 Джинджифила също се нарязва на едро.
 Слагат се в купата на мултито, добавят се чесъна, лука, зрънцата подправки и то се включва на лежим "яхния", но за 1 час.
 В това време просто се изпива чашка уиски и се чака какво стане.
С пасатора всичко се смила на кашичка.
 Свареният продукт се прецежда през цедка и излишните семки, кожички и др.р.п. де изхвърлят.
 Прецедената маса се връща в купата на мултито, слагат се захарта, оцета, солта, индийското орехче, кимиона,оцета, канелата и останалите подправки. 
 Вари се до сгъстяване... То си става ясно кога е готово -нужен е около час.


 Както  е топло се разсипва по съдините.
 Бурканите се обръщат с капачките надолу до изстиването им.
 Дзверски вкусен и леко пикантен кетчуп, който се прави по-лесно от описания от мен преди това начин.




По-лесно, защото сварените зеленчуци по-лесно се пасират и прецеждат през цедката. И при това не се слага нишесте за сгъстяването.

П.П. Както съм описал става доста пикантен и за нелюбителите може да не се слагат лютивичките чушлета.

П.П. 23.VІІІ.2017 год.

Това е поредната доза на същия кетчуп, но приготвен в малко по-лесен вариант.
Всичко е като по основната рецепта, но без чесъна. Констатирах, че някак променя вкуса и вече не слагам. 
Количеството на моркова е увеличено - вместо един, поне 3-4 големи моркова.
Измитите и нарязани на произволни парчета зеленчуци се слагат в купата на мултикукъра, добавят се всички подправки (без захарта, солта и оцета). Варят по посочения начин. Ако е в тенджера, вари се на 2/3 от мощността на котлона, до пълното им омекване. Следва пасиране и прецеждане.
В тенджерата се слагат 3-4 с.л. зехтин и като загреят се сипва прецедената смес. Добавят се захарта, солта и оцета и се вари до нужната гъстота. Опитва се на вкус и при необходимост се добавят сол или захар или оцет.
Вметка - ако се добави балсамико, става още по-вкусно. 
От там нататък всичко е ясно.
Става бързо и лесно - 1о-а минути за и измиване и нарязване, още толкова за пасиране и прецеждане и почти 2 литра превъзходен домашен кетчуп.

четвъртък, 18 август 2016 г.

Сиренени шницелчета


























Нещо бързо, елементарно, но за сметка на това страхотно мезе и може да "спаси" положението.
Необходими са 300 грама натрошено сирене, 2-3 пера зелен лук, няколко стръка магданоз, 1 яйце, идея черен пипер и 1 ч.л. куркума (която променя цвета). За пикантност може да се добави и малко лютив пипер.
Разбира се, количествата са ориентировъчни. Може да се добави и малко настърган кашкавал и/или други сирена.
Изпълнението е елементарно:
Натрошеното сирене се смесва с зелентиите, яйцето и подправките. Разбърква се. Ако е много течно, може да се добави лъжичка брашно.

 Със суп.лъжица се гребва от сместа и се разтила в тигана.
 Пържат се в малко мазнина на не много силен котлон - до хубаво зачервяване.
  Обръщат се със шпатула. 

  За 5-10 минути страхотно мезе.
  Поднасят се леко поизстинали с доматена салата.
 Невероятни към студена бира или бяло вино.
Точно за жегите.