сряда, 17 август 2016 г.

Сач със зеленчуци и пилешко магданозлия



























 Просто невероятен и дзверски вкусен сач със зеленчуци и пилешко магданозлия...
 Готвеното на глинен сач  е просто неповторимо и винаги има вкуса на истински домашно приготвено и направено в къщи си е направо неустоимо.
 При това не изисква никакъв майсторлък, може да се направи и от неизкушения и неопитния, въпреки всички приказки за секретите при приготвянето на сач.
 Сачът ми е бая големичък - d=35 см и висок борд - около 1 см, та затова хваща доста продукти и затова просто ще ги дам ориентировъчно по долу заедно с начина на изпълнение:

В голяма купа се слагат зеленчуците, които измити се нарязват произволно: 2-3 глави лук, 5-6 и повече скилидки чесън, по една червена и зелена чушка, 1 патладжан и 1-2 по-малки тиквички; същото така и 1-2 моркова, които се белачката се настъргват на ивички по дължина. Овкусяват със сол и черен пипер, с поне 1 ч.л. риган, поне 2-3 с.л. олио или зехтин.Намачкват се с ръка леко и се оставят в купата, докато се подготвя месото.

 В друга съдина около 300 грама пилешко от бутчетото се нарязва на късчета. Също се осолява и опиперява и се смесва 1 почти цяла връзка ситно нарязан магданоз.
 Зеленчуците и месото се смесват и нареждат в сача, които заминава във фурната, която се включва на 150С и постепенно се увеличава до 230С.
 Необходимо за опичането са около 30-35 минути или малко повече зависи от силата на фурната и от това колко бързо е била усилвана температурата й.





  
Опечен е красиво зачервен и още топъл топъл изпуща пара - вижда се на снимката.
Хубавото му е, че може да се направи с цяло разнообразие от зеленчуци и/или с гъби, царевица, каквото е налично и т.н.
 Дзверски вкусен и издържа на доста питиета...

вторник, 16 август 2016 г.

Миди с ориз и не само


























Лято е и има доста миди.
А миди с ориз е някаква класика, която е любима на много от нас. Само че този път ги приготвих по един различен начин и от полученото съм страшно доволен. Мога да кажа - малък принос към "класиката".
Затова и ще бъда изключително кратък:

Необходими продукти за 4 порции: ориентировъчно, разбира се:
поне 500 грама цели миди с черупките, пресни - ако са кило е разкош, но нямах толкова
1 ч.ч. ориз
поне 3/4 ч.ч. грах от консерва или замразен
10-15 маслини без костилките
100 грама сьомга (носи и повече, но толкова имах)
сол и черен пипер на вкус, риган и джоджен по 1 ч.л.
1 глава лук, нарязан на ситно
3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно
поне 1 ч.ч.  бяло вино
3/4 с.л. зехтин
бучка масло - колкото орех

Изпълнението е простичко:
Мидите се измиват добре и почистват с грапавата на страна на гъбата.
В тигана се загрява мазнината и последователно се запържват чесъна, лука. Слага се и измития ориз и като стане "стъклен" се добавят мидите и веднага след това поне 2 ч.ч. топла вода. Силата на котлона се намалява с 1/3 и се изчаква леко оризът да почне да набъбва. Тогава се налива и чашата бяло вино (дори може малко повече). Нека да покъкри така поне 7-10 минутки, пущат се граха, маслините, нарязаното на ситно сьомга (ползвам изрезки от филето), подправките. Необходими са му максимум 5-6 минути и след това съдината се захлупва и отстранява от огъня. Нека да престои ей така мъничко - поне 10-а минути.
Добавя се маслото и се разбърква.
Невероятна вкуснотия.

Страхотно си върви със студено бяло вино или бира. Кой каквото обича.

Наздраве!

понеделник, 15 август 2016 г.

Питки с овесени ядки

 
Този път предлагам едни невероятни питки, които се появиха съвсем случайно в неделната утрин. Няма да описвам едни там перипетии дет станаха, защото ще се превърне в една история с кулинарни смешки, а направо ще престъпя към 
необходимите продукти
по 1 ч.ч. кисело и прясно мляко
по 1 ч.л. сода и суха мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
500 грама (или още малко) брашно
2 яйца (за тестото 1 яйце и един белтък и единият жълтък за намазване) - може и само с едно яйце - белтъка в тестото, жълтъка за намазване
5 с.л. овесени ядки (количеството може и повече и по-малко, въпрос на вкус, но на нас ни допаднаха с толкова)
около 50 -70 мл олио
 
Изпълнението не е сложно:





 В стъклена или друга подходяща купа се слагат овесените ядки и се заливат с 1/2 ч.ч. леко затоплено прясно мляко.
 Нека си стоят така и да си набъбват.







В друга съдина се слагат ч.л. мая, 2 ч.л. захар, 4-5 с.л. брашно и се излива останалото прясно мляко.
Нека да си постои така малко докато започне да шупва - те пуканчетата по повърхността стават видими.
В това време в друга съдина се слага киселото мляко, добавя се содата, която се гаси с капка две оцет, добавя се солта и яйцето и се разбива добре.


След това в купата със закваската се прехвърлят набъбналите овесени ядки, разбитото кисело мляко и малко по малко започва да се добавя брашното като отначало се бърка с дървена лъжица, а сетне с добре намазнени ръце се доомесва докато стане еластично и нелепнещо.
Покрива се с дом.фолио и се оставя на топло да втасва - поне двойно да увеличи обема си- в тия жеги е готово за час...

Тавата се застила с намаслена хартия за печене.
Олиото се слага в чинийка, ръцете се намасляват и се оформят питки (всяка с тегло около 80 гр.), които се намазват добре с олиото и се подреждат в тавата.
С остър нож се цепват тук тяме и се оставят на топло пак за 30-а минути.
В това време фурната се загрява на 200 С като в нея се слага метална съдина с вода - на дъното й.

Питките се намазват добре с жълтъка и заминават във фурната.

Металната съдинка с вода се вади, ако се е изпарила в това време, ако има още вода - нека си стои там - нищо няма да й стане.






Още с поставянето на тавата във фурната температурата й се намаля на 180С.
За около 35- 40 минути са готови - добре зачервени и добре изпечени.
Вижда се при печенето колко са бухнали, почти са се слепили като цяла питка. Те затова и се нареждат по-далечко една от друга и затова се овалват след оформянето им в мазнина-да се отделят по-лесно.



 Готовите питки се вадят от тавата и се нареждат върху метална скара и се завиват с кърпа.

 Нека да поизстинат малко по този начин.











Получават се разкошни и невероятно вкусни питки.

Пухкави и се запазват пресни доста време, без да изсъхват.

На другия ден дори са по-вкусни.

Съхраняват се в хартиена торба.








Много добре си вървят към хапването вместо хляб...
















Стават и за сандвичи.














Тези нарочно ги оставих да "пренощуват" по този начин - начупената не беше изсъхнала, а си се беше запазила почти в същия вид. За цялата да не говорим.

Невероятно вкусни питки с овесени ядки.