събота, 30 юли 2016 г.

Лесно свинско по селски на фурна


























 Класическото свинско по селски е пържено с много лук, чесън и най-вкусното е изпърженото в бакърен тиган на печка с дърва ...
 Ама нека не се разпростирам.
 Това е по-скоро един наистина лесен начин да се приготви свинско по селски с минимум усилия и при това без пържене (каквото в последно време не понася на доста хора поради една или друга причина).
 За четири порции са необходими около 500 грама свинско (осмянка, ама може плешка, бут, а врат е най-добре), нарязано на кубчета 2х2 см или 2х3 см или пък най-произволно; 2-3 с.л. олио (мас е идеалния вариант); сол и черен пипер; 3-4 глави лук, нарязан на по едро; няколко скилидки чесън; по 1-2 чушки почистени и нарязани; един домат обелен и настърган на едро; 1/2 ч.л. риган.
Изпълнението е повече от елементарно:


Месото се нарязва на кубчета - овкусява се с черен и червен пипер, сол (носи и други подправки, но предпочитам да са минимално).
В саханчето се сипват 2-3 с.л. олио и се слага месото.







Добавят се и зеленчуците, които леко се осоляват, слага се малко риган. Наливат се буквално 50 мл бяло вино, бира или просто водичка.
Саханчето се захлупва с капака си и заминава във фурната на 200С - горе долу за 40-а мин.
Последните 10-а минутки се дозапича без капак.

Отнема 10-а минутки да се приготви.
Просто, лесно, бързо и вкусно. 

П.П. Избягва се всякакво пържене, а не губи от вкуса си. Ако на някого му се занимава повече, може след слагането на месото в саханчето, да го запече на 230С без капак за 10-а мин. във фурната и след това да се сложат зеленчуците и пече.

петък, 29 юли 2016 г.

Страхотни бухти с изненада



























Най-обикновени бухти за закуска, но с изненада, която ги прави просто неустоими и като ги подхванеш просто няма спиране.

За 10-12 броя са необходими 1 яйце, 4 с.л. кисело мляко, 4 с.л. с голям връх брашно, 2-3 с.л.олио, по 1/2 ч.л. сол и захар, 1 ч.л. сода, както по няколко резенчета кашкавал (примерно 1,5 см х 6-7 см) - доста тънки - 3-4 мм и/или подобни плочки сирене.

Изпълнението е елементарно:

 В купа се слага киселото мляко, солта и захарта, добавя се содата и върху нея се капват 2-3 капки оцет. Разбърква се и се оставя да престои така докато млякото шупне (10-а мин.). 
 Слага се яйцето, леко се разбива и брашното се добавя лъжица по лъжица след леко разбъркване с лъжицата. Трябва да се получи гъсто и лепкаво тесто. Накрая се добавя и олиото.





  В тигана се загрява малко олио като след загряването силата на котлона се намаля с 1/3-та.
 Резенчето кашкавал се набожда на дървено шишче, потапя се в тестото и то така, че да поеме максимум от нея и заминава да се пържи в тигана от двете страни.
 Нещо кат` паниране, но в много тесто.
 Същото и със сиренето.




 Пържат се (по-скоро пекат се заради малкото мазнина) до хубаво зачервяване.

 По време на пърженето тестото бухва и стават пухкави.







 
На снимката се вижда как кашкавалчето се е разтопило.

Неустоими са за съботна, а и не само, закуска...

Просто не мога да опиша как си вървят и със сладко или мармалад.

Никой няма да откаже такова хапване...

сряда, 27 юли 2016 г.

Вкусна запеканка с кайма и още нещо


























Едно изключително вкусно ястие основно от кайма. Правил съм пица от кайма, огромно кюфте в тавата с нещо друго, но този път ни се хапваше нещо по-сочно ...
Ястието е страшно лесно за изпълнение и много вкусно.
За 4 порции са необходими поне 
500 грама кайма (по желание мляно месо, смес и т.н.), 
2-3 глави лук, 
3-4 скилидки чесън, 
4 яйца, 
3-4 големи домата, 
80-100 грама кашкавал, 
около 500 мл бульон (може да се замени с топла вода или поравно с бира), 
2-3 с.л. мазнина, 
1 с.л. брашно 
и разбира се подправки: сол и черен пипер на вкус, 1 с.л. пресен босилек, 1 с.л. червен пипер (за любителите на люто може и малко лют червен пипер или чили), 1 ч.л. риган, 1 ч.л. кимион. 
И понеже имам и една особена подправка - 7 арабски подправки, добавих и от нея 1 ч.л. (това е при положение, че я има - не е задължителна, но бахара, кориандъра, канелата в нея придават неустоим аромат).

Изпълнението е страшно лесно:

 В тигана се загрява мазнината и се задушават ситно нарязаните почистени чесън и лук, колкото да омекнат леко, и малко по-малко се добавя каймата и се натрошава с бъркалката. За по-лесно разтрошаване на каймата може да се сипе една чашка от бульона.
 Запържването на каймата продължава докато остане на мазнина.





 След като остане на мазнина, слага се червения пипер и брашното, колкото да се запържат и след минутка две, се добавят обелените и нарязано на ситно домати и бульона.
 Намаля се силата на котлона с 1/3 и се оставя да къкри десетина минути - то си проличава - ястието се е сгъстило.
 Слагат се всички подправки и се разбърква.






 Ястието се прехвърля от тигана в тавичка, в която ще се пече.
  Във всеки край се чуква внимателно по едно яйце - да се запази жълтъка.
 (в случая са две, защото толкова бяха наличните, но за четири порции си е редно да са четири яйцата).






Отгоре се настъргва кашкавала и тавата заминава в загрята фурна на 200С.

Пече се 15-а минути, колкото кашкавалът да се разтопи и леко да промени цвета си.

Ако фурмата има грил функция, може да се запече само на грила за почти същото време.


Най-добре е след ваденето от фурната да се остави да си "отдъхне" поне 10-а минути и се сервира с тавата на масата.
Нека всеки си слага колкото си иска.
 Върви си с доматена салата иле нещо подобно.

Впрочем  ястието е по-вкусно когато изстинало.
Бързо, лесно и Дзверски вкусно.
Наздраве!