понеделник, 25 юли 2016 г.

Хрупкави пилешки крилца на фурна



Необходими продукти: по 2-3 пилешки крилца на човек; за овкусяването: сол и черен пипер на вкус, червен пипер, мед, олио, соев сос; за приготвянето: царевично брашно и галета.
Изпълнението е простичко: 



 Пилешките крилца, както са цели, се почистват като изрязва онзи израстък на крайното крилце.

 Измиват добре и подсушават с домакинска хартия като се начупват при ставите. 











 Всички продукти за овкусяването се смесват в купа и крилцата се овалват в сместа. Нека да престоят така поне 2-3 часа (а може и цяла нощ).









В друга купа царевичното брашно се разбива с малко вода (или прясно мляко) - да се получи като гъста каша (по-гъста от палачинково тесто).
 Крилцата се сгъват като плик и много добре се овалват в "кашата", след това в галета.
 Галетата може да се направи и домашна - смлян в блендера сух хляб и пресят.





 Оваляните крилца се нареждат в тавата върху хартия за печене.
  Пекат се на 220С за около 30-а минути. Като се проверяват от време на време. Като се зачервят хубаво, са готови.

  Моите малко ги "проспах", та ги попрепекох, но компенсираха с вкус.

  Наздраве!


П.П. за по-тертиплии и за по-напреднали с рязането:

 Пушен бекон се нарязва на продълговати парчета, скилидка чесън се нарязва на парчета, както и леко замразен кашкавал - на парченца.
 С остър нож кожата на крилцето се пробива и с ножа се прави нещо като "джобче", в което се набутва скилидка чесън, парченце кашкавал и парчето бекон - както е на снимката.
Сетне се действа, както съм писал по-горе.
Стават дзверски вкусни!
 
 

неделя, 24 юли 2016 г.

Домашен сладолед с ананас



























 Това наистина е домашен сладолед и то наистина само от две съставки - без шега.
 При това става за секунди буквално.
 Необходими са една консерва ананас с собствен сок (240 гр) и една опаковка сладкарска сметана за разбиване - 200 мл.
 (естествено това е минимално количество и може да се увеличава произволно)
 Изпълнението:

  




съдържанието на консервата ананас се изсипва в купата на пасатора. 









 пасира се до кашеобразно състояние.
 
Сметаната се вади от хладилника, сипва се в подходяща за миксера съдина и се разбива.
Добавят се и пасираните ананаси и се доразбива колкото да се смесят съставките.

Ананасът е толкова сладък и ароматен, че не се налага подслаждане и ароматизиране.







Готовата смес се пресипва в друга съдина - ами кутийка от сладолед и заминава във фризера.














След няколко часа ананасовият сладолед е готов за хапване.

Неустоим просто...








П.П. май стига толкова за сладоледите, не че се отказвам - ще ги правя, ама няма да досаждам с тях, освен ако не се получи нещо уникално ... Важна е идеята, а изпълнението може да се прави с различни продукти ...

за сочни печени кюфтета - полезен съвет

























Както и да се пекат кюфтета на скарата (без значение на дървени въглища, електрическа и т.н.) или пък на грил тигана, все остават някак си сухички отвън.
За да станат още по-вкусни и сочни отвън, просто е достатъчно да бъдат намазани с малко масло веднага след ваденето им от скарата.
Просто и много ефикасно.